Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2005
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Noiembrie 2005
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Blocadă spartă la Inspectoratul Școlar

Blocadă spartă la Inspectoratul Școlar

• campania Monitorului de Neamț a dat roade • conducerea Inspectoratul Școlar Neamț a revenit la sentimente mai bune față de presă • timp de aproape o lună, instituția a fost teritoriu interzis jurnaliștilor •

Demersurile cotidianului „Monitorul de Neamț“ au dat rezultate și conducerea Inspectoratului Școlar Neamț a revenit la sentimente mai bune în ceea ce-i privește pe reprezentanții mass-media locale. Astfel, conform unei decizii recente a Consiliului de Administrație al Inspectoratului, accesul ziariștilor în instituție este permis din nou, după aproape o lună de embargou informațional, timp în care datele de interes public erau furnizate, selectiv și cu întîrziere, doar prin intermediul adreselor scrise.
Conducerea Inspectoratului Școlar Neamț va amenaja, în cadrul instituției, un centru de documentare pentru ziariști, informațiile fiind furnizate cu promptitudine de consilierul de imagine și inspectorul școlar general sau, în lipsa acestora, de persoanele special desemnate în acest scop. Jurnaliștii Monitorului de Neamț au reușit astfel, într-un final, să instituie normalitatea într-o instituție publică aflată o perioadă bună de timp în contradicție cu standardele europene privind transparența și regimul informațiilor de interes public. În urmă cu trei săptămîni, conducerea ISJ Neamț a interzis ziariștilor să mai intre în sediul instituției, cu excepția zilelor cînd erau programate conferințe de presă. În plus, relația cu reprezentanții mass-media locală era cît se poate de ciudată, comunicarea fiind posibilă doar cu adrese scrise transmise prin fax. Cum conferințele de presă au lipsit din peisaj, jurnaliștii nu au mai pătruns în citadela Inspectoratul Școlar Nemțean, fiind refuzați constant de portarul instituției pe motiv că aceasta este decizia conducerii.
Tratamentul la care au fost supuse instituțiile mass-media, în special Monitorul, are legătură cu relatările presei despre evaluarea directorilor nemțeni și inspectorilor școlari, dar și despre nerespectarea metodologiei aferente. Argumentele ziariștilor „Monitorului“ au fost întărite printr-o decizie a Ministerului Educației și Cercetării care a dispus reevaluarea directorilor, ca urmare a contestațiilor depuse de cei nemulțumiți. O echipă ministerială a analizat procedura de evaluare a inspectorilor și directorilor de unități de învățămînt, constatînd că nu a fost respectată metodologia de evaluare a directorilor și directorilor adjuncți de la unitățile de învățămînt, aprobată prin OMEN nr. 499/11.11.1998 .
Între timp, Monitorul de Neamț a semnalat frecvent încălcarea legislației privind informațiile de interes public, atitudinea conducerii inspectoratului fiind sancționată chiar și de purtătorul de cuvînt al Ministerului Educației și Cercetării. Mircea Mureșan a declarat redactorului Monitorului de Neamț că e normal ca fiecare instituție să-și stabilească anumite zile pentru conferințele de presă, să aibă purtător de cuvînt care să furnizeze în timp util informațiile solicitate de reprezentanții mass-media, dar că nu poate institui astfel de restricții de acces în instituțiile publice.
Reamintim că joi, 17 noiembrie, vizita în județul Neamț a lui Jonathan Scheele, șeful Delegației Comisiei Europene în România a constituit prilejul pentru un ziarist de la Monitorul să aducă la cunoștința oficialului european situația de la Inspectoratul Școlar. Lui Jonathan Scheele, ca de altfel întregii delegații care-l însoțea, i-a fost înmînat un tricou pe fața căruia a fost inscripționat „Inspectoratul Școlar Neamț - out of Europe“ și semnul de circulație „Accesul Interzis“ (un cerc roșu cu o dungă orizontală albă) iar pe spate „Defend Press Liberty“ (apărați libertatea presei).
Ziariștii de la Monitorul speră ca de acum înainte colaborarea cu ISJ Neamț se va desfășura în condiții de normalitate.
(FOTO: Profesor Dorina Drexler, inspector general al ISJ Neamț)

Articol afisat de 1254 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Laura PETRUȚ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaționale Stiri Internaționale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective