Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
În casa Domnului, greva nu-ºi are locul

În casa Domnului, greva nu-ºi are locul

• seminariile teologice nu participã la greva dascãlilor • preoþii profesori sînt de acord cu revendicãrile sindicale, dar nu au voie sã fie membrii de sindicat • elevii seminariºti trebuie sã renunþe la multe din plãcerile permise liceenilor de vîrsta lor •

Greva din învãþãmînt s-a oprit la poarta seminariilor teologice, specificul acestor unitãþi nepermiþînd cooptarea preoþilor profesori la protestul sindicaliºtilor. Ascultarea rãmîne cuvîntul de ordine atît pentru profesori, cît ºi pentru elevii seminariºti, datã fiind dubla subordonare a instituþiei, faþã de Ministerul Educaþiei ºi Mitropolia Moldovei ºi Bucovinei. Chiar dacã nu participã la grevã, slujitorii Domnului sînt de acord cu toate revendicãrile sindicaliºtilor, conºtienþi de realitãþile triste din învãþãmîntul românesc. Cu toate acestea, ei nu pot adera la acþiuni de rãzvrãtire faþã de autoritãþi, pentru a nu încãlca unul din principiile de bazã ale bisericii: „Daþi Cezarului ce-i al Cezarului ºi lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu“.
De altfel, în cadrul slujbelor, preoþii îi menþioneazã ºi pe reprezentanþii instituþiilor statului atunci cînd se roagã pentru „conducãtorii acestei þãri, mai marii oraºelor ºi ai satelor“.

Dacã preoþii nu au voie sã fie nici membrii de sindicat sau de partid pentru a evita motivele de dezbinare, în schimb, mobilizarea profesorilor laici a fost ratatã în lipsa organizãrii sindicale. Astfel, interdicþia de a subscrie la grevã e valabilã doar pentru cei 5 profesori care sînt hirotoniþi ºi predau disciplinele teologice, restul corpului profesoral putînd sã adere la protest dacã ar fi avut lider sindical.
„Colegii noºtri care predau disciplinele de culturã generalã puteau sã participe la grevã dacã ar fi fost înscriºi în sindicat ºi ar fi avut lider, dar ºtiu cã la noi nu a venit, niciodatã, vreun reprezentant al sindicaliºtilor. La noi, situaþia e mai complicatã ºi prin faptul cã toþi elevii noºtri au regim de internat ºi achitã în avans cheltuielile pentru cazare ºi masã. Sîntem de acord cu lista de revendicãri a colegilor noºtri, mai ales cã problemele financiare ne intereseazã pe toþi, dar angajamentele noastre ne împiedicã sã participãm la astfel de acþiuni“, a declarat preot profesor Dan Ovidiu Cojan, directorul Seminarului Teologic Liceal „Sfinþii ÃŽmpãraþi Constantin ºi Elena“.
Ca unitate de învãþãmînt, seminarul teologic nu se deosebeºte prea mult de colegii sau grupurile ºcolare, nici în ceea ce priveºte activitatea didacticã, dotãrile, metodologiile ºi programele ºcolare, nici în ceea ce priveºte miºcarea sau perfecþionarea cadrelor didactice. Cadrele didactice trebuie sã aibã, la încadrarea în unitate, binecuvîntarea mitropolitului, precum ºi recomandarea preotului ºi consiliului parohial al bisericii de care aparþin.
Grevã nu a fost nici la Seminarul Teologic Franciscan ºi
Seminarul Teologic Ortodox „Sfîntul Gheorghe“, ambele din Roman. „Seminarul este o ºcoalã sub patronajul Episcopiei. ÃŽn Casa Domnului nu s-a fãcut niciodatã grevã. Trebuie sã ne încadrãm în rînduiala bisericii. Binecuvîntãm, însã, pe cei care fac grevã ºi luptã pentru drepturile cadrelor didactice“, a spus preotul director Ioan Bîrliba, de la Seminarul „Sfîntul Gheorghe“ Roman.

Drumul pînã la altar este pavat cu sacrificii
În schimb, tinerii seminariºti trebuie sã renunþe la multe din plãcerile permise liceenilor de vîrsta lor, lucru de înþeles avînd în vedere cã ºi-au ales, cel puþin pentru urmãtorii 4 ani, un drum grevat de sacrificii. Astfel, ei trebuie sã stea la internat, chiar dacã sînt din oraº, ºi sã se antreneze pentru a face faþã rigorilor vieþii pastorale. Incursiunile în discoteci sînt excluse, deºi seminariºtii pot asculta muzicã în timpul liber. Pregãtirea practicã este coordonatã de Mitropolia Moldovei ºi Bucovinei, tinerii fiind nelipsiþi de la slujbele oficiate în paraclisul seminarului sau în bisericile din oraº.
„ÃŽn afara orarului, elevii noºtri desfãºoarã un program de pregãtire duhovniceascã prin participarea la Sfintele Slujbe, deoarece practica liturgicã este unul din aspectele importante ale instruirii. Toþi elevii trebuie sã stea la internat, dat fiind cã trebuie respectat programul de rugãciune, respectiv de dimineaþã, seara ºi la mesele principale. ÃŽn timpul posturilor de peste an, dar ºi în zilele de miercuri ºi vineri, ei mãnîncã doar mîncãruri de post. ªi noi mergem prin þarã, dar nu în excursii, ci în pelerinaje, deºi nu ocolim obiectivele de interes cultural. Cãutãm sã ajungem în toate zonele din þarã, iar, prin intermediul Mitropoliei Moldovei, mai participãm ºi la pelerinaje în strãinãtate, mai ales în Grecia ºi la Muntele Athos“, a mai susþinut directorul seminarului teologic pietrean.
Canoanele vieþii de seminarist nu îi împiedicã pe aceºtia sã se implice în viaþa comunitãþii, atît la olimpiadele de religie, la activitãþile culturale sau acþiuni de caritate organizate la nivel local sau judeþean. Primarul elevilor din Piatra Neamþ a ajuns, în acest an, Mihai Cezar Dascãlu, elev în clasa a XII-a a Seminarului Teologic „Sfinþii ÃŽmpãraþi Constantin ºi Elena“.
De altfel, la absolvirea liceului, ei nu sînt obligaþi sã meargã în învãþãmîntul universitar teologic, ci îºi pot alege ºi alte domenii de activitate. În plus, chiar în cadrul facultãþilor de teologie, existã specializãri la care pot studia ºi cei care opteazã sã rãmînã în viaþa laicã. Spre exemplu, în afara specializãrii Teologie ortodoxã pastoralã, destinatã celor care vor deveni preoþi, tinerii absolvenþi mai pot deveni profesori de religie, la Teologie ortodoxã didacticã, pictori bisericeºti sau restauratori, precum ºi muzeologi, la Artã sacrã sau asistenþi sociali, la Teologie socialã.

Articol afisat de 1738 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUÞ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective