Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Internaþionale 11 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Atentatele de la Amman, cele mai grave din Iordania

Iordania a fost vizatã, miercuri searã, de cele mai grave atentate teroriste comise vreodatã pe teritoriul sãu, soldate cu 56 de morþi ºi 93 de rãniþi ºi revendicate de organizaþia al-Qaida din Irak, care a dorit sã „pedepseascã“ astfel politica proamericanã a regelui Abdallah al II-lea.
Miercuri searã, în jurul orei locale 21 (21, ora României), un kamikaze a detonat explozibilul pe care îl avea asupra sa în salonul de bal al hotelului de lux Radisson SAS, situat în vestul Ammanului. „Scaunele erau rãsturnate, mobilele erau fãcute bucãþi, era sînge peste tot“, a relatat un martor ocular, aflat în stare de ºoc.
Un alt atentat, produs la scurt timp dupã prima explozie, a vizat hotelul Hyatt, unde un kamikaze a detonat, în holul hotelului, centura cu explozibili pe care o avea asupra sa. Aproximativ în acelaºi moment, un alt kamikaze arunca în aer o maºinã-capcanã în apropierea hotelului Days Inn, situat într-un cartier din apropierea Ambasadei Statelor Unite.
Imediat dupã atentate, maºini ale poliþiei ºi ambulanþe au sosit în trombã, cu sirenele urlînd, pentru a evacua victimele. În numãr de 56, acestea sînt în majoritate cetãþeni iordanieni, potrivit unui comunicat oficial, care precizeazã cã 11 dintre morþi sînt cetãþeni strãini. Este vorba despre un saudit, un palestinian, cinci irakieni, trei chinezi ºi un indonezian, precizeazã comunicatul, adãugînd cã identitatea a 30 dintre victime nu a fost încã stabilitã.
Organizaþia irakianã a reþelei al-Qaida a revendicat triplul atentat sinucigaº, într-un comunicat publicat, joi, pe Internet. Filiala irakianã a reþelei teroriste susþine cã a atacat hotelurile din capitala Iordaniei pentru cã erau frecventate de turiºti strãini, „inamici ai religiei islamice“.
„Dupã ce au fost studiate ºi reperate obiectivele, au fost alese hotelurile, transformate de dictatorul iordanian într-o grãdinã pentru inamicii religiei noastre - evreii ºi cruciaþii“, precizeazã comunicatul, referindu-se la suveranul haºemit, Abdallah al II-lea.
Autoritãþile irakiene ºi-au declarat însã solidaritatea cu Iordania. Totuºi, anumite nuanþe de nemulþumire din partea Bagdadului sînt sesizabile. Purtãtorul de cuvînt al Guvernului irakian ºi-a exprimat speranþa cã atentatele „vor provoca un ºoc binevenit în opinia publicã iordanianã, care era pînã mai ieri solidarã cu (...) partizanii lui Saddam Hussein“.
„Este o loviturã durã pentru Iordania ºi cetãþenii sãi, dar aceastã loviturã poate trezi opinia publicã iordanianã la realitate în privinþa a ceea ce se petrece în Irak. (...) Opinia publicã arabã nu ºtie ceea ce se petrece cu adevãrat în Irak ºi sperãm cã aceste atentate vor contribui (...) la o mai mare solidaritate faþã de noi“, a declarat purtãtorul de cuvînt al Guvernului irakian.
De altfel, într-un interviu acordat sãptãmîna aceasta unui post de radio american ce emite în Orientul Mijlociu, ºi ºeful Pentagonului îºi exprima unele critici la adresa atitudinii Iordaniei faþã de Irak.
ÃŽntrebat dacã Statele Unite sînt mulþumite de ajutorul acordat Irakului de þãri ca Iordania ºi Arabia Sauditã, secretarul american al Apãrãrii, Donald Rumsfeld, a reproºat acestor state o atitudine prea prudentã ºi o implicare redusã. „Cred cã ar fi putut face mai mult decît au fãcut ºi cã ar putea face mai mult decît fac, dar sînt de pãrere cã le vom vedea fãcînd mai mult în viitor“, a declarat Rumsfeld într-un interviu acordat pentru Radio Sawa.
Regele Abdallah al II-lea al Iordaniei a condamnat cu fermitate atentatele teroriste din capitala þãrii sale, afirmînd cã „justiþia va ajunge la criminali“ ºi cã þara sa este decisã sã „continue lupta împotriva terorismului, a grupãrilor teroriste ºi a tuturor celor care le susþin sau le justificã acþiunile“. Regele afirmã cã „Iordania va rãmîne o þarã sigurã“ ºi cã aceste acte „nu reprezintã valorile poporului iordanian“.
Consideratã multã vreme o oazã de stabilitate în regiune, Iordania se vede nevoitã în prezent sã lupte pentru acest deziderat, în condiþiile în care se aflã în centrul unei zone de turbulenþe. Iordania se învecineazã cu Irakul - confruntat cu insurgenþa, cu Siria - aflatã în vizorul Statelor Unite, cu Arabia Sauditã - victimã a atentatelor, cu Israelul ºi teritoriile palestiniene - unde tensiunile sînt permanente. „Nu avem vecinii cei mai de dorit“, repetã adesea regele Abdallah al II-lea.
Dispozitivul de securitate din capitala iordanianã a fost suplimentat joi, la o zi dupã atentate. În faþa hotelurilor vizate de atentate au fost amplasate bariere metalice, iar accesul în clãdiri a fost blocat de armatã.
Ministerele, ºcolile ºi toate instituþiile publice din Iordania sînt închise joi, decretatã zi de doliu naþional. ªi ambasadele de la Amman, a cãror securitate a fost consolidatã, au rãmas închise, în timp ce dispozitivul de la Preºedinþia Consiliului a fost extins, în zonã fiind mobilizate forþe speciale ale armatei.
Iordania a decis sã închidã, pe o perioadã nedeterminatã, toate graniþele terestre, inclusiv cea cu Irakul ºi punctul de trecere cãtre Cisiordania. Aeroporturile au rãmas deschise, funcþionînd însã în condiþii de securitate sporitã.
Autoritãþile au arestat joi mai multe persoane, bãnuite de implicare în triplul atentat, au anunþat surse oficiale din capitala Iordaniei. „Au fost arestaþi mai mulþi suspecþi ºi au fost confiscate mai multe maºini, în legãturã cu atacurile teroriste“, se aratã într-un comunicat al serviciilor de securitate, care nu precizeazã identitatea suspecþilor. Serviciile dau asigurãri, pe de altã parte, cã „nu au primit informaþii înaintea producerii atacurilor teroriste“ de miercuri.
Reacþiile internaþionale dupã atentatele de la Amman au fost numeroase ºi imediate. Preºedintele american, George W. Bush, a condamnat „în termenii cei mai duri“ atacurile „barbare“ de la Amman ºi a oferit asistenþã Iordaniei pentru „a-i aduce pe teroriºti în faþa justiþiei“; la fel ºi premierul britanic, Tony Blair.
Siria, Israelul, Autoritatea Palestinianã, Emiratele Arabe Unite, Franþa, Elveþia, Turcia, Germania, Grecia, Spania, NATO ºi Uniunea Europeanã au condamnat la rîndul lor aceste atentate.
Secretarul general al ONU, Kofi Annan, aflat în Arabia Sauditã, ºi-a anulat vizita programatã pentru joi în Iordania ºi a lansat un apel de urgenþã în favoarea „unei acþiuni colective împotriva terorismului“, potrivit purtãtorului sãu de cuvînt.
Consiliul de Securitate al Naþiunilor Unite urma sã aibã o reuniune joi dimineaþã pentru a discuta despre atacurile teroriste din capitala iordanianã, potrivit unor surse diplomatice. Reuniunea, care nu era prevãzutã în programul iniþial de lucru al Consiliului, va avea ca temã oficialã „ameninþãrile la adresa pãcii ºi securitãþii internaþionale reprezentate de activitãþile teroriste“, au precizat sursele citate.

Articol afisat de 1493 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective