Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2013
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 8 Aprilie 2013
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Medicina privată vs medicina publică

Un binom de actualitate


• interviu realizat cu medicul si scriitorul Virgil Răzesu

Reporter: Domnule doctor Virgil Răzesu, nu v-am mai „întîlnit“ prin presa noastră, cu exceptia zilei Dvs. aniversare cînd Dl. Nicolae Sava a publicat în Ceahlăul o tabletă măgulitoare.
Virgil Răzesu: Mărturisesc că tableta de care vorbiti a fost o foarte plăcută surpriză pentru mine, cu atât mai mult cu cît cu Dl. Sava, ne-am mai „încontrat“, pe teme scriitoricesti.
Rep.: Asemenea înfruntări sînt binevenite si nu trebuie să lase urme de nesters. Apropo de prezentă, cred că au fost destul de multe evenimente la ordinea zilei care puteau să vă suscite interesul si comentariile. Nu le-ati luat în seamă sau ati fost ocupat? Iată, m-as referi, în mod special, la tema binomul „privat-public“ în medicină si sănătate, care a suscitat discutii destul de ample. Cred că cititorul nu este prea orientat în problematica respectivă. Cum priviti lucrurile, în lumina unei experiente îndelungate?
V.R.: Trebuie să spun că nu pot rămîne indiferent la ce se petrece în jurul nostru si, din nefericire, realitatea nu este îmbucurătoare, este departe de a merge pe un drum firesc si orice răspuns contine, si el, o doză de anormalitate. Referitor la tema de discutie propusă, s-ar putea ca unora dintre „ai mei“ să nu le fie pe plac comentariile mele. Dar ... încerc să fiu obiectiv. Teoretic, acest „binom“, cum l-ati numit, ar trebui să existe si să functioneze si la noi, ca oriunde în lumea civilizată, ca o realitate benefică pentru toate părtile implicate. E greu de stabilit proportia ideală dintre cele două sectoare, dar ea se reglează în raport cu o multitudine de factori care tin de populatie si, evident, de oamenii bolnavi. Curînd după revolutie, în speranta că vom evolua înspre normalitatea evocată, am abordat adesea, cu colegii mei, problemele privatizării. Dar mărturisesc că nu am găsit aderenti si de unul singur nu am avut suflul necesar de a face ceva. Principalul argument împotrivă era că oamenii nu au bani. Dar s-a dovedit că există si oameni cu bani. Ar fi fost foarte bine să fi avut o medicină privată dezvoltată, să spun a noastră, nu cu sucursale sau implementată de unii veniti din afară. Am iesit din competitie, dar sufăr cînd citesc anunturile referitoare la profesorii sau medicii veniti din alte centre pentru consultatii în zona noastră. Este evident că nimeni nu s-ar apuca să facă nu stiu cîte sute de kilometri într-o zi, ca să ofere consultatii în altă localitate, dacă ar găsi domeniul „ocupat“ sau folosit asa cum trebuie de către medicii nostri. Departe de mine să desconsider capacitatea profesională a celor din afară, dar fenomenul este (iar) nefiresc si păgubitor. Oricît ar fi de competentă o consultatie, ea nu poate da răspunsul corect celor mai multe întrebări. Corolarul este unul singur: „aveti nevoie de ... si de ... vă rog să veniti în clinică, să vă facem explorările necesare“. Si omul ce să facă? Odată pornit pe drumul respectiv nu mai are cum să dea înapoi. Nu vreau să fiu acuzat de infatuare, dar cu ani în urmă, fără să spun că nu trimeteam bolnavi în clinici (se petrecea asa ceva cînd bolnavii depăseau posibilitătile noastre), dar acum exodul de bolnavi către Iasi si Tg. Mures (mai rar pentru Bucuresti) mă supără. Parcă prea multi bolnavi iau drumuri în afara judetului. Chiar dacă repercusiunile nu sunt vizibile pe termen scurt, pentru o perspectivă mai îndepărtată ele sunt dăunătoare si semnifică o coborîre a nivelului calitativ al asistentei medicale. Ceea ce este primejdios pentru un centru medical cu foarte frumoase traditii si valoare.

„Medicina privată trebuie să fie o alternativă la medicina publică“

Rep.: Totusi, socotiti că, pentru stadiul actual, medicina privată este o solutie ori că medicul din privat ar trebui oprit să activeze în unitătile publice, adică ale statului?
V.R.: Sigur vă referiti la unele idei absurde enuntate si vehiculate, conform unor solutii extreme. Ar fi caraghios să interzici unui profesionist să practice în timpul liber, la cabinetul privat. Numai că, iar intervine anormalul, între medicina practicată în mediul privat si cel public (de stat), nu ar trebui să fie diferente notabile, esentiale, cel putin în ceea ce priveste actul medical ca atare. Nimic anormal ca un cabinet privat să fie dotat cu echipamente si posibilităti de asistentă la nivelul medicinii actuale, dar este la fel de anormal ca serviciul public să rămână subdotat, mult în urmă, nu fiindcă n-ar exista mijloacele materiale (sigur, si ele trebuie luate în seamă), ci doar pentru că nu există interesul celui care practică si în sistemul privat. Medicina privată trebuie să fie o alternativă la medicina publică. Sigur că fiecare dintre ele are avantaje si dezavantaje, dar acestea nu trebuie să prevaleze asupra esentei si calitătii actului medical, de orice natură. Omul este liber să aleagă. Un exemplu prozaic: aceeasi friptură o poti consuma în localul restaurantului sau o poti comanda la domiciliu. Mai departe ... De fapt, vedeti că lucrurile au degenerat si la nivel national. Una este să-ti operezi hernia la Brasov si alta s-o faci la Viena. Cu toate că nici Viena nu este o formulă absolut sigură, fiindcă nu are cum să fie. Evident că oportunitatea apartine oamenilor cu bani, însă la fel de interesant este că putini dintre ei scot banii direct din buzunar. Ei fac presiuni tot asupra Casei Nationale de Asigurări, asupra Statului si împutinează si mai mult resursele si capacitatea de rezolvare a cazurilor rămase în tară. Am intrat în Comunitatea Europeană, clamăm principiile ei, dar rezolvarea practică lasă de dorit.
Cred (sau sper) că oamenii Ministerului Sănătătii vor găsi formule mai potrivite pentru binomul în discutie. Din nefericire, sîntem mari maestri în solutii extreme. Poate că mă abat de la temă, dar am citit că de la 1 februarie sau martie apicultorii vor plăti 76 de lei pentru fiecare stup detinut. Un fel de impozit forfetar: ai, n-ai miere, plătesti! O ramură economică bine dezvoltată în urmă cu decenii, a ajuns la sapă de lemn, cu mari sanse de a deveni amintire.
Rep.: Domnule doctor, sunt interesante comentariile Dvs. si poate că ar necesita o dezbatere mai largă, la care ar trebui să participe mai multi factori.
V.R.: Sînt de acord si mă înscriu ca printre cuvîntători.
Rep.: În altă ordine de idei, cum mai stati în sectorul literar?
V.R.: Foarte curînd voi oferi publicului cititor două cărti, ale anului 2013. Voi apela la Dvs. pentru publicitatea cuvenită. Deocamdată, atît.

Articol afisat de 1374 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Monica NEAMTU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective