Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 17 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Poezii alese“ de Adrian Alui Gheorghe

Volumul „Poezii alese“ de Adrian Alui Gheorghe, o antologie de poezie „asumatã“ dupã 20 de ani de la debutul editorial al poetului, a apãrut, recent, la Editura „Conta“. Lucrarea cuprinde versuri selectate începînd cu ultimul volum, „Gloria milei“, publicat în 2003, ºi pînã la volumul de debut din 1985, „Ceremonii insidioase“.
„Este, practic, o retro-perspectivã poeticeascã pe care mi-o asum, pentru cã am dispus în carte versurile de la ultimul volum spre primul, considerînd cã o antologie este o refacere a drumului invers, de la ultima carte la prima. Lucrarea are o prefaþã semnatã de cel mai important critic literar de poezie al momentului, Al. Cistelecan, care a mai scris, de cîteva ori, despre cãrþile mele, ºi care «a riscat» ºi acum scriind o prefaþã extrem de generoasã. De asemenea, volumul beneficiazã de un «aparat critic» ºi de o «fiºã de dicþionar» realizate de criticul Vasile Spiridon, concetãþean de-al nostru. Dacã, în timp, cãrþile de poezie s-au risipit fiecare la momentul ei, prin acest nou volum care numãrã aproape 300 de pagini încerc sã mã adun, sã mã vãd într-o oglindã extrem de exactã, extrem de prodigioasã ca imagine, pentru cã este o asumare de etapã. Fiecare autor are nevoie, din cînd în cînd, de o retrospectivã sau de o retro-perspectivã pentru a ºti de unde porneºte mai departe. Aceste «Poezii alese» sînt, cred eu, un argument în favoarea mea“, a spus poetul.
Adrian Alui Gheorghe s-a nãscut la 6 iulie 1958 în Topoliþa - Grumãzeºti, judeþul Neamþ. A absolvit Liceul „Calistrat Hogaº“ din Piatra Neamþ, apoi a urmat, între 1983-1987, Facultatea de Filologie (secþia Românã-Limbi clasice) a Universitãþii „Al. I. Cuza“ din Iaºi. Doctor în filologie din 2004. A practicat meseriile de operator chimist, miner, profesor, ziarist, consilier cultural, director al Complexului Muzeal Neamþ (1992-1994). ÃŽn prezent este directorul Direcþiei pentru Culturã a Judeþului Neamþ (al cãrui consilier ºef a mai fost între 1996-2000) ºi conf. univ. dr. al Academiei de Artã „Gheorghe Dima“ din Cluj Napoca (esteticã). A debutat în 1974, cu un grupaj de poeme în revista „Cronica“, debutul editorial al poetului avînd loc în 1985 cu volumul „Ceremonii insidioase“ (Editura „Junimea“). Este membru al PEN-clubului din România ºi al Uniunii Scriitorilor din România, al cãrei Premiu pentru poezie l-a obþinut în anul 2001, pentru volumul de poezie „ÃŽngerul cãzut“. A mai primit premiul filialei Iaºi a Uniunii Scriitorilor în anii 1993 (pentru „Cîntece de îngropat pe cei vii“), 1994 („Titanic ºvaiþer. Momente ºi schiþe“), 1998 („Complicitate“), 1999 („Goliath“) ºi 2004 („România pe înþelesul tuturor“). Este „cetãþean de onoare“ al municipiului Piatra Neamþ din anul 2005.

Articol afisat de 1929 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective