Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Ianuarie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Ianuarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Demisie, autosuspendare ºi acuze de imoralitate

Demisie, autosuspendare ºi acuze de imoralitate

• consilierul local pietrean Vasile Stãnoaia ºi-a depus demisia, iar Radu Pavel Staicu ºi-a cerut verbal „autosuspendarea“ • situaþia celor doi a determinat Biroul Executiv al PSD Piatra Neamþ sã se întruneascã de urgenþã • Vasile Stãnoaia a fost acuzat de imoralitate, în timp ce decizia consilierului Staicu a fost privitã cu înþelegere • cei doi au decis sã rãmînã independenþi •

Demisia din PSD a consilierului local Vasile Stãnoaia, înregistratã în prima zi a acestui an, a constituit principalul subiect al convocãrii de urgenþã a Biroului Executiv al Organizaþiei Municipale Piatra Neamþ. Colegii sãi s-au declarat foarte supãraþi pentru gestul la care a recurs în mod aproape neaºteptat, în contextul în care se numãra printre cei mai vechi membri ai PSD, fãcînd parte chiar din „nucleul de prieteni“ format în structura politicã. Ei l-au acuzat de lipsã de onoare, considerînd cã ar fi trebuit sã îºi argumenteze decizia ºi verbal, însã nu a fost prezent la ºedinþa Biroului Executiv. ÃŽn schimb, prezent a fost un alt consilier local, Radu Pavel Staicu, acesta anunþîndu-ºi, deocamdatã verbal, „autosuspendarea“ din calitatea de membru al PSD, argumentîndu-ºi decizia prin faptul cã funcþia de ºef al Serviciului de Metrologie Legalã Neamþ nu îi mai permite sã desfãºoare activitãþi politice.

Fugã de regulamente?
Practic, o parte a discursurilor reprezentanþilor PSD care au organizat, ieri, o conferinþã de presã, au reprezentat o punere în balanþã a atitudinilor celor doi. „Astãzi, s-a convocat, în regim de urgenþã, ºedinþa Biroului Executiv al Organizaþiei Municipale a PSD pentru douã probleme - demisia consilierului local Vasile Stãnoaia din PSD, înregistratã pe 1 ianuarie, ºi o solicitare de autosuspendare expusã verbal ºi care fi pusã ºi pe hîrtie, a consilierului Radu Pavel Straicu. Demisia domnului Stãnoaia a fost dezbãtutã în Birou chiar cuvînt cu cuvînt. ÃŽn multe puncte de vedere pe care le-a prezentat, nu îi dãm dreptate. A încheiat cu o «demisie de onoare» ºi ne-am întrebat dacã el are onoare, pentru cã nu se poate sã pleci dintr-un colectiv care a contribuit la sedimentarea unor relaþii prieteneºti fãrã sã spunã nimic. Dar, tot el spune cã pleacã din cauza multor probleme personale ºi nu din alte motive. Dacã avea onoare, venea astãzi în Biroul Executiv, dupã cum a fãcut domnul Staicu, ºi prezenta acele probleme personale, dacã nu membrilor de partid, celor ai Biroului Executiv, mãcar prietenilor. Asta înseamnã sã ai onoare. Este unul din oamenii vechi care mi-au fost apropiaþi, un om pe care l-am ajutat ºi l-am susþinut în foarte multe probleme“, a subliniat Adriean Chirilã, preºedintele Organizaþiei Municipale Piatra Neamþ a PSD. Pe de altã parte, el a mai susþinut faptul cã singurul motiv care, în afarã de problemele personale - pe care nu le cunoaºte, ar fi putut fi faptul cã Vasile Stãnoaia nu a fost de acord cu noul regulament ºi cu criteriile de evaluare a performanþelor consilierilor, introduse la nivelul Organizaþiei. Consilierul Chirilã a subliniat cã, în timp, colegul sãu de partid a dat anumite semne de nemulþumire: „Dar, semnale au fost, el afirmînd cã va trece la un asemenea gest ºi asta pentru cã, pentru prima datã, la noi în partid, în Organizaþia Piatra Neamþ, s-a constituit, potrivit Legii aleºilor locali, grupul consilierilor PSD, care are un lider. Ca sã funcþionãm într-un regim de disciplinã, a trebuit sã facem ºi un regulament care vine ºi completeazã statutul, care prevede ºi sancþiuni. Noi am deschis ºi fiºe de evaluare, în primul rînd pentru consilieri. ÃŽn afarã de fiºe, am votat criterii de performanþã a consilierilor, acestea axîndu-se foarte mult pe activitatea desfãºuratã, dar ºi pe pregãtirea profesionalã. Probabil cã i-am speriat pe unii consilieri care au considerat cã nu vor putea face faþã în viitor, cã nu vor mai accede la funcþii, în viitor. Aceasta este concluzia noastrã, pentru cã domnul Stãnoaia a fost singurul consilier care a atacat regulamentul, evidenþele noastre ºi criteriile de disciplinã foarte, foarte vehement. Alte motive nu gãsesc, fãrã doar poate motivele personale pe care nu a vrut sã ºi le expunã“.
Potrivit aceleiaºi surse, Vasile Stãnoaia ar fi declarat în scris cã „nu se va mai înscrie niciodatã într-un alt partid“, colegii sãi fiind puºi în situaþia „de a-l crede pe cuvînt“.
Am încercat sã îl contactãm, în mod repetat, pe consilierul local Vasile Stãnoaia, însã nu am reuºi.

Oameni de onoare
„Autosuspendarea“ - în fapt demisia - consilierului local Radu Pavel Staicu a fost privitã de cãtre conducerea PSD cu multã înþelegere, acestuia neaducîndu-i-se nici un reproº. „Domnul Staicu ºi-a cerut autosuspendarea pentru cã e posibil sã existe anumite prevederi în Legea Metrologiei, ori poate în regulamentul intern de funcþionare al instituþiei, care spun cã acei care fac aceastã meserie nu mai pot face activitate poiliticã. El este un profesionist în domeniu, nu vrea sã renunþe la meseria sa. Noi l-am ascultat ºi l-am înþeles. Aºteptãm ºi ceva scris de la dumnealui. Domnul Staicu este un consilier vechi, care ºi-a adus o mare contribuþie în activitatea Consiliului Local. Credem cã ºi în viitor va fi tot aºa“, a declarat Adriean Chirilã.
Cît despre renunþarea la mandatele de consilieri locali, Marius Munteanu, vicepreºedinte al PSD Neamþ, a afirmat: „Sub aspect juridic, menþinerea sau renunþarea la mandat este o opþiune personalã. Dar, sub aspectul moralitãþii, cînd se iveºte un asemenea caz, respectivul fiind promovat pe listele unui partid, el trebuie sã se gîndeascã foarte bine. Dar într-o situaþie la limitã, cum ar fi cea a unor angajaþi funcþionari în diferite instituþii, aºa cum este ºi cazul domnului Staicu, trebuie sã se disocieze de fenomenul politic, neimplicînd sub nici o formã, însã, ºi renunþarea la calitatea de consilier. Asta numai dacã nu cumva regulamentele, ori legislaþia o cer“.
Contactat, consilierul local Radu Pavel Staicu ne-a declarat: „Am demisionat din PSD, dar voi rãmîne consilier local. Am avut doar motive personale. Prin profesia pe care o am ºi funcþia pe care o deþin, nu mã mai pot împãrþi în toate direcþiile. Nu am nimic de reproºat colegilor din PSD, aºa cum nu am fãcut-o în cazul foºtilor colegi din PD din care am plecat. Conjuncturile au fost diferite, legile au fost altele. Voi rãmîne consilier local independent ºi îmi voi face datoria faþã de oraº, faþã de cetãþenii care m-au ales“.
Dan Vasile Constantin, preºedintele PSD Neamþ, considerã cã plecarea din partid a celor doi consilieri reprezintã o pierdere: „Orice plecare, orice demisie din partid, este pentru noi o pierdere. Colegi de-ai noºtri în care noi am investit cel puþin înþelegere, dacã nu mai mult, iar calitatea care au dobîndit-o de consilieri locali, judeþeni, primari, viceprimari este ca urmare a nominalizãrii pe anumite liste. Pe listele Partidului Social Democrat. Din acest punct de vedere, pentru noi este, într-adevãr, o pierdere. Sigur, ne doare plecarea celor doi consilieri, dar sîntem oameni politici ºi trebuie sã demonstrãm, ca oameni politici, cã avem verticalitate. Iar dacã avem onoare, trebuie s-o avem pînã la capãt“.

Articol afisat de 1636 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Iulia IACOB)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective