Bucurati-vã cumpãtat de bunãtãtile de Paste!
• acesta este sfatul medicilor pentru ca sã nu ajungem la spital • evitarea sãrii si alcoolului de cãtre cardiaci, a ouãlor si grãsimilor de cãtre cei cu afectiuni digestive si consumul de legume si fructe sînt doar cîteva recomandãri • An de an la spitale si la Ambulanta Neamt ajung sute de persoane încã din prima zi de Paste pentru ca în zilele imediat urmãtoare numãrul pacientilor sã creascã. Cei mai multi suferã de tot felul de indigestii, crize biliare sau de crize hipertensive cauzate de excesul de alimente si, mai ales, de abuzul de alcool. Pentru a evita toate aceste neplãceri si pentru ca oamenii sã se bucure de sãrbãtori cu liniste, medicii ne dau cîteva sfaturi simple. „Sãrbãtoarea Pastelui este de obicei cea mai aglomeratã pentru serviciile de urgentã deoarece vine dupã o lungã perioadã de post, iar trecerea de la o alimentatie exclusiv vegetalã la una plinã de proteine animale se face prea brusc si astfel organismul este dat peste cap. Cel mai frecvent oamenii fac dischinezii biliare, crize de hipertensiune dar si alergii sau toxinfectii alimentare, ca sã nu mai vorbim de intoxicatiile alcoolice. Din punctul meu de vedere, trebuie evitate în primul rînd sarea si alcoolul de cãtre cardiaci. Acestea cresc riscul de hipertensiune. De asemenea, cei cu probleme digestive ar trebui sã nu consume ouã decît foarte putine, iar acelea sã fie foarte proaspete. Din cauza temperaturilor ridicate alimentele se pot altera foarte usor si astfel se pot produce toxinfectiile alimentare, sau chiar alte probleme mai grave. Mare grijã la alimentatia copiilor! Fiind mai sensibili, ei trebuie sã evite carnea de miel, ouãle sau cozonacul, dar si prãjelile, toate fiind destul de indigeste. Pentru a avea o masã linistitã de Paste, recomand sã mîncati cîte putin din toate, cumpãtare la alcool, multe fructe si legume proaspete si lungi plimbãri sau miscare în aer liber si cu sigurantã cã nu veti avea nevoie de noi“, a spus medicul Letitia Damoc, managerul Serviciului Judetean de Ambulantã Neamt. Doctorii mai spun cã trecerea de la ultima zi de post la prima zi de sãrbãtoare sã nu se facã brusc, dînd iama în bucatele grele, ci de preferat ar fi sã se consume alimente mai usoare, precum iaurturi, ciorbe, carne slabã, fructe. Pasca si cozonacul ar trebui consumate la micul dejun, cu o canã cu lapte, cu ceai sau cafea, nu trebuie mîncate mai mult de douã ouã pe zi, iar alcoolul ar trebui sã nu depãseascã limita a douã pahare de vin zilnic. O altã suferintã care apare frecvent la sãrbãtori este balonarea, acumularea excesivã a gazelor intestinale. Disconfortul acesta poate fi evitat dacã nu se bea nimic în timpul meselor, pentru cã lichidele, mai ales cele acidulate, dilueazã sucurile gastrice si astfel mîncarea nu mai este digeratã bine. De asemenea, ideal ar fi ca dupã mese oamenii sã iasã la o plimbare, si sã nu se aseze în pat, la televizor.
|