Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2013
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Mai 2013
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sfaturi utile pentru cumpărăturile de Paste

• inspectorii de la Protectia Consumatorului fac o serie de recomandări care trebuie avute în vedere la achizitionarea produselor specifice de sărbători • în acest fel nu riscati să cumpărati produse alterate sau necorespunzătoare • bonul de casă este singura garantie pentru a reclama calitatea unui produs •

Agentia Natională pentru Protectia Cumpărătorului face o serie de recomandări pe care trebuie să le urmăriti la alegerea produselor pentru masa pascală. Urmărirea sfaturilor extrem de utile face ca fiecare dintre noi să aibă la sărbători produse proaspete si care corespund din punct de vedere calitativ.

Comercializarea cărnii

Oficialii recomandă ca toti care cumpără carne în această perioadă, de miel, de porc, de vită sau de pasăre, să meargă numai în locuri special amenajate, dotate si autorizate. În nici un caz acest produs extrem de perisabil nu trebuie achizitionat din „portbagajul masinilor“, chiar dacă pretul oferit de vînzător este mai mic. Cei care vînd în acest fel nu au posibilitatea să asigure conditiile optime de transport al produsului, dar nici cele de depozitare si comercializare. În plus, nu va elibera bon de casă cu care să justifice tranzactia si riscati să achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care vă poate afecta sănătatea. Carnea de miel comercializată în magazine sau piete autorizate trebuie să fie marcată cu stampilă de control veterinar. Prin apreciere directă puteti să verificati proprietătile organoleptice ale produsului, a semnelor de alterare, modificări ale aspectului cum ar fi mucilagiile, dacă este modificată culoarea, dar si consistenta cărnii, precum si prezenta corpurilor străine. Carnea de miel trebuie să fie roz pînă la rosie, să fie fermă si elastică, atît la suprafată, cît si în sectiune. Mirosul trebuie să fie caracteristic de carne proaspătă. Se va acorda atentie si pretului afisat, verificîndu-se simultan concordanta dintre pretul la raft si cel marcat pe bonul de casă. Carnea achizitionată sub formă refrigerată se va transporta cît mai repede, în conditii igienice, la domiciliu si se depozitează la frigider.

Comercializarea ouălor

Achizitionarea ouălor se va face numai din locuri special amenajate si autorizate. Evitati cumpărarea acestui produs de pe marginea drumului, chiar dacă pretul oferit comparativ mai mic. În principiu trebuie să evitati să cumpărati ouă de rată, care de obicei sînt vîndute de către vînzătorii „de ocazie“. Ouăle de consum trebuie să aibă coaja intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri străine sau mirosuri străine. La spargerea oului, albusul trebuie să fie de consistentă densă, transparent, iar gălbenusul trebuie să fie semiglobulos, usor aplatizat si bine delimitat de albus. Producătorii au obligatia ca direct pe ou să marcheze data durabilitătii minimale, dar regulamentele europene prevăd ca tot pe ou să se marcheze codul producătorului. Pentru produsele ambalate, pe ambalaj trebuie să existe o serie întreagă de informatii cum ar fi codul centrului de ambalare, sau categoria de calitate. Ambalajele sînt identificate prin mentiunea „categoria A“, sau prin litera „A“ însotită sau nu de mentiunea „proaspăt“. Categoria de greutate, durata minimă de valabilitate, mentiunea „ouă spălate“ pentru ouăle de acest fel, ca o conditie specială de depozitare, este o indicatie prin care se recomandă consumatorilor păstrarea produsului la frigider după cumpărarea acestuia. Cînd ouăle de categoria A, de calibre diferite sînt în acelasi ambalaj, greutatea netă minimă a acestora trebuie indicată în grame, iar mentiunea „ouă de calibre diferite“ sau o mentiune similară trebuie aplicată pe partea exterioară a ambalajului. În cazul ouălor vîndute vrac, trebuie să existe informatii lizibile despre categoria de calitate si categoria de greutate. Categoria de greutate se marchează astfel: XL – foarte mare: greutate mai mare sau egală cu 73 g; L – mare: greutate mai mare sau egală cu 63 g si mai mică de 73 g; M – mediu: greutate mai mare sau egală cu 53 g si mai mică de 63 g; S – mic: greutate mai mică de 53 g. Trebuie să existe si indicatia metodei de crestere a găinilor: 0 - ouă de găini crescute în are liber cu hrană biologică; 1 - ouă de găini crescute în aer liber; 2 - ouă de găini crescute în hale la sol; 3 - ouă de găini crescute în baterii. Vopseaua de ouă se va achizitiona numai din locuri autorizate si se va citi cu atentie eticheta produsului care trebuie să contină numele si adresa producătorului, lista ingredientelor, instructiuni de utilizare si data durabilitătii minimale. Evitati achizitionarea de vopsele nedestinate uzului alimentar cum ar fi cele tipografice sau textile.

Comercializarea produselor de patiserie

Achizitionarea produselor de patiserie, cozonaci, păsti, fursecuri, se va face numai din locuri autorizate. Spatiile de comercializare trebuie să fie curate si bine întretinute, iar personalul trebuie să poarte echipament de protectie sanitară. Produsele neambalate trebuie comercializate în cel mult 24 de ore de la fabricare si vor fi vîndute în recipiente curate, la adăpost de praf si de muste, fiind servite numai cu ustensile speciale. În nici un caz consumatorii nu pot alege produse cu mîna. Pentru produsele de patiserie preambalate data durabilitătii minimale este stabilită de producător si se va inscriptiona pe etichetă sau ambalaj. Eticheta trebuie să contină denumirea sub care se vinde produsul, numele si adresa producătorului, lista ingredientelor, data durabilitătii minimale si cantitatea netă.

Comercializarea ciocolatei

La fel ca la celelalte produse ciocolata, produsele din ciocolată, cele pe bază de cacao si grăsimi vegetale (figurini) trebuie să se fac numai din locuri autorizate. Evitati produse similare de la vînzători ambulanti, chiar dacă au un pret mai mic. Urmăriti integritatea si etanseitatea ambalajelor si încadrarea produselor în data durabilitătii minimale. După cumpărare, verificati prin apreciere directă, proprietătile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului (trebuie evitat aspectul mătuit), a culorii, a consistentei, sau prezenta corpurilor străine.

Comercializarea vinurilor

Vinul trebuie cumpărat numai din locuri autorizate si evitati să luati acest produs de la vînzătorii ambulanti, chiar dacă pretul e mai mic si vînzătorul vă îndeamnă să faceti o degustare „la capac“. Acesti comercianti nu au posibilitatea să asigure conditiile optime de transport, depozitare, si nu pot elibera bon de casă, care este singurul document cu care puteti returna produsul dacă acesta este neconform. Ca si la celelalte produse trebuie să urmăriti starea ambalajelor, integritatea si etanseitatea, iar la alegerea vinului răsturnati recipientul pentru a verifica lipiditatea lichidului. Se va acorda atentie pretului afisat si se va verifica concordanta dintre acesta si cel marcat pe bonul de casă. La cumpărarea tuturor produselor alimentare si implicit a vinului, solicitati si păstrati bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriti să reclamati calitatea sau siguranta unui produs.

Articol afisat de 1345 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective