Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 3 Mai 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Sãnãtatea muntenilor, la voia sorþii

Sãnãtatea muntenilor, la voia sorþii

• conducerea CAS Neamþ ia în calcul varianta de a nu se semna contract de prestãri servicii cu Centrul de Sãnãtate Ceahlãu • conducerea DSP Neamþ susþine cã secþia Pediatrie a unitãþii nu are circuite corespunzãtoare ºi nici condiþii optime de desfãºurare a activitãþii • reprezentanþii unitãþii ºi primarul ªchiopu se zbat sã menþinã spitalul în activitate •

Zeci de mii localnici de pe Valea Muntelui riscã sã rãmînã fãrã asistenþã medicalã pe timp de noapte ºi în week-end, ºi chiar fãrã o minimã asistenþã spitaliceascã, întrucît existã pericolul de a nu mai funcþiona Centrul de Sãnãtate Ceahlãu. Se pare cã respectiva unitate sanitarã nu poate semna contractul cu Casa de Asigurãri de Sãnãtate Neamþ, deoarece nu îndeplineºte numeroase condiþii prevãzute de contractul cadru. Deºi, de ceva vreme, unitatea funcþioneazã cu 25 de paturi, structurate pe douã secþii - Interne ºi Pediatrie - cea din urmã are mari ºanse sã se desfiinþeze. ªi asta pentru cã reprezentanþii Direcþiei de Sãnãtate Publicã Neamþ considerã cã spaþiul aferent nu corespunde din punct de vedere al circuitelor. Mai grav este cã, potrivit opiniei celor de la DSP Neamþ, spaþiul de la Pediatrie, care nu corespunde desfãºurãrii unei activitãþi corespunzãtoare ºi unde nu se pot da consultaþii în condiþii optime, nu poate fi reorganizat. Conform precizãrilor fãcute de cãte jurista Daniela Soroceanu, director general al CAS Neamþ, aceastã unitate spitaliceascã nu poate funcþiona cu o singurã secþie.
Alte probleme majore pe care le are sînt legate de faptul cã funcþioneazã cu un singur medic, nu are laborator de analize ºi nici posibilitãþi de investigaþii radiologice. Singurul cadru medical este Lucreþia Dobreanu, aflat, de altfel, la pensie, dar care, în baza unei delegaþii ºi a unui accept al Ministerului Sãnãtãþii, este ºi director al unitãþii. Avînd în vedere cã medicul are domiciliul în aceastã localitate, dã consultaþii oricãrui pacient, zi ºi noapte. Astfel, cazurile care nu sînt foarte grave sînt rezolvate pe loc, iar cele mai dificile sînt orientate, în funcþie de complexitate, cãtre Spitalul Bicaz, ori cãtre Spitalul Judeþean de Urgenþã Neamþ.
„La Centrul de Sãnãtate Ceahlãu sînt mai multe neajunsuri, aºa încît, în mai multe rînduri, au fost fãcute adrese cãtre Ministerul Sãnãtãþii, prin care se solicita transformarea respectivei societãþi într-un centru social. Nu am primit, pînã acum, nici un rãspuns. O altã variantã la care ne-am gîndit a fost aceea de a înfiinþa acolo un centru de permanenþã competitiv. Un mare avantaj ar fi cã acolo existã un punct al Ambulanþei, care poate oricînd rezolva urgenþele ºi le poate ºi transporta la un spital cu posibilitãþi mai mari de investigaþii ºi tratament“, a declarat doctor Constantin Nanu, director al DSP Neamþ.
Doctor Lucreþia Dobreanu, director al Centrului de Sãnãtate Ceahlãu, respinge ideea de a fi desfiinþatã aceastã unitate sanitarã sau de a fi transformatã în altceva. Mai mult decît atît, se zbate din rãsputeri pentru a convinge conducerea CAS Neamþ sã semneze contractul.
„Acreditarea mea pe post ºi ca director este valabilã pînã pe 15 mai. Pînã la acea datã sper din toatã inima sã conving atît conducerea Direcþiei de Sãnãtate Publicã, cît ºi pe cea a Casei de Asigurãri sã semneze contractul cu spitalul nostru. Zilele acestea, vreau sã mã întîlnesc cu doctorul Petrovici, pe care aº vrea sã îl conving sã vinã aici de douã ori pe sãptãmînã, pentru a da consultaþii în regim de ambulator, ºi cu doctorul Popîrlan, cu care vreau sã tratez pentru efectuarae analizelor de laborator. Noi avem, acum, analizor, efectuãm analize, dar pentru cã nu avem chimist ºi medic de laborator, Casa de Asigurãri nu ne deconteazã serviciile. Pediatria se poate reorganiza din punct de vedere al spaþiului, totul este sã existe bunãvoinþã, înþelegere ºi dorinþa de a nu dãrîma ceea ce existã ºi s-a fãcut cu destule sacrificii. Aici nu poate funcþiona un centru de permanenþã, pentru cã nu gãsim cinci medici care sã lucreze“, a declarat doctor Lucreþia Dobreanu.
O altã persoanã care se implicã ºi face eforturi pentru menþinerea Centrului de Sãnãtate Ceahlãu este Constantin ªchiopu, primarul localitãþii.
„Pentru mine, acest spital reprezintã foarte mult ºi nu vreau sã mã gîndesc la varianta ca el sã disparã sau sã se transforme în centru social. Nu putem lãsa aproape 20.000 de locuitori de pe Valea Muntelui la voia sorþii ºi nici nu îi putem trimite, pentru orice micã problemã de sãnãtate, la Piatra Neamþ. Mã voi duce personal al Direcþia de Sãnãtate Publicã ºi voi face lobby pentru Centrul de la Ceahlãu“, a declarat primarul Constantin ªchiopu.

Articol afisat de 1698 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara ILIªESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective