Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 3 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Dicþionar diabolic: CORUPÞIA - gradul de insalubritate al unei societãþi (II)

Dicþionar diabolic: CORUPÞIA - gradul de insalubritate al unei societãþi (II)

Coana Corupþia faþã cu opinia publicã
Continuãm profanul nostru demers despre corupþie în contextul în care, la televizor, am auzit dintr-o gurã autorizatã de prim-ministru cã ea, corupþia, nu ar mai reprezenta o aºa de mare problemã pentru România. Este o veste bunã, dar noi ne-am apucat de o treabã, aºa cã-i dãm bãtaie: ca fenomen social, corupþia reprezintã expresia unor manifestãri de descompunere moralã ºi degradare spiritualã, implicînd deturnarea ºi folosirea avutului public în interes personal, ocuparea unor funcþii publice prin relaþii preferenþiale, obþinerea unor avantaje materiale prin îndeplinirea obligaþiilor de serviciu, încheierea unor afaceri ºi tranzacþii prin eludarea normelor morale ºi legale. Ea defineºte gradul de insalubritate al unei societãþi. Vorbind despre percepþia publicã faþã de acest fenomen, Coana Corupþia este perceputã de cetãþeni (în urma unor sondaje, desigur) pe trei paliere: politicã, administrativã ºi economicã. Le luãm pe rînd.

Partidele cheltuie mai mulþi bani decît au
Vorbim, aºadar, despre corupþia politicã. Aceasta, în genere, se manifestã sub forma presiunii ºi chiar a ºantajului exercitate asupra funcþionarilor publici pentru a-i determina sã adopte anumite decizii ilegale sau la limita legii. Ea poate viza obþinerea unor avantaje materiale pentru sine sau pentru altul, ori de altã naturã. În principal, ne-o spune realitatea, motorul principal al corupþiei politice este nevoia de fonduri, avînd în vedere multitudinea de partide politice ºi faptul cã acestea cheltuie întotdeauna mai mulþi bani decît au, necesitãþile lor financiare fiind aproape nelimitate. Sã ne gîndim, aºadar, la cît costã circul electoral, scuze!, campaniile electorale în judeþul Neamþ, dar sã nu vedem numai afiºele de pe stîlpi ºi panori, ci oleacã mai profund, prin televiziuni ºi ziare, spectacole cu artiºti din Capitalã ºi artificii, cadouri pentru diverse etnii ºi aºa mai departe, ca sã nu vorbim prostii. Corupt poate fi nu atît un politician oarecare, cît ºi un întreg partid, în vederea obþinerii unei anumite influenþe asupra pachetului legislativ.

Corupþia administrativã
Cã altfel nu avem cum sã-i spunem, se întinde de la fapta reprobabilã a funcþionarului public, pînã la deturnarea în interes personal a averii publice, sãvîrºitã de persoanele aflate în funcþii înalte ale administraþiei de stat. În principal, funcþionarii publici sãvîrºesc fapte de eludare a dispoziþiilor regulamentare, de anunþare a licitaþiilor publice, favorizarea anumitor intreprinderi sau firme la repartizarea de spaþii comerciale sau locuinþe, intervenþii pe lîngã alþi funcþionari publici pentru a trece cu vederea încãlcarea legii º.a.m.d. Mai vorbim aici ºi despre promovarea unor examene, eliberarea unor certificate medicale, acte de expertizã ºi constatãri medico-legale, distribuirea de medicamente, favorizarea procurãrii unor bunuri din patrimoniul cultural-naþional, stabilirea unor impozite ºi taxe, neîncasarea unor debite ºi altele.

Corupþia economicã (profesionalã)
Vizeazã servirea preferenþialã a clienþilor, dar poate îmbrãca ºi forma determinãrii funcþionarilor unei intreprinderi concurente de a trãda interesele propriului patron. Aici avem de-a face cu niºte maºinaþiuni pe care noi, cei mulþi, nu avem de unde sã le ºtim: solicitarea de credite, unele în valutã, fãrã dobîndã ºi pe termen lung; înfiinþarea ºi funcþionarea unui numãr mare de societãþi comerciale fãrã un capital solid, normal cã din sfera comerþului, prejudiciind astfel unitãþile productive, prin preluarea unui patrimoniu subevaluat ºi desfãºurarea de activitãþi comerciale pe bazã de comision, fãrã sã întreprinzi nimic; vînzarea, închirierea, concesionarea, darea în locaþie de gestiune a unor active, spaþii, utilaje etc fãrã organizarea de licitaþii. Vã spun ceva toate astea?

Concret
Continuînd o definire a CORUPÞIEI, pe baza experienþei româneºti, dar ºi pe valorificarea concluziilor ce se desprind din extrapolarea situaþiei din þãrile din jur, sã tragem niºte concluzii, respectiv sã vã supunem atenþiei urmãtoarele situaþii:
- acordarea de facilitãþi ilegale în domeniul privatizãrii;
- încheierea unor contracte la nivel guvernamental;
- eliberarea licenþelor, permiselor sau vizelor de cãtre Guvern;
- emiterea aprobãrilor pentru comerþ exterior ºi eliberarea licenþelor de import-export;
- acordarea sprijinului financiar de cãtre Guvern;
- promovarea ierarhicã pe criterii de nepotism ºi relaþii personale;
- încheierea de afaceri cu parteneri strãini;
- achiziþionarea de terenuri ºi alte bunuri;
- încheierea de contracte în nume propriu de cãtre persoane oficiale precum ºi folosirea abuzivã a mijloacelor ºi bunurilor instituþiilor guvernamentale;
- practicile ilegale cu ocazia campaniilor electorale ºi alegerilor parlamentare, prezidenþiale ºi locale;
- deturnarea de la destinaþia lor a unor imobile sau fonduri guvernamentale;
- la modã, azi, dirijarea „pe ochi frumoºi, de partid“, a unor proiecte cu finanþarea externã (Phare, Sapard & So One). Cum se face aceastã dirijare, negatã vehement de cei aflaþi la putere, doar ei ºtiu, iar rezultatele se vãd abia atunci cînd se dãrîmã baraje sau poduri.

Alba-neagra cu cenuºiu
Revenind la punctul de vedere al opiniei publice, corupþia beneficiazã ºi de o altfel de clasificare, o treime deloc sfîntã, dar logicã.
Corupþia NEAGRÃ: cînd actul ilicit este condamnat de opinia publicã ºi de elitele societãþii, dorindu-se pedepsirea lui.
Corupþia CENUªIE: cînd numai unii membri ai societãþii (îndeosebi elitele) doresc pedepsirea actului ilicit.
Corupþia ALBÃ: cînd atît opinia publicã, cît ºi elitele nu sprijinã cu entuziasm încercarea de a pedepsi o anumitã formã de corupþie pe care, de altfel, o gãsesc tolerabilã.
Aceastã clasificare ne oferã surpriza unei neaºteptate sincronizãri determinate ºi influenþate de regimul politic, o universalitate de fapt, o „universatio facti“ la care regimurile permisive, tolerante, lipsite de autoritate încurajeazã aceste manifestãri prin „universitas juris“, ceea ce înseamnã o capacitate redusã de a le soluþiona, corupþia devenind un simptom al libertãþii constituþionale. Asta în ideea în care la doctor mergem tot cu plicul, la doamna educatoare, învãþãtoare sau profesoarã tot cu buchetul de flori ºi pachetul cu ceva, ca sã nu mai vorbim despre ce am fi dispuºi sã oferim cuiva care ne-ar face rost de serviciu pentru nevastã sau paºaport la urgenþã (adicã ALBÃ). Despre CENUªIE nu se prea vorbeºte, sau se vorbeºte pãsãreºte, elitist, fiindcã de bazã este NEAGRA, cea mai periculoasã, care dacã e pusã pe tapet dã bine la electorat. Vorbim aici despre barosanii invitaþi, cu amabilitate, la Direcþia de Cercetãri Penale sau pe la Parchet, despre parfumaþii purtãtori de costume de firmã care, ieºind din cãrþi, privaþi de sprijinul politic, devin incompatibili ºi mai toþi se îmbolnãvesc subit, cerºind compasiune... Vom continua.

Articol afisat de 2584 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cristian TIMOFTE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective