Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 3 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Dicționar diabolic: CORUPȚIA - gradul de insalubritate al unei societăți (II)

Dicționar diabolic: CORUPȚIA - gradul de insalubritate al unei societăți (II)

Coana Corupția față cu opinia publică
Continuăm profanul nostru demers despre corupție în contextul în care, la televizor, am auzit dintr-o gură autorizată de prim-ministru că ea, corupția, nu ar mai reprezenta o așa de mare problemă pentru România. Este o veste bună, dar noi ne-am apucat de o treabă, așa că-i dăm bătaie: ca fenomen social, corupția reprezintă expresia unor manifestări de descompunere morală și degradare spirituală, implicînd deturnarea și folosirea avutului public în interes personal, ocuparea unor funcții publice prin relații preferențiale, obținerea unor avantaje materiale prin îndeplinirea obligațiilor de serviciu, încheierea unor afaceri și tranzacții prin eludarea normelor morale și legale. Ea definește gradul de insalubritate al unei societăți. Vorbind despre percepția publică față de acest fenomen, Coana Corupția este percepută de cetățeni (în urma unor sondaje, desigur) pe trei paliere: politică, administrativă și economică. Le luăm pe rînd.

Partidele cheltuie mai mulți bani decît au
Vorbim, așadar, despre corupția politică. Aceasta, în genere, se manifestă sub forma presiunii și chiar a șantajului exercitate asupra funcționarilor publici pentru a-i determina să adopte anumite decizii ilegale sau la limita legii. Ea poate viza obținerea unor avantaje materiale pentru sine sau pentru altul, ori de altă natură. În principal, ne-o spune realitatea, motorul principal al corupției politice este nevoia de fonduri, avînd în vedere multitudinea de partide politice și faptul că acestea cheltuie întotdeauna mai mulți bani decît au, necesitățile lor financiare fiind aproape nelimitate. Să ne gîndim, așadar, la cît costă circul electoral, scuze!, campaniile electorale în județul Neamț, dar să nu vedem numai afișele de pe stîlpi și panori, ci oleacă mai profund, prin televiziuni și ziare, spectacole cu artiști din Capitală și artificii, cadouri pentru diverse etnii și așa mai departe, ca să nu vorbim prostii. Corupt poate fi nu atît un politician oarecare, cît și un întreg partid, în vederea obținerii unei anumite influențe asupra pachetului legislativ.

Corupția administrativă
Că altfel nu avem cum să-i spunem, se întinde de la fapta reprobabilă a funcționarului public, pînă la deturnarea în interes personal a averii publice, săvîrșită de persoanele aflate în funcții înalte ale administrației de stat. În principal, funcționarii publici săvîrșesc fapte de eludare a dispozițiilor regulamentare, de anunțare a licitațiilor publice, favorizarea anumitor intreprinderi sau firme la repartizarea de spații comerciale sau locuințe, intervenții pe lîngă alți funcționari publici pentru a trece cu vederea încălcarea legii ș.a.m.d. Mai vorbim aici și despre promovarea unor examene, eliberarea unor certificate medicale, acte de expertiză și constatări medico-legale, distribuirea de medicamente, favorizarea procurării unor bunuri din patrimoniul cultural-național, stabilirea unor impozite și taxe, neîncasarea unor debite și altele.

Corupția economică (profesională)
Vizează servirea preferențială a clienților, dar poate îmbrăca și forma determinării funcționarilor unei intreprinderi concurente de a trăda interesele propriului patron. Aici avem de-a face cu niște mașinațiuni pe care noi, cei mulți, nu avem de unde să le știm: solicitarea de credite, unele în valută, fără dobîndă și pe termen lung; înființarea și funcționarea unui număr mare de societăți comerciale fără un capital solid, normal că din sfera comerțului, prejudiciind astfel unitățile productive, prin preluarea unui patrimoniu subevaluat și desfășurarea de activități comerciale pe bază de comision, fără să întreprinzi nimic; vînzarea, închirierea, concesionarea, darea în locație de gestiune a unor active, spații, utilaje etc fără organizarea de licitații. Vă spun ceva toate astea?

Concret
Continuînd o definire a CORUPȚIEI, pe baza experienței românești, dar și pe valorificarea concluziilor ce se desprind din extrapolarea situației din țările din jur, să tragem niște concluzii, respectiv să vă supunem atenției următoarele situații:
- acordarea de facilități ilegale în domeniul privatizării;
- încheierea unor contracte la nivel guvernamental;
- eliberarea licențelor, permiselor sau vizelor de către Guvern;
- emiterea aprobărilor pentru comerț exterior și eliberarea licențelor de import-export;
- acordarea sprijinului financiar de către Guvern;
- promovarea ierarhică pe criterii de nepotism și relații personale;
- încheierea de afaceri cu parteneri străini;
- achiziționarea de terenuri și alte bunuri;
- încheierea de contracte în nume propriu de către persoane oficiale precum și folosirea abuzivă a mijloacelor și bunurilor instituțiilor guvernamentale;
- practicile ilegale cu ocazia campaniilor electorale și alegerilor parlamentare, prezidențiale și locale;
- deturnarea de la destinația lor a unor imobile sau fonduri guvernamentale;
- la modă, azi, dirijarea „pe ochi frumoși, de partid“, a unor proiecte cu finanțarea externă (Phare, Sapard & So One). Cum se face această dirijare, negată vehement de cei aflați la putere, doar ei știu, iar rezultatele se văd abia atunci cînd se dărîmă baraje sau poduri.

Alba-neagra cu cenușiu
Revenind la punctul de vedere al opiniei publice, corupția beneficiază și de o altfel de clasificare, o treime deloc sfîntă, dar logică.
Corupția NEAGRĂ: cînd actul ilicit este condamnat de opinia publică și de elitele societății, dorindu-se pedepsirea lui.
Corupția CENUȘIE: cînd numai unii membri ai societății (îndeosebi elitele) doresc pedepsirea actului ilicit.
Corupția ALBĂ: cînd atît opinia publică, cît și elitele nu sprijină cu entuziasm încercarea de a pedepsi o anumită formă de corupție pe care, de altfel, o găsesc tolerabilă.
Această clasificare ne oferă surpriza unei neașteptate sincronizări determinate și influențate de regimul politic, o universalitate de fapt, o „universatio facti“ la care regimurile permisive, tolerante, lipsite de autoritate încurajează aceste manifestări prin „universitas juris“, ceea ce înseamnă o capacitate redusă de a le soluționa, corupția devenind un simptom al libertății constituționale. Asta în ideea în care la doctor mergem tot cu plicul, la doamna educatoare, învățătoare sau profesoară tot cu buchetul de flori și pachetul cu ceva, ca să nu mai vorbim despre ce am fi dispuși să oferim cuiva care ne-ar face rost de serviciu pentru nevastă sau pașaport la urgență (adică ALBĂ). Despre CENUȘIE nu se prea vorbește, sau se vorbește păsărește, elitist, fiindcă de bază este NEAGRA, cea mai periculoasă, care dacă e pusă pe tapet dă bine la electorat. Vorbim aici despre barosanii invitați, cu amabilitate, la Direcția de Cercetări Penale sau pe la Parchet, despre parfumații purtători de costume de firmă care, ieșind din cărți, privați de sprijinul politic, devin incompatibili și mai toți se îmbolnăvesc subit, cerșind compasiune... Vom continua.

Articol afisat de 2109 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cristian TIMOFTE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaționale Stiri Internaționale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective