Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Familia Sturdza, pe urmele moºtenirii

Familia Sturdza, pe urmele moºtenirii

• fratele prinþului Dimitrie Sturdza ºi procuratorul familiei au fost prezenþi la Piatra Neamþ • ei s-au interesat de stadiul solicitãrilor vizînd proprietãþile revendicate • printre altele, familia princiarã a solicitat 26.000 de hectare de pãdure •

Unul dintre fraþii prinþului Dimitrie Sturdza, împreunã cu procuratorul familiei princiare, au vizitat judeþul, întîlnindu-se, miercuri, 15 februarie, cu subprefectul de Neamþ, Vasile ªendrea, pentru a pune la punct detalii legate de terenurile pentru care au fost depuse cereri de retrocedare. Cei doi s-au interesat de stadiul în care se aflã solicitãrile pentru retrocedare ºi care sînt paºii care au fost deja efectuaþi de organele abilitate din Neamþ în aceastã direcþie, dar ºi ce mai este de fãcut. „De menþionat este cã Direcþia Silvicã are un nou punct de vedere în acest caz, iar acesta ne va fi transmis astãzi, ºi îl vom discuta în Comisia de Fond Funciar de marþi, sãptãmîna viitoare. Vom vedea dacã este îndreptãþitã cererea, dacã sînt în regulã toate documentele, dupã care vom proceda la invalidarea sau validarea solicitãrilor“, a declarat subprefectul Vasile ªendrea.
ÃŽn urma discuþiilor purtate între subprefect ºi reprezentanþii familiei Sturdza a rezultat cã în cazul în care prinþul Dimitrie va primi toate suprafeþele de teren împãdurit pe care le solicitã se doreºte ca acestea sã fie administrate ºi pãzite de angajaþi ai Direcþiei Silvice. „Am mai aflat cã sînt interesaþi sã facã investiþii foarte serioase în aceaste zone. ÃŽncepînd de la deschiderea de fabrici de prelucrarea a lemnului pînã la amenajarea unor pîrtii de schi ºi dezvoltarea unei reþele de turism ºi agroturism. Pentru toate acestea ei doresc sã atragã ºi alþi oameni de afaceri care sã investeascã pentru dezvoltarea zonei“, a mai afirmat subprefectul ªendrea.
Reamintim cã, în Neamþ, revendicãrile cele mai valoroase aparþin moºtenitorilor familiilor Ghika ºi Sturza, contravaloarea imobilelor ºi terenurilor aferente solicitate fiind evaluate de aceºtia la cîte jumãtate de milion de dolari. Astfel, elveþianca Marie Elisabette Ghidonescu, fostã Ghika, a solicitat restituirea „în naturã“ a unui conac format din 15 camere, precum ºi contravaloarea imobilelor - transformate în hotel ºi restaurant - situate în satul Climeºti (comuna Fãurei). Alte nume princiare care ºi-au cerut drepturile sînt urmaºii familiei Sturza. Este vorba despre prinþii Gheorghe, Eric, Mihai ºi Dimitrie Sturza, principesele Elena Sturza ºi Greta Marie Kvaal care revendicã nu mai puþin de 13 imobile, dependinþe, cabane, mori, grajduri, aflate pe teritoriul comunelor Ceahlãu, Farcaºa, Hangu, Poiana Teiului. Toate aceste imobile au fost evaluate la 500.000 de dolari, de cãtre foºtii proprietari.
La începutul lunii iulie 2005, prinþul Dimitrie Sturdza a descins la Piatra Neamþ, pentru a discuta cu ºefii Direcþiei Silvice Neamþ despre proprietãþile deþinute, cîndva, în þinutul Neamþului. Este vorba despre circa 26.000 de hectare de pãdure, situate în comunele Ceahlãu, Hangu, Poiana Teiului ºi Farcaºa. Mesajul sãu a fost cã, în mãsura în care autoritãþile române îºi vor afirma disponibilitatea în respectarea dreptului de proprietate, este deschis pentru realizarea de investiþii în zona Neamþului. Pe de altã parte, românul stabilit acum în Elveþia a afirmat cã ºi o parte a lacului de acumulare de la Bicaz este proprietatea familiei sale. „Vreau sã vã spun cã nu este vorba despre revendicãri, pentru cã sînt proprietãþile noastre. Nu se poate vorbi despre revendicãri, atunci cînd te referi la ceea ce este al tãu. Nu acesta este scopul pentru care ne aflãm aici, ci acela cã sperãm cã þara «intrã în legi». Noi am venit pentru o colaborare cu Romsilva, pentru a crea locuri de muncã. Municipiul Piatra Neamþ ar avea un mare avantaj. Vrem sã aducem investiþii în industria lemnului, pentru prelucrarea rumeguºului, pentru înfiinþarea de fabrici de mobilã. Avem deschidere. ÃŽnsã avem o vorbã: intrã þara în legalitate, aducem ºi noi fonduri. Familia nu a investit, încã, prea mulþi bani în þarã. Dorim sã se opreascã furturile fãcute de foarte mult timp ºi, dacã þara este aºa cum trebuie sã fie, totul va fi foarte bine ºi vor fi ºi investiþii“, declara pe 4 iulie 2005 pentru Monitorul de Neamþ prinþul Dimitrie Sturza.

Articol afisat de 3101 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective