Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 11 Noiembrie 2005
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Odată intrată în UE, România va avea și avantaje și dezavantaje“

„Odată intrată în UE, România va avea și avantaje și dezavantaje“

• interviu realizat cu Constantin Apostol, directorul Agenției pentru Dezvoltare Nord-Est

Pregătirea României pentru aderarea la Uniunea Europeană înseamnă parcurgerea cît mai rapidă a pașilor spre armonizarea legislației, dezvoltarea instituțională, schimbarea mentalității, tot ceea ce înseamnă crearea unui mecanism care să funcționeze cu mare precizie, în ritmul unor țări care au o experiență de peste 50 de ani, ca membre ale familiei europene. România trebuie să fie pregătită să absoarbă fondurile pentru dezvoltare, cele de preaderare fiind urmate, din 2007, de fonduri structurale, dar și să facă față cerințelor impuse. Regiunea de Nord-Est, iar în particular județul Neamț, dețin un loc fruntaș între regiunile de dezvoltare ale României, dovedind o mare capacitate de absorbție a fondurilor europene. Aceste aprecieri pozitive îl vor aduce, săptămîna viitoare, în județul Neamț, pe Jonathan Scheele, șeful Delegației Comisiei Europene pentru România. Acesta va avea ocazia să vadă rezultatele proiectelor, cu finanțare europeană, finalizate, ori în derulare. Ziarul „Monitorul de Neamț“ își propune să prezinte, episodic, cîteva proiecte susținute, pînă acum, din finanțări nerambursabile ale UE, în județul Neamț. Începem această serie de prezentări cu un interviu cu domnul Constantin Apostol, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est.

Reporter: Domnule director, care vor fi, din punctul dumneavoastră de vedere, pașii premergători aderării la Uniunea Europeană?
Constantin Apostol: Practic, vom continua programele cu finanțare PHARE - care se adresează dezvoltării economice, a infrastructurii, dezvoltării sociale, a învățămîntului, pregătirii profesionale și sprijinirii sectorului IMM, ISPA - prin care sînt finanțate proiecte de dezvoltare a infrastructurii de toate tipurile și de protecție a mediului, și SAPARD - prin care este susținută dezvoltarea rurală, sub toate aspectele. Sumele care vor fi alocate în 2005 și 2006 sînt semnificativ suplimentate, comparativ cu fondurile primite pînă acum: dacă pînă în 2004 am avut 840 milioane de euro, în 2005-2006, România va primi între 1 și1,2 miliarde de euro. Subliniez că, prin Programul PHARE, pentru perioada 2004-2006, Regiunea de Dezvoltare Nord-Est are cel mai ridicat procent alocat din suma rezervată acestui instrument de finanțare - 21,6% - care reprezintă aproape un sfert din fondurile alocate României. Programul răspunde la două coordonate principale: Regiunea de Nord-Est este cea mai mare, ca număr de locuitori, și, din păcate, cu indicatorii macroeconomici și sociali, cei mai scăzuți.
Rep: Care vor fi principalele direcții de acțiune, în vederea accelerării acelei necesare racordări la ritmul european?
C.A.: Foarte important este că, în următoarele două luni, să fie definitivate toate documentele programatice pentru perioada 2007-2013. Planul operativ regional, care va fi un plan național, va avea 4 sau 6 componente, cu alocații de aproximativ 18% din totalul sumei ce va reveni României. Mă refer la sume care se situează între 9 și 11 miliarde euro de care România va beneficia în 2007, 2008 și 2009. În același timp, extrem de importante sînt documentele programatice pe celelalte cinci programe operative sectoriale: mediu, transporturi, agricultură, dezvoltarea IMM-urilor și zonele de bussiness. Toate documentele vor fi foarte bine racordate la ceea ce se așteaptă din regiuni. Aceste programe vor fi, probabil, complementare și vor reuși, în plan general, să genereze dezvoltare și, în același timp, să acopere multe dintre găurile pe care le avem, în momentul de față, începînd cu infrastructura, utilitățile și terminînd cu partea de mobilare urbană, de dezvoltare a diferitelor sectoare, bussiness, agricultură și unele industrii specifice fiecărei regiuni.

„Regiunea de Nord-Est se confruntă cu cel mai mare grad de emigrație din țară
Rep: Regiunea de Nord-Est se confruntă cu un spectru ridicat al șomajului, dar o problemă și mai spinoasă rămîne plecarea masivă a tinerilor în străinătate.
C.A.: Nu este de neglijat ceea ce se va întîmpla în domeniul resurselor umane. Va trebui să fim foarte atenți la acest aspect și să venim cu un sprjin real în domeniul calificării și recalificării resurselor umane, dar și în stimularea acestora. Regiunea de Nord-Est se confruntă cu cel mai mare grad de emigrație din țară. Discutăm, teoretic, de 1,8-2 milioane de români plecați peste graniță, dar, în realitate, sînt 3 milioane de oameni care lucrează în Uniunea Europeană și în alte state. Acești oameni sînt pregătiți, muncitori, dar și au un anumit nivel de salarizare. Dacă am reuși să impunem un trend ascendent al nivelului de salarizare, probabil că am reuși să-i reținem în țară. Schimbările de mentalitate pe care le-au suferit în perioada în care au stat în străinătate ar fi, pentru noi, un real cîștig.
Rep: Asigurarea cofinanțării proiectelor care beneficiază de sprijin financiar nerambursabil este, la momentul actual, o reală problemă, mai ales pentru autoritățile locale.
C.A.: Este o polemică foarte aprinsă, la momentul de față, pentru că există atît tendințe centraliste: în general ministerele vor să-și păstreze rolul de matcă. Dar, principiile europene de descentralizare subsidiaritate și de dezvoltare pe baze competitive vor face ca acest lucru să nu se producă. Este necesară acceptarea planurilor de dezvoltare la nivel de regiuni, iar mecanismele create la nivelul regional și local să aibă rolul preponderent în luarea deciziilor și stabilirea ierarhizărilor și a priorităților de dezvoltare. Trebuie să purcedem la măsuri foarte rapide pentru a identifica și construi acel rezervor de proiecte și programe, fiindcă trebuie să avem un grad optim de absorbție a fondurilor. Guvernul trebuie să înțeleagă și să producă aceste transformări în cea ce privește întocmirea bugetului național pe programe și proiecte și, în același timp, derularea acestora ca proiecte multianuale. În același timp, este necesară crearea unui fond național sau a unor fonduri regionale de cofinanțare, pentru ca autoritățile publice locale să nu mai fie puse în imposibilitatea de a promova proiecte. În momentul de față, consiliile județene și primăriile de municipiu, de reședințe de județe sînt cele care au posibilitatea să acceadă proiecte cu finanțări mai ridicate. Dar, în cazul unor finanțări nerambursabile de 10-50 milioane de euro, pentru proiecte interjudețene sau interregionale, unde gradul de cofinanțare este de 50 %, ce județe, ori asocieri de județe își pot permite să contribuie cu 50 milioane de euro? Extrem de important este ca, la nivelul autorităților publice, să existe nuclee de specialiști pe care trebuie să-i pregătim în acest interval de un an, oameni care să învețe această filosofie și să găsească soluțiile practice pentru a întocmi proiecte.
Rep: Există suficienți specialiști, la nivelul administrațiilor locale și județene, în Regiunea de Nord-Est?
C.A.: Este o satisfacție că am reușit, la nivelul consiliilor județene și primăriilor de municipii și orașe, să găsim cîțiva oameni care au dobîndit o anumită experiență în acest domeniu, chiar dacă a fost vorba despre fonduri de preaderare. Ulterior, vor lucra pe fondurile structurale. Aceste nuclee școlarizate vor putea fi o formulă viabilă pentru viitor.

„Dacă nu vom reuși să absorbim fondurile europene, vom pierde foarte mulți bani“
Rep: Ce se întîmplă, însă, în mediul rural?
C.A.: În medul rural, consider că trebuie să se meargă pe asocieri de comune: să zicem că un nucleu de specialiști ar putea deservi o asociație de 20 de comune. Sînt specialiști pe lîngă direcțiile agricole. Deja, la nivelul Ministerului Mediului s-a creat Agenția Regională de Mediu care va avea unitate de implementare a proiectelor. La fel s-a întîmplat și la nivelul Ministerului Muncii. Ușor, aceste mecanisme se crează, iar satisfacția noastră este că acestea sînt extrem de receptive la transferul de expertiză pe care-l facem asupra lor. Cred că vom găsi resurse să mobilizăm viitorii beneficiari, pentru a reuși să menținem același grad de absorbție pe care l-am avut pînă acum. Cred că modul nostru de lucru, beneficiind și de asistența străină, este unul dintre cele mai apropiate de aquis-ul comunitar. ADRNE este în proces de acreditare pe fonduri de preaderare, după care urmează să ne acredităm pe fonduri structurale.
Rep: Ce va însemna, pentru România, integrarea în Uniunea Europeană?
C.A.: Momentul 2007 va fi pentru noi extrem de important. Trebuie să ținem cont de coordonatele pe care le avem în momentul de față și de ceea ce se va întîmpla după. În momentul de față, România are nevoie extraordinară de capital. Odată intrată în UE, România va avea și avantaje și dezavantaje. Ca avantaje vor fi creșterea numărului investițiilor străine directe, un acces mai facil la finanțări pe bază de credite rambursabile sau nerambursabile, o recunoastere a calificării și recalificării forței de muncă, un acces mult mai simplu la nivelul tehnologic superior - ceea ce va însemna o creștere a performanței produselor și servicilor noastre. Vom avea o piață extrem de dură sub aspectul concurenței. Trebuie luate în calcul și riscurile: dacă nu vom reuși să absorbim fondurile europene, vom pierde foarte mulți bani pentru că România va plăti o cotizație anuală de 850 milioane de euro - suma fiind raportată la numărul de locuitori. În același timp, vor dispărea taxele vamale, cele de import-export, pentru transferul tehnologic, iar toate acestea se vor cifra la valoarea alocărilor financiare pe care le vom primi. Or, dacă nu vom folosi acești bani, vom pierde. La nivelul celor zece țări care au intrat în valul de anul trecut, procentul de absorbție a fondurilor este extrem de scăzut. Nu vom mai putea folosi jumătăți de măsură. Cine va fi performant va rezista, cine nu - va pierde orice șansă.
Rep: Din experința de 7 ani, de la înființarea regiunilor de dezvoltare, care este poziția Regiunii de Nord-Est?
C.A.: Noi am avut mereu alocații suplimentare. În contextul competiției naționale, am avut procentele cele mai mari de alocare a fondurilor, dar și gradul cel mai ridicat de absorbție. Județul Neamț se mișcă foarte bine pe toate cele trei instrumente de finanțare - PHARE, ISPA și SAPARD - pe tot felul de proiecte. Foarte important este că avem, deja, în față exemple de proiecte care merg și sînt viabile. Chiar la primăriile rurale, oamenii au înțeles că, pe lîngă bugetul sărac pe care-l au, singurul aport substanțial de fonduri este prin programele cu finanțări europene. Este o dinamică pozitivă a accesului firmelor nemțene la finanțări, a asociațiilor profesionale, patronale, fundațiilor. Avem proiecte viabile pe toate domeniile.

Articol afisat de 11629 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaționale Stiri Internaționale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective