Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2013
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 4 Mai 2013
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Sfaturi utile pentru cumpãrãturile de Paste

• inspectorii de la Protectia Consumatorului fac o serie de recomandãri care trebuie avute în vedere la achizitionarea produselor specifice de sãrbãtori • în acest fel nu riscati sã cumpãrati produse alterate sau necorespunzãtoare • bonul de casã este singura garantie pentru a reclama calitatea unui produs •

Agentia Nationalã pentru Protectia Cumpãrãtorului face o serie de recomandãri pe care trebuie sã le urmãriti la alegerea produselor pentru masa pascalã. Urmãrirea sfaturilor extrem de utile face ca fiecare dintre noi sã aibã la sãrbãtori produse proaspete si care corespund din punct de vedere calitativ.

Comercializarea cãrnii

Oficialii recomandã ca toti care cumpãrã carne în aceastã perioadã, de miel, de porc, de vitã sau de pasãre, sã meargã numai în locuri special amenajate, dotate si autorizate. ÃŽn nici un caz acest produs extrem de perisabil nu trebuie achizitionat din „portbagajul masinilor“, chiar dacã pretul oferit de vînzãtor este mai mic. Cei care vînd în acest fel nu au posibilitatea sã asigure conditiile optime de transport al produsului, dar nici cele de depozitare si comercializare. ÃŽn plus, nu va elibera bon de casã cu care sã justifice tranzactia si riscati sã achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care vã poate afecta sãnãtatea. Carnea de miel comercializatã în magazine sau piete autorizate trebuie sã fie marcatã cu stampilã de control veterinar. Prin apreciere directã puteti sã verificati proprietãtile organoleptice ale produsului, a semnelor de alterare, modificãri ale aspectului cum ar fi mucilagiile, dacã este modificatã culoarea, dar si consistenta cãrnii, precum si prezenta corpurilor strãine. Carnea de miel trebuie sã fie roz pînã la rosie, sã fie fermã si elasticã, atît la suprafatã, cît si în sectiune. Mirosul trebuie sã fie caracteristic de carne proaspãtã. Se va acorda atentie si pretului afisat, verificîndu-se simultan concordanta dintre pretul la raft si cel marcat pe bonul de casã. Carnea achizitionatã sub formã refrigeratã se va transporta cît mai repede, în conditii igienice, la domiciliu si se depoziteazã la frigider.

Comercializarea ouãlor

Achizitionarea ouãlor se va face numai din locuri special amenajate si autorizate. Evitati cumpãrarea acestui produs de pe marginea drumului, chiar dacã pretul oferit comparativ mai mic. ÃŽn principiu trebuie sã evitati sã cumpãrati ouã de ratã, care de obicei sînt vîndute de cãtre vînzãtorii „de ocazie“. Ouãle de consum trebuie sã aibã coaja intactã, normalã, fãrã fisuri, fãrã corpuri strãine sau mirosuri strãine. La spargerea oului, albusul trebuie sã fie de consistentã densã, transparent, iar gãlbenusul trebuie sã fie semiglobulos, usor aplatizat si bine delimitat de albus. Producãtorii au obligatia ca direct pe ou sã marcheze data durabilitãtii minimale, dar regulamentele europene prevãd ca tot pe ou sã se marcheze codul producãtorului. Pentru produsele ambalate, pe ambalaj trebuie sã existe o serie întreagã de informatii cum ar fi codul centrului de ambalare, sau categoria de calitate. Ambalajele sînt identificate prin mentiunea „categoria A“, sau prin litera „A“ însotitã sau nu de mentiunea „proaspãt“. Categoria de greutate, durata minimã de valabilitate, mentiunea „ouã spãlate“ pentru ouãle de acest fel, ca o conditie specialã de depozitare, este o indicatie prin care se recomandã consumatorilor pãstrarea produsului la frigider dupã cumpãrarea acestuia. Cînd ouãle de categoria A, de calibre diferite sînt în acelasi ambalaj, greutatea netã minimã a acestora trebuie indicatã în grame, iar mentiunea „ouã de calibre diferite“ sau o mentiune similarã trebuie aplicatã pe partea exterioarã a ambalajului. ÃŽn cazul ouãlor vîndute vrac, trebuie sã existe informatii lizibile despre categoria de calitate si categoria de greutate. Categoria de greutate se marcheazã astfel: XL – foarte mare: greutate mai mare sau egalã cu 73 g; L – mare: greutate mai mare sau egalã cu 63 g si mai micã de 73 g; M – mediu: greutate mai mare sau egalã cu 53 g si mai micã de 63 g; S – mic: greutate mai micã de 53 g. Trebuie sã existe si indicatia metodei de crestere a gãinilor: 0 - ouã de gãini crescute în are liber cu hranã biologicã; 1 - ouã de gãini crescute în aer liber; 2 - ouã de gãini crescute în hale la sol; 3 - ouã de gãini crescute în baterii. Vopseaua de ouã se va achizitiona numai din locuri autorizate si se va citi cu atentie eticheta produsului care trebuie sã continã numele si adresa producãtorului, lista ingredientelor, instructiuni de utilizare si data durabilitãtii minimale. Evitati achizitionarea de vopsele nedestinate uzului alimentar cum ar fi cele tipografice sau textile.

Comercializarea produselor de patiserie

Achizitionarea produselor de patiserie, cozonaci, pãsti, fursecuri, se va face numai din locuri autorizate. Spatiile de comercializare trebuie sã fie curate si bine întretinute, iar personalul trebuie sã poarte echipament de protectie sanitarã. Produsele neambalate trebuie comercializate în cel mult 24 de ore de la fabricare si vor fi vîndute în recipiente curate, la adãpost de praf si de muste, fiind servite numai cu ustensile speciale. În nici un caz consumatorii nu pot alege produse cu mîna. Pentru produsele de patiserie preambalate data durabilitãtii minimale este stabilitã de producãtor si se va inscriptiona pe etichetã sau ambalaj. Eticheta trebuie sã continã denumirea sub care se vinde produsul, numele si adresa producãtorului, lista ingredientelor, data durabilitãtii minimale si cantitatea netã.

Comercializarea ciocolatei

La fel ca la celelalte produse ciocolata, produsele din ciocolatã, cele pe bazã de cacao si grãsimi vegetale (figurini) trebuie sã se fac numai din locuri autorizate. Evitati produse similare de la vînzãtori ambulanti, chiar dacã au un pret mai mic. Urmãriti integritatea si etanseitatea ambalajelor si încadrarea produselor în data durabilitãtii minimale. Dupã cumpãrare, verificati prin apreciere directã, proprietãtile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificãri ale aspectului (trebuie evitat aspectul mãtuit), a culorii, a consistentei, sau prezenta corpurilor strãine.

Comercializarea vinurilor

Vinul trebuie cumpãrat numai din locuri autorizate si evitati sã luati acest produs de la vînzãtorii ambulanti, chiar dacã pretul e mai mic si vînzãtorul vã îndeamnã sã faceti o degustare „la capac“. Acesti comercianti nu au posibilitatea sã asigure conditiile optime de transport, depozitare, si nu pot elibera bon de casã, care este singurul document cu care puteti returna produsul dacã acesta este neconform. Ca si la celelalte produse trebuie sã urmãriti starea ambalajelor, integritatea si etanseitatea, iar la alegerea vinului rãsturnati recipientul pentru a verifica lipiditatea lichidului. Se va acorda atentie pretului afisat si se va verifica concordanta dintre acesta si cel marcat pe bonul de casã. La cumpãrarea tuturor produselor alimentare si implicit a vinului, solicitati si pãstrati bonul de casã pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doriti sã reclamati calitatea sau siguranta unui produs.

Articol afisat de 1537 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective