Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Februarie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Familia Sturdza, pe urmele moștenirii

Familia Sturdza, pe urmele moștenirii

• fratele prințului Dimitrie Sturdza și procuratorul familiei au fost prezenți la Piatra Neamț • ei s-au interesat de stadiul solicitărilor vizînd proprietățile revendicate • printre altele, familia princiară a solicitat 26.000 de hectare de pădure •

Unul dintre frații prințului Dimitrie Sturdza, împreună cu procuratorul familiei princiare, au vizitat județul, întîlnindu-se, miercuri, 15 februarie, cu subprefectul de Neamț, Vasile Șendrea, pentru a pune la punct detalii legate de terenurile pentru care au fost depuse cereri de retrocedare. Cei doi s-au interesat de stadiul în care se află solicitările pentru retrocedare și care sînt pașii care au fost deja efectuați de organele abilitate din Neamț în această direcție, dar și ce mai este de făcut. „De menționat este că Direcția Silvică are un nou punct de vedere în acest caz, iar acesta ne va fi transmis astăzi, și îl vom discuta în Comisia de Fond Funciar de marți, săptămîna viitoare. Vom vedea dacă este îndreptățită cererea, dacă sînt în regulă toate documentele, după care vom proceda la invalidarea sau validarea solicitărilor“, a declarat subprefectul Vasile Șendrea.
În urma discuțiilor purtate între subprefect și reprezentanții familiei Sturdza a rezultat că în cazul în care prințul Dimitrie va primi toate suprafețele de teren împădurit pe care le solicită se dorește ca acestea să fie administrate și păzite de angajați ai Direcției Silvice. „Am mai aflat că sînt interesați să facă investiții foarte serioase în aceaste zone. Începînd de la deschiderea de fabrici de prelucrarea a lemnului pînă la amenajarea unor pîrtii de schi și dezvoltarea unei rețele de turism și agroturism. Pentru toate acestea ei doresc să atragă și alți oameni de afaceri care să investească pentru dezvoltarea zonei“, a mai afirmat subprefectul Șendrea.
Reamintim că, în Neamț, revendicările cele mai valoroase aparțin moștenitorilor familiilor Ghika și Sturza, contravaloarea imobilelor și terenurilor aferente solicitate fiind evaluate de aceștia la cîte jumătate de milion de dolari. Astfel, elvețianca Marie Elisabette Ghidonescu, fostă Ghika, a solicitat restituirea „în natură“ a unui conac format din 15 camere, precum și contravaloarea imobilelor - transformate în hotel și restaurant - situate în satul Climești (comuna Făurei). Alte nume princiare care și-au cerut drepturile sînt urmașii familiei Sturza. Este vorba despre prinții Gheorghe, Eric, Mihai și Dimitrie Sturza, principesele Elena Sturza și Greta Marie Kvaal care revendică nu mai puțin de 13 imobile, dependințe, cabane, mori, grajduri, aflate pe teritoriul comunelor Ceahlău, Farcașa, Hangu, Poiana Teiului. Toate aceste imobile au fost evaluate la 500.000 de dolari, de către foștii proprietari.
La începutul lunii iulie 2005, prințul Dimitrie Sturdza a descins la Piatra Neamț, pentru a discuta cu șefii Direcției Silvice Neamț despre proprietățile deținute, cîndva, în ținutul Neamțului. Este vorba despre circa 26.000 de hectare de pădure, situate în comunele Ceahlău, Hangu, Poiana Teiului și Farcașa. Mesajul său a fost că, în măsura în care autoritățile române își vor afirma disponibilitatea în respectarea dreptului de proprietate, este deschis pentru realizarea de investiții în zona Neamțului. Pe de altă parte, românul stabilit acum în Elveția a afirmat că și o parte a lacului de acumulare de la Bicaz este proprietatea familiei sale. „Vreau să vă spun că nu este vorba despre revendicări, pentru că sînt proprietățile noastre. Nu se poate vorbi despre revendicări, atunci cînd te referi la ceea ce este al tău. Nu acesta este scopul pentru care ne aflăm aici, ci acela că sperăm că țara «intră în legi». Noi am venit pentru o colaborare cu Romsilva, pentru a crea locuri de muncă. Municipiul Piatra Neamț ar avea un mare avantaj. Vrem să aducem investiții în industria lemnului, pentru prelucrarea rumegușului, pentru înființarea de fabrici de mobilă. Avem deschidere. Însă avem o vorbă: intră țara în legalitate, aducem și noi fonduri. Familia nu a investit, încă, prea mulți bani în țară. Dorim să se oprească furturile făcute de foarte mult timp și, dacă țara este așa cum trebuie să fie, totul va fi foarte bine și vor fi și investiții“, declara pe 4 iulie 2005 pentru Monitorul de Neamț prințul Dimitrie Sturza.

Articol afisat de 2835 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective