 Blocadă spartă la Inspectoratul Școlar
• campania Monitorului de Neamț a dat roade • conducerea Inspectoratul Școlar Neamț a revenit la sentimente mai bune față de presă • timp de aproape o lună, instituția a fost teritoriu interzis jurnaliștilor • Demersurile cotidianului „Monitorul de Neamț“ au dat rezultate și conducerea Inspectoratului Școlar Neamț a revenit la sentimente mai bune în ceea ce-i privește pe reprezentanții mass-media locale. Astfel, conform unei decizii recente a Consiliului de Administrație al Inspectoratului, accesul ziariștilor în instituție este permis din nou, după aproape o lună de embargou informațional, timp în care datele de interes public erau furnizate, selectiv și cu întîrziere, doar prin intermediul adreselor scrise.
Conducerea Inspectoratului Școlar Neamț va amenaja, în cadrul instituției, un centru de documentare pentru ziariști, informațiile fiind furnizate cu promptitudine de consilierul de imagine și inspectorul școlar general sau, în lipsa acestora, de persoanele special desemnate în acest scop. Jurnaliștii Monitorului de Neamț au reușit astfel, într-un final, să instituie normalitatea într-o instituție publică aflată o perioadă bună de timp în contradicție cu standardele europene privind transparența și regimul informațiilor de interes public. În urmă cu trei săptămîni, conducerea ISJ Neamț a interzis ziariștilor să mai intre în sediul instituției, cu excepția zilelor cînd erau programate conferințe de presă. În plus, relația cu reprezentanții mass-media locală era cît se poate de ciudată, comunicarea fiind posibilă doar cu adrese scrise transmise prin fax. Cum conferințele de presă au lipsit din peisaj, jurnaliștii nu au mai pătruns în citadela Inspectoratul Școlar Nemțean, fiind refuzați constant de portarul instituției pe motiv că aceasta este decizia conducerii.
Tratamentul la care au fost supuse instituțiile mass-media, în special Monitorul, are legătură cu relatările presei despre evaluarea directorilor nemțeni și inspectorilor școlari, dar și despre nerespectarea metodologiei aferente. Argumentele ziariștilor „Monitorului“ au fost întărite printr-o decizie a Ministerului Educației și Cercetării care a dispus reevaluarea directorilor, ca urmare a contestațiilor depuse de cei nemulțumiți. O echipă ministerială a analizat procedura de evaluare a inspectorilor și directorilor de unități de învățămînt, constatînd că nu a fost respectată metodologia de evaluare a directorilor și directorilor adjuncți de la unitățile de învățămînt, aprobată prin OMEN nr. 499/11.11.1998 .
Între timp, Monitorul de Neamț a semnalat frecvent încălcarea legislației privind informațiile de interes public, atitudinea conducerii inspectoratului fiind sancționată chiar și de purtătorul de cuvînt al Ministerului Educației și Cercetării. Mircea Mureșan a declarat redactorului Monitorului de Neamț că e normal ca fiecare instituție să-și stabilească anumite zile pentru conferințele de presă, să aibă purtător de cuvînt care să furnizeze în timp util informațiile solicitate de reprezentanții mass-media, dar că nu poate institui astfel de restricții de acces în instituțiile publice.
Reamintim că joi, 17 noiembrie, vizita în județul Neamț a lui Jonathan Scheele, șeful Delegației Comisiei Europene în România a constituit prilejul pentru un ziarist de la Monitorul să aducă la cunoștința oficialului european situația de la Inspectoratul Școlar. Lui Jonathan Scheele, ca de altfel întregii delegații care-l însoțea, i-a fost înmînat un tricou pe fața căruia a fost inscripționat „Inspectoratul Școlar Neamț - out of Europe“ și semnul de circulație „Accesul Interzis“ (un cerc roșu cu o dungă orizontală albă) iar pe spate „Defend Press Liberty“ (apărați libertatea presei).
Ziariștii de la Monitorul speră ca de acum înainte colaborarea cu ISJ Neamț se va desfășura în condiții de normalitate.
(FOTO: Profesor Dorina Drexler, inspector general al ISJ Neamț)
|