Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Noiembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Blocadã spartã la Inspectoratul ªcolar

Blocadã spartã la Inspectoratul ªcolar

• campania Monitorului de Neamþ a dat roade • conducerea Inspectoratul ªcolar Neamþ a revenit la sentimente mai bune faþã de presã • timp de aproape o lunã, instituþia a fost teritoriu interzis jurnaliºtilor •

Demersurile cotidianului „Monitorul de Neamþ“ au dat rezultate ºi conducerea Inspectoratului ªcolar Neamþ a revenit la sentimente mai bune în ceea ce-i priveºte pe reprezentanþii mass-media locale. Astfel, conform unei decizii recente a Consiliului de Administraþie al Inspectoratului, accesul ziariºtilor în instituþie este permis din nou, dupã aproape o lunã de embargou informaþional, timp în care datele de interes public erau furnizate, selectiv ºi cu întîrziere, doar prin intermediul adreselor scrise.
Conducerea Inspectoratului ªcolar Neamþ va amenaja, în cadrul instituþiei, un centru de documentare pentru ziariºti, informaþiile fiind furnizate cu promptitudine de consilierul de imagine ºi inspectorul ºcolar general sau, în lipsa acestora, de persoanele special desemnate în acest scop. Jurnaliºtii Monitorului de Neamþ au reuºit astfel, într-un final, sã instituie normalitatea într-o instituþie publicã aflatã o perioadã bunã de timp în contradicþie cu standardele europene privind transparenþa ºi regimul informaþiilor de interes public. În urmã cu trei sãptãmîni, conducerea ISJ Neamþ a interzis ziariºtilor sã mai intre în sediul instituþiei, cu excepþia zilelor cînd erau programate conferinþe de presã. În plus, relaþia cu reprezentanþii mass-media localã era cît se poate de ciudatã, comunicarea fiind posibilã doar cu adrese scrise transmise prin fax. Cum conferinþele de presã au lipsit din peisaj, jurnaliºtii nu au mai pãtruns în citadela Inspectoratul ªcolar Nemþean, fiind refuzaþi constant de portarul instituþiei pe motiv cã aceasta este decizia conducerii.
Tratamentul la care au fost supuse instituþiile mass-media, în special Monitorul, are legãturã cu relatãrile presei despre evaluarea directorilor nemþeni ºi inspectorilor ºcolari, dar ºi despre nerespectarea metodologiei aferente. Argumentele ziariºtilor „Monitorului“ au fost întãrite printr-o decizie a Ministerului Educaþiei ºi Cercetãrii care a dispus reevaluarea directorilor, ca urmare a contestaþiilor depuse de cei nemulþumiþi. O echipã ministerialã a analizat procedura de evaluare a inspectorilor ºi directorilor de unitãþi de învãþãmînt, constatînd cã nu a fost respectatã metodologia de evaluare a directorilor ºi directorilor adjuncþi de la unitãþile de învãþãmînt, aprobatã prin OMEN nr. 499/11.11.1998 .
Între timp, Monitorul de Neamþ a semnalat frecvent încãlcarea legislaþiei privind informaþiile de interes public, atitudinea conducerii inspectoratului fiind sancþionatã chiar ºi de purtãtorul de cuvînt al Ministerului Educaþiei ºi Cercetãrii. Mircea Mureºan a declarat redactorului Monitorului de Neamþ cã e normal ca fiecare instituþie sã-ºi stabileascã anumite zile pentru conferinþele de presã, sã aibã purtãtor de cuvînt care sã furnizeze în timp util informaþiile solicitate de reprezentanþii mass-media, dar cã nu poate institui astfel de restricþii de acces în instituþiile publice.
Reamintim cã joi, 17 noiembrie, vizita în judeþul Neamþ a lui Jonathan Scheele, ºeful Delegaþiei Comisiei Europene în România a constituit prilejul pentru un ziarist de la Monitorul sã aducã la cunoºtinþa oficialului european situaþia de la Inspectoratul ªcolar. Lui Jonathan Scheele, ca de altfel întregii delegaþii care-l însoþea, i-a fost înmînat un tricou pe faþa cãruia a fost inscripþionat „Inspectoratul ªcolar Neamþ - out of Europe“ ºi semnul de circulaþie „Accesul Interzis“ (un cerc roºu cu o dungã orizontalã albã) iar pe spate „Defend Press Liberty“ (apãraþi libertatea presei).
Ziariºtii de la Monitorul sperã ca de acum înainte colaborarea cu ISJ Neamþ se va desfãºura în condiþii de normalitate.
(FOTO: Profesor Dorina Drexler, inspector general al ISJ Neamþ)

Articol afisat de 1355 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUÞ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective