Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 24 Decembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Cîteva sfaturi pentru Crãciun

Cîteva sfaturi pentru Crãciun

Numai astãzi nu-i mîine, ºi vine Crãciunul. Este momentul sã ne relaxãm, sã ne întîlnim cu prietenii, cu familia ºi sã uitãm de rutina zilnicã ºi de grijile ei. Aºadar, aceastã perioadã este specialã prin încãrcãtura ei emoþionalã, pentru cã din punct de vedere alimentar nu ar trebui sã fie decît, pur ºi simplu, o perioadã ca oricare alta.
Asta teoretic, pentru cã lucrurile ºtim bine cã stau cu totul altfel: mese multe ºi copioase, porþii mari ºi gazde care nu se pot refuza. ÃŽn general, dupa Sãrbãtori, „cîºtigul“ ponderal este de 3 pînã la 6 kilograme. Vestea bunã este cã e foarte simplu sã se evite disconfortul gastrointestinal specific acestei perioade ºi sã ne rãsfãþãm în acelaºi timp cu cele mai delicioase preparate de sezon.
Divizarea meniului pe mese distanþate în timp la cel puþin o orã - trebuie dat stomacului un pic de timp sã digere ce s-a consumat la masa anterioarã. Alegerea unor gustãri uºoare: bucãþi de muºchi de pui sau curcan, brînzã degresatã, fructe de mare. Atenþie la mãrimea porþiei - trebuie sã se urmãreascã aromele ºi calitatea alimentelor ºi nu obþinerea unui stomac plin. Evitarea alimentelor grase ºi prãjite, precum ºi a sosurilor grele (chiar ºi în salate) ºi preferarea preparatelor pe bazã de pui, curcan ºi peºte ºi a legumelor ºi fructelor proaspete bogate în fibre (consumate disociat). Limitarea alimentelor care favorizeazã indigestia: suc de portocale sau de roºii, condimentele în exces ºi, în general, alimentele acide. Mestecarea suficientã a alimentelor combate de asemenea tulburãrile gastrointestinale. Apa - trebuie consumatã pe tot parcursul mesei în cantitãþi mici ºi dese, pentru a menþine sistemul digestiv activ ºi pentru a evita deshidratarea (care încetineºte metabolismul). Evitarea bãuturilor carbogazoase dulci în timpul mesei ºi chiar dupã masã, pentru a limita balonarea. Alcoolul - consumul acestuia necesitã o atenþie sporitã întrucît acesta creeazã o serie de probleme: creºte presiunea arterialã a sîngelui, creºte cantitatea de enzime hepatice necesare descompunerii acestuia, creºte activitatea sistemului nervos central ºi favorizeazã apariþia tulburãrilor gastrointestinale. Cu toate acestea, de Sãrbãtori se consumã mari cantitãþi de alcool sub diverse forme. Vinul roºu este bãutura sezonului ºi trebuie consumat cît mai natural, fãrã aditivi (pentru a evita migrenele) ºi de asemenea nu trebuie uitat cã beneficiile sale scad cu creºterea cantitãþii consumate. Vodca este alcool pur ºi care prin metabolizare se transformã în compuºi toxici, deci trebuie monitorizatã cu atenþie cantitatea consumatã. Pentru a þine o evidenþã a consumului de alcool trebuie sã se evite umplerea continuã a paharului.

Plimbãri, mere, ceaiuri...
Dupã petrecere, o plimbare uºoarã de o jumãtate de orã ar putea ajuta mult digestia, deoarece aºezarea în poziþia culcat dupã masã cauzeazã producerea „arsurilor“. Indicat este ºi alegerea unor alimente care aduc aport sporit de vitamine ºi proteine. Dar ºi un aport minim de lipide, cu numãr cît mai mic de calorii.
Mãrul: creºte glicemia ºi, în comparaþie cu alte alimente, o menþine la acelaºi nivel mai mult timp. Asigurã pe un timp mai îndelungat senzaþia de saþietate. Mãrul conþine cea mai mare cantitate de fibre dizolvabile. Un mãr de mãrime medie conþine circa 81 calorii. Nu conþine colesterol ºi, în acelaºi timp, are efect de scãdere a colesterolului sanguin ºi a tensiunii arteriale.
Pîinea în sine nu îngraºã ci diferitele alimente pe care le întindem din belºug pe o felie. Statisticile dovedesc cã oamenii care consumã zilnic mai puþin de douã felii de pîine au în medie o greutate mai mare cu cinci kilograme decît consumatorii mari de pîine. Esenþial este însã sã ºtim ce pîine mîncãm. Pîinea bogatã în fibre ca, de exemplu pîinea integralã sau de ovãz, este un bun suport energetic pentru organism ºi conþine multe proteine.
La fel ca despre pîine, ºi despre cartof se zvoneºte cã îngraºã, lucru care nu este întocmai adevãrat. Mîncat simplu cartoful este un aliment recomandat în cura de slãbire. Un cartof de mãrime medie conþine aproximativ 85 de calorii, atîta timp cît nu este însoþit de corpi graºi. Cartoful are un conþinut considerabil de fibre ºi de potasiu, scade nivelul de colesterol, apãrã de hemoragie cerebralã ºi de boli de inimã. Este foarte important modul în care îl mîncãm, mai ales de Crãciun ºi Revelion. Asociaþi-l cu pui fiert sau grãtar, ardei, roºii, iaurt, caº sau mozzarella, fãrã ulei, unt, margarinã sau alte grãsimi, ºi aruncaþi peste el zeamã de lãmîie ºi condimente din belºug.
Nu uitaþi de efectul ceaiurilor! Rostopasca, este indicatã pentru cã folositã în infuzii este depurativã - deci curãþã sîngele ºi ajutã în acelaºi timp la formarea lui. Este un leac de încredere la zile cînd se consumã mîncãruri grase. Are o influenþã foarte bunã asupra metabolismul. Dupã mese copioase mai este indicat sãse consume ceaiuri de fructe de pãdure, mentã, sunãtoare sau tei. Pentru calmare.

Articol afisat de 1680 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective