Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Februarie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Economie 28 Februarie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
FibrexNylon, de vînzare

FibrexNylon, de vînzare

• Radici vinde FibrexNylon unui investitor italian • societatea cuprinde acum Divizia Chimicã, în conservare, ºi utilitãþile • Fibrex era, în momentul preluãrii de cãtre Radici, unicul producãtor intern de fire poliamidice textile, tehnice, covor, fibrã poliamidicã, reþele cord poliamidice, granule poliamidice, acid adipic, caprolactamã, pentru care avea ºi piaþa externã •

Societatea FibrexNylon va avea, în curînd, un nou proprietar. Consiliul de Administraþie al SC FibrexNylon SA a convocat pentru miercuri, 15 martie a.c., Adunarea Generalã Extraordinarã a Acþionarilor pentru a prezenta „schimbarea structurii acþionariatului la SC FibrexNylon SA“. ÃŽn aceeaºi zi se va desfãºura ºi Adunarea Generalã a Acþionarilor pentru „revocarea membrilor Consiliului de Administraþie ºi descãrcarea acestora de sarcini“, „demisia ºi descãrcarea de sarcini a actualului director general“, „alegerea unui nou Consiliu de Administraþie“, precum ºi „numirea unui nou director general“.
„Existã, din cîte ºtiu, un program în derulare privind vînzarea în totalitate a acþiunilor societãþii FibrexNylon cãtre un alt investitor, tot italian, în orice caz strãin. Programul se va finaliza în luna martie. Fireºte, noul investitor va schimba ºi directorul general, poziþie ocupatã în prezent de domnul Aldo Paraccianni, precum ºi Consiliul de Administraþie“, a declarat Vasile Tudosiea, liderul Sindicatului „Fibrex“.
În anii 1998-1999, cînd a fost scoasã la privatizare, Fibrex acumulase cãtre bugetul de stat datorii de 253 miliarde lei, dar se afla într-o poziþie favorabilã din punct de vedere al pieþei firelor ºi fibrelor sintetice: dupã retragerea de pe piaþã a societãþii Polirom Roman (în 1997), cu obiect similar de activitate, societatea din Sãvineºti rãmãsese unic producãtor pentru o serie de produse (fire poliamidice textile, tehnice, covor, fibrã poliamidicã, reþele cord poliamidice, granule poliamidice, acid adipic, caprolactamã), pentru care îºi pãstrase ºi piaþa externã. Practic, indicatorul cu care societatea putea atrage investitori era dat de soldul balanþei comerciale, pozitiv ºi în creºtere din 1990 (de la 702.000 dolari în 1990, la peste 18 milioane dolari în 1998). În plus, societatea prezenta o importantã zonã de impact asupra industriei româneºti, cu legãturi în procesul de fabricaþie al unui numãr de peste 800 firme din industria textilã, chimicã, alimentarã, a medicamentelor, industria electronicã, electrotehnicã, constructoare de maºini.
În acest context, Ministerul de Finanþe a apelat la Ordonanþa 15/1998, care permitea privatizarea societãþilor ce aveau datorii cãtre stat prin transformarea acestor datorii în acþiuni tranzacþionate la bursã ºi, implicit, privatizarea acestor societãþi prin aceastã metodã. Trebuie subliniat cã Fibrex Sãvineºti era, la acea datã, singurul producãtor integrat de nylon din România, de la materia primã la fire ºi fibre sintetice ºi avea trei divizii de producþie: Caprolactamã, Relon( Nylon) ºi Utilitare. Datã fiind atractivitatea societãþii nemþene, firma Radici, din Italia, un partener extern tradiþional al acesteia (italienii au achiziþionat produsele fabricate aici vreme de aproape cinci ani), le-a ºi prezentat intermediarilor intenþiile de cumpãrare a acþiunilor.
În luna ianuarie a anului 2000, firma italianã Radici - al treilea producãtor european de fire ºi fibre - a achiziþionat, prin oferta publicã derulatã prin piaþa Rasdaq, pachetul de 50,98% din acþiunile societãþii Fibrex Sãvineºti, aflate în portofoliul Ministerului de Finanþe. Vînzarea s-a realizat prin metoda licitaþiei olandeze, titlurile fiind subscrise la preþul de 33.000 lei/acþiune. Valoarea totalã a pachetului de acþiuni a fost de 130,115 miliarde lei. Prin aceastã miºcare, Radici a obþinut 51% din acþiunile societãþii, adicã pachetul de control. O lunã mai tîrziu, firma Radici a anunþat SIF Moldova - celãlalt acþionar ce deþinea aproape 40 la sutã din acþiunile Fibrex - de intenþia de a achiziþiona ºi acest pachet de acþiuni, iar pe 2 februarie 2000, Fausto Radici, preºedintele grupului, a anunþat cã grupul pe care-l conduce a devenit acþionar majoritar al SC Fibrex SA.

Reduceri de personal
Din start, oficialii grupului ºi-au manifestat dorinþa de a reduce numãrul angajaþilor. Conform afirmaþiilor lui Erik Steffens, directorul general pentru România al grupului Radici, situaþia financiarã, în acel moment, fãcea ca supravieþuirea societãþii sã fie posibilã doar în condiþiile aplicãrii unui plan de restructurare. „S-a convenit cu sindicatele ca numãrul de angajaþi sã fie redus de la 3.970, cît sînt în prezent, la 1.500 de persoane. Cei care vor pãrãsi compania vor primi o sumã compensatorie suplimentarã, în funcþie de vechimea în muncã, care se va adãuga la salariile compensatorii acordate în baza Ordonanþei 98/1999“ - menþiona la acea datã Steffens.
Realitatea este cã, în aproximativ un an, Grupul Radici - al treilea producãtor modial de fire ºi fibre sintetice - a reuºit, prin aplicarea unui complex plan de marketing, eliminarea unui serios concurent de pe piaþa firelor ºi fibrelor sintetice. Apoi, s-a decis oprirea definitivã a producþiei de tetracloretan, produs cu o rentabilitate bunã, deoarece avea influenþe pozitive în costurile funcþionãrii instalaþiilor de hidrogen ºi dioxid de carbon. O altã mãsurã curioasã a fost oprirea definitivã a instalaþiei de fibrã poliamidicã (200 tone/lunã), care folosea trei surse de caprolactamã neutilizatã în producþia de fire nylon din depolimerizarea deºeurilor. Apoi, în iulie 2000, partenerii din þarã au fost anunþaþi cã producþia de fire torsionate a fost sistatã definitiv, ceea ce i-a determinat sã caute alte surse de materii prime (import de fire nylon de 250-300 tone/lunã, faþã de 20-25 tone în 1999). Pe lîngã aceasta, s-a renunþat total sau parþial la distribuitorii tradiþionali, care cunoºteau produsele Fibrex ºi necesarul consumatorilor din zonã. Rezultatul a fost cã la fire poliamidice textile cantitatea exportatã în 2000 a fost mai micã cu 36% faþã de 1998, an de crizã luat ca referinþã pe piaþa mondialã. Pe urmã, managerul italian al societãþii, directorul general Guido Castelluccio, a anunþat, în data de 29 iunie 2001, trecerea în conservare a instalaþiei de caprolactamã ºi oprirea instalaþiei de acid adipic. În final, dupã preluarea societãþii la un preþ cît mai mic, Radici au trimis în ºomaj circa 75% din angajaþi ºi au închis combinatul în proporþie de 70-80%.
În anul 2004, FibrexNylon s-a scindat, rezultînd douã entitãþi. Prima este YarNea SRL, care a preluat procesul de fabricaþie a fibrelor sintetice ºi pe cel al fibrelor tehnice, avînd circa 600 de angajaþi. A doua, FibrexNylon, care deþine Divizia Chimicã, în conservare, ºi utilitãþile pentru agenþii economici de pe Platforma Sãvineºti: apã potabilã, apã industrialã, canalizãri, energie electricã, staþie biologicã. Societatea numãrã, în prezent, 80 de salariaþi.

Articol afisat de 2802 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Domnica VASILIU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective