Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Aprilie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 1 Aprilie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Nu doar corupþia este motivul pentru care unii oficiali europeni ar dori amînarea aderãrii României“

„Nu doar corupþia este motivul pentru care unii oficiali europeni ar dori amînarea aderãrii României“

• interviu realizat cu senatorul PNL de Neamþ ªerban Strãtilã

Reporter: Rupe ºefia Consiliului Naþional pentru Studierea Arhivelor Securitãþii Alianþa?
ªerban Strãtilã: Nu cred cã acesta e cel mai important lucru asupra cãruia ar trebui sã ne concentrãm atenþia cînd vorbim despre situaþia apãrutã la CNSAS. Alianþa nu se va rupe, deºi vãd cã atît presa cît ºi mulþi dintre adversarii noºtri politici tot vehiculeazã aceastã idee. Alianþa trebuie sã-ºi ducã mandatul pînã la capãt, dacã vrem sã mai avem credibilitate în ochii electoratului. Conjunctura creatã la CNSAS ar trebui sã ne îngrijoreze din alte motive. Ni se demonstreazã încã o datã cã nu-i vom ºti niciodatã pe toþi cei care au fãcut parte din sistemul Securitãþii. Nu ºtiu dacã domnul Ticu Dumitrescu ar fi reuºit sã schimbe aceastã situaþie. Mi-e greu sã cred cã el ar fi putut învinge de unul singur niºte structuri despre care vedem cu toþii cît de bine sînt ancorate la vîrful societãþii româneºti. Dar mãcar am fi vãzut cã acest colegiu încearcã sã aducã puþinã luminã. E puþin probabil ca PD sã nu fi ºtiut cã reprezentanþii sãi în colegiu nu-l vor mai vota pe Ticu Dumitrescu, dar chiar dacã democraþii n-au respectat înþelegerea avutã cu noi, Alianþa nu se va rupe. Este o situaþie cãreia sper ca liderii Alianþei sã-i gãseascã o rezolvare. Pentru cã ar fi pãcat cã ºi noi sã facem acelaºi lucru pe care l-a fãcut PSD ºi anume sã îngropãm aceste dosare cît mai adînc. Ele trebuie fãcute publice, ca sã-i ºtim pe cei care au pus umãrul la teroarea instauratã de fosta securitate ºi sã nu mai vedem cum unii politicieni se folosesc de astfel de dosare pentru a obþine, prin ºantaj, diverse poziþii pe scena politicã. Eu îmi pun mari speranþe ºi în legea lustraþiei care a trecut deja de Comisia juridicã a Senatului. Dacã ar fi dupã mine, legea asta ar trebui votatã cu ambele mîini.
Totodatã, vreau sã vã reamintesc faptul cã PNL are un proiect de modificare a Legii CNSAS, care prevede ºi predarea de cãtre SRI a cartotecilor ce conþin numele reale ale informatorilor ºi indicaþii despre dosarele în care apar. Astfel, cred cã, indiferent cine va conduce CNSAS, va trebui sã se facã luminã.
Rep.: Strîng liberalii semnãturi pentru înlocuirea ºefului SRI?
ª.S.: Nu am auzit despre o asemenea iniþiativã, deºi în cadrul Delegaþiei Permanente a PNL s-a adoptat acum ceva timp o rezoluþie prin care se solicita acest lucru. Din punctul meu de vedere, conducerea SRI ºi-a demonstrat, din pãcate, afinitatea pentru mentalitãþile din „epoca de aur“ atunci cînd a susþinut acea aberantã secretizare a proiectelor de lege privind securitatea naþionalã. Eu m-am angajat în activitatea politicã tocmai pentru a combate astfel de mentalitãþi ºi nu înþeleg cum, la aproape un an ºi jumãtate de la cîºtigarea alegerilor, ºeful SRI este un fost senator PSD care are o legãturã de notorietate cu un personaj care a escrocat mii de români.
Rep.: Cum comentaþi sancþiunile dispuse în dosarul „casa ministrului Macovei“?
ª.S.: Sînt absolut fireºti. Vã propun sã facem un exerciþiu de imaginaþie! Sã presupunem cã am fi în 2002, iar ministru al justiþiei ar fi Rodica Stãnoiu. Credeþi cã în acest caz domnul judecãtor Cornoiu ar fi fost sancþionat în vreun fel? Singura sancþiune pe care ar fi primit-o ar fi fost o promovare. ªi dacã vreþi sã vã convingeþi cã nu exagerez, amintiþi-vã de scandalul legat de achiziþia de cãtre Petrom a unei case pe care Rodica Stãnoiu o avea undeva, în Oltenia! Din banii pe care noi îi plãteam pe benzinã, Petrom a cumpãrat atunci o casã de care nu avea nevoie, la un preþ exagerat. Iatã cã, acum, unul dintre cei vinovaþi în acest scandal este exclus din magistraturã. Asta demonstreazã cã acum justiþia începe sã funcþioneze. Eu mi-aº fi dorit ca ºi Monica Macovei sã dea dovadã de corectitudine ºi sã le cearã pãrinþilor sã renunþe la acel imobil dobîndit abuziv. Sper cã va face acest lucru. Oricum, putem constata cu toþii cã acest guvern are o altã mentalitate cînd vine vorba de justiþie.
Rep.: Se aud din nou voci cum cã aderarea la UE ar putea fi amînatã din cauza corupþiei. Care este opinia dumneavoastrã?
ª.S.: Nu doar corupþia este motivul pentru care unii oficiali europeni ar dori amînarea aderãrii României la UE. Aº putea spune cã la acest capitol oficialii europeni au recunoscut cã se fac progrese vizibile. A spus-o chiar comisarul european pentru justiþie. Sînt ºi alte capitole unde mai avem de lucru.Totuºi, cred cã principalul motiv poate fi gãsit chiar în þãrile în care se aud mai des voci împotriva extinderii. Iar aceste voci se bazeazã pe o stare de nemulþumire existentã în rîndul populaþiei din acele þãri. Sînt nemulþumiri privind nivelul de trai de acolo, dar ºi cu referire la eventuale probleme cauzate de faptul cã, odatã cu extinderea, în acele þãri ar putea veni ºi mîna de lucru mai ieftinã. Pe de altã parte, cu riscul de a-i supãra pe concetãþenii mei, trebuie spus cã în þãri precum Germania, Italia, Franþa sau Spania, existã un curent defavorabil României ºi datoritã comportamentului în afara normelor de convieþuire acceptate al unor cetãþeni români ajunºi acolo pe cãi ilegale. Cu toate acestea, aderarea României nu va fi blocatã. Probabil vor fi niºte rezerve, vor mai fi niºte rapoarte intermediare, dar, în rest, dacã ne vom þine de treabã, lucrurile vor decurge normal.

Articol afisat de 2415 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(M.N.)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective