Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2005
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 24 Decembrie 2005
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Bãsescu ºi Tãriceanu au nimerit Rusia datoritã lui ªtefan

• interviu realizat cu Petru Paleu, vicepreºedintele Federaþiei Române de HandbalReporter: Gheorghe Tadici, nãscut la Piatra Neamþ, Huþupan ºi Lazer au pornit de aici, Tamaº de la Roman, FibrexMania tot de la Piatra. Acum, cînd s-au rãcorit un pic spiritele dupã Campionatul Mondial din Rusia, de la Sankt Petersburg, sesizeazã cineva însemnãtatea acestor simboluri în handbalul românesc?
Petru Paleu: Acestea sînt prea puþin vehiculate în presa centralã. De exemplu, la Sighiºoara, la meciul cu Franþa, s-a fãcut un pariu între unii dacã Tadici e nãscut la Zalãu. Eu ºtiam, dar n-am vrut sã mã bag. Prea puþinã lume ºtie cã Tadici este nãscut în Piatra Neamþ, dar probabil cã asta nu are vreo importanþã. Tadici e recunoscut ca ardelean pentru cã toatã activitatea lui se leagã de Zalãu.
Rep.: Eu zic cã Petru Paleu înseamnã ceva în handbalul din România. Pietrenii nu prea te-au vãzut la televizor, în tot ceea ce a însemnat desfãºurarea de forþe de la Sankt Petersburg.
P.P.: La Sankt Petersburg au fost mai multe probleme. Una era faptul cã eu deja începusem acel meci (finala - n.a.) cu cîteva zile înainte, prin discuþii cu domnul primar ªtefan, sã vedem cum pot fi bãgate în seamã aceste fete de cãtre actuala conducere. Spre mîndria lui ºi spre mîndria noastrã s-a reuºit un lucru extraordinar! Vã spun cã nici ziarele centrale n-au semnalat simpla prezenþã a primarului Gheorghe ªtefan lîngã conducerea þãrii, lîngã Guvern.
Rep.: Fãrã ªtefan ieºea mobilizarea aceea de excepþie?
P.P.: Nu! Nimeni nu a realizat cã aceastã acþiune a fost dusã în spate de cãtre primarul Gheorghe ªtefan. Eu am þinut legãtura cu dînsul, ne-am vãzut ºi la banchetul de sfîrºit de an al clubului de fotbal Ceahlãul. Vã spun cã ceea ce a realizat dînsul, faptul cã a reuºit sã aducã la faþa locului atît ºeful statului, cît ºi primul ministru ºi o parte din guvern, nu fãcea oricine în România. Apoi am înþeles cã în avion s-a luat hotãrîrea ca handbalistele sã fie premiate indiferent de rezultat.
Rep.: Federaþia a fost deranjata de gestul tãu ºi de intervenþia primarului de Piatra Neamþ? Eºti totuºi vicepreºedintele Federaþiei Române de Handbal.
P.P.: Nu ºtiu dacã e un deranj sau nu, dar nu mai ºtiu ce sã înþeleg din moment ce eu am fost ca simplu spectator în tribune, mi-am vãzut de treabã, am strigat...
Rep.: Simplu spectator a fost ºi Nicuºor Constantinescu, preºedintele Consiliului Judeþean Constanþa, alt personaj bolnav dupã handbal. Stãtea ºi el aproape stingher cu galeria.
P.P.: ªi patronul de la „Intercontinental“, domnul Viorel Pãunescu, a fost simplu spectator. Deci, poate am avut eu pretenþii foarte mari, dar nu cred lucrul acesta pentru cã eu n-am alergat dupã funcþia de vicepreºedinte la Federaþie. Am fost rugat sã candidez pentru ceea ce am realizat în handbalul românesc, pentru cã prin ceea ce am început la Piatra Neamþ s-a pornit dupã aceea o miºcare handbalisticã.

„Vin Sãrbãtorile ºi trebuie sã ne gîndim la ce este mai bun. Am, însã, un gust amar“
Rep.: De asta fãceam ºi legãtura cu Tadici...
P.P.: Eu zic cã în ultimii patru-cinci ani de Piatra Neamþ se leagã toatã miºcarea handbalisticã ºi relansarea bãieþilor. La fete erau rezultate, de ce sã ne ascundem dupã vorbe, dar cred cã n-ar fi trebuit sã deranjeze pe nimeni. Deci, eu mi-am fãcut datoria.
Rep.: Dupã tratamentul mizerabil din Rusia, mai rãmîi în handbal?
P.P.: Nu ºtiu. Deocamdatã vin Sãrbãtorile ºi trebuie sã ne gîndim la ce este mai bun. Am, însã, un gust amar.
Rep: Ar merita handbalul sã mai rãmîi acolo?
P.P.: Nici asta nu pot sã vã spun. Vom vedea ce se întîmplã ºi vorbim din februarie încolo.
Rep.: Cristi Gaþu ce-a zis?
P.P.: N-a avut o reacþie pînã acum deoarece el a fost foarte ocupat cu primirea preºedintelui la Moscova, cu premierul, cu problema organizãrii viitorului Campionat Mondial din 2009, cu Mustafa (preºedintele Federaþiei Internaþionale de Handbal - n.a.). Dar puteau ºi alþii sã se gîndeascã, doar sîntem o mînã de oameni: eu, domnul Gaþu ºi Marinescu, secretarul general. Eu cred cã asta-i Federaþia Românã de Handbal. Aºtept sã vãd cum va fi reacþia dînºilor. Eu l-am anunþat ºi pe domnul profesor Otto Heel despre intenþia de a mã da la o parte de la Centrul Olimpic Sighiºoara. Probabil nu voi participa nici la acþiunile lotului naþional de seniori din luna ianuarie, cu toate cã am fost rugat sã fiu alãturi de bãieþi. Nu înseamnã orgoliu, nu înseamnã cã fac presiuni... Mã aºteptam ca la Sankt Petersburg sã facã cineva un semn. Nu puteai sã mergi, chiar dacã eºti vicepreºedintele Federaþiei, sã sari peste garduri, din moment ce eu nu aveam acreditare, deci nu puteam sta decît în tribunã. Trebuia sã fiu chemat mãcar la premiere de un oficial de al nostru, sau de un antrenor. Probabil cã ei au aºteptat sã iau acþiuni pe cont propriu, or nu cred cã se face aºa. De aceea nici la sosirea la aeroport nu m-am înghesuit, dacã nu am fost invitat.
Rep.: Sã trecem peste episodul Sankt Petersburg ºi sã ajungem la Corbeanca, la premierea fetelor. Acolo nu aveai nevoie de acreditare ºi tot nebãgat în seamã ai fost.
P.P.: La Corbeanca au luat loc la masã... restul. Eu am stat ºi m-am întreþinut cu domnul Þopescu, cu Vasile Arhire, cu Tavi Vintilã, cu ziariºti de la Pro Sport, de la Gazetã. N-a fost nimic suprinzãtor, adicã mã aºteptam sã fie la cum a fost ºi în Rusia.

„Totul depinde de cum va fi ajutat primarul Gheorghe ªtefan sã termine Sala“
Rep.: Dacã te retragi de la Centrul Olimpic, e loc de vreo altã ambiþie? Revine Paleu ºi face o nouã echipã de glorie?
P.P.: Local nu poate fi vorba de nimic atît timp cît nu e finalizatã Sala Sporturilor. Aici intervin multe discuþii ºi totul depinde de cum va fi ajutat primarul Gheorghe ªtefan sã termine Sala, pentru cã el singur nu poate obþine fondurile, trebuie bani mulþi. Dacã nu se intrã într-un anume regim de urgenþã, nu poate fi inclusã în organizarea Campionatului Mondial din 2009, în cazul fericit în care vom fi desemnaþi sã-l organizãm noi, ca þarã. Repet, deºi unii s-ar putea sã se supere: trebuie sprijinit primarul. Eu cred cã mai repede de doi ani de zile aceastã salã nu poate fi pusã la punct.
Rep.: Spuneam cîndva cã intrãm în Uniunea Europeanã ºi nu e gata sala... Revin la chestiunea cu bãieþii, cu naþionala masculinã. Nici dacã te roagã Bibirig ºi toatã trupa sã fii acolo, alãturi de ei, nu te duci?
P.P.: Deocamdatã nu cred cã este nevoie, atît timp cît n-am avut acces la o pozã de grup alãturi de fete. Cred cã deranjeazã ºi faptul cã sînt mai popular faþã de ele, discut altfel, am alt vocabular, mai apropiat de limbajul sportivilor. Nimic nu-mi dãduse însã de înþeles cã totul va ieºi cum a ieºit.
Rep.: Soluþiile la cine sînt?
P.P.: Probabil cã la presã.
Rep.: Tot presa sã rezolve ºi aceastã crizã?
P.P.: Cred cã da. Ba nu, sigur! Eu zic cã presa poate sã se intereseze dacã în FRH conteazã postul de vicepreºedinte sau este numai aºa, trecut sã fie.
Rep.: Lãsînd la o parte un personaj celebru în handbalul mondial, care este Cristi Gaþu, poate ºi încã vreo douã figuri istorice, trebuie sã admitem cã eºti unul dintre oamenii cu cea mai bunã imagine din handbalul românesc.
P.P.: Nu ºtiu, asta o spuneþi dumneavoastrã, gazetarii. Delegaþia a fost condusã acolo de domnul Marinescu, deci el era unul din cei care puteau repara lucrurile.
Rep.: Domnul Marinescu face cumva politicã?
P.P.: Nu ºtiu sã vã rãspund.
Rep.: Am întrebat asta pentru cã ªtefan înseamnã automat PNL ºi poate de aici a pornit deranjul.
P.P.: Nu este aºa.
Rep.: Apropo de mici reparaþii, dacã în loc de poza de grup îþi trimite Luminiþa Huþupan o fotografie cu dedicaþie, din Slovenia, se închide un pic din ranã?
P.P: Da, jos pãlãria pentru fete!
Rep.: Se putea mai mult? Ai fost acolo, se putea cîºtiga sau nu?
P.P.: Pãrerea mea e cã plînsul Luminiþei Huþupan spune totul. O cunosc pe fata asta ºi ºtiu ce înseamnã, ea într-adevãr ºi-a dorit titlul mondial. Nu poþi acuza restul fetelor. Eu cred cã dupã victoria asupra Ungariei a fost o eliberare a energiilor prin faptul cã am ajuns în finalã ºi era oricum suficient. La rusoaice acasã, nu puteai învinge. Ne trebuia o mare, mare ºansã. Or ºanse n-am avut pentru cã am avut 8 bare, iar la 8 bare nu înseamnã cã ai avut ºansã. Probabil cã aºa cum am început meciul ºi dacã nu ar fi fost bara Luminiþei din poartã în poartã era altceva. Aþi vãzut, au fost nouã minute în care scorul a fost 11-5, iar dupã aceea, pe restul jocului, am avut un gol peste rusoaice pînã la final! Cum, n-aþi sesizat asta?...
Rep.: Hai sã ajungem ºi noi la final cu un gînd pentru iubitorii handbalului ºi fanii lui Petru Paleu.
P.P.: Le transmit sã aibã rãbdare ºi sã ajute copii aceºtia frumoºi care cresc acum ca viitori handbaliºti. Sînt copii foarte talentaþi, avem ºi profesori foarte buni pe care îmi e teamã sã îi enumãr din teama de a nu omite vreunul. Jos pãlãria pentru ºcoala neamþeanã de handbal! Aº înclina cã n-ar fi exclus ca un centru olimpic sã fie în viitor la Piatra Neamþ. ªtiþi ce ne lipseºte? Sala de la Sighiºoara.

Articol afisat de 1858 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Viorel COSMA)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective