Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Mai 2006
LMMJVSD
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Social 3 Mai 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Sănătatea muntenilor, la voia sorții

Sănătatea muntenilor, la voia sorții

• conducerea CAS Neamț ia în calcul varianta de a nu se semna contract de prestări servicii cu Centrul de Sănătate Ceahlău • conducerea DSP Neamț susține că secția Pediatrie a unității nu are circuite corespunzătoare și nici condiții optime de desfășurare a activității • reprezentanții unității și primarul Șchiopu se zbat să mențină spitalul în activitate •

Zeci de mii localnici de pe Valea Muntelui riscă să rămînă fără asistență medicală pe timp de noapte și în week-end, și chiar fără o minimă asistență spitalicească, întrucît există pericolul de a nu mai funcționa Centrul de Sănătate Ceahlău. Se pare că respectiva unitate sanitară nu poate semna contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate Neamț, deoarece nu îndeplinește numeroase condiții prevăzute de contractul cadru. Deși, de ceva vreme, unitatea funcționează cu 25 de paturi, structurate pe două secții - Interne și Pediatrie - cea din urmă are mari șanse să se desființeze. Și asta pentru că reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Neamț consideră că spațiul aferent nu corespunde din punct de vedere al circuitelor. Mai grav este că, potrivit opiniei celor de la DSP Neamț, spațiul de la Pediatrie, care nu corespunde desfășurării unei activități corespunzătoare și unde nu se pot da consultații în condiții optime, nu poate fi reorganizat. Conform precizărilor făcute de căte jurista Daniela Soroceanu, director general al CAS Neamț, această unitate spitalicească nu poate funcționa cu o singură secție.
Alte probleme majore pe care le are sînt legate de faptul că funcționează cu un singur medic, nu are laborator de analize și nici posibilități de investigații radiologice. Singurul cadru medical este Lucreția Dobreanu, aflat, de altfel, la pensie, dar care, în baza unei delegații și a unui accept al Ministerului Sănătății, este și director al unității. Avînd în vedere că medicul are domiciliul în această localitate, dă consultații oricărui pacient, zi și noapte. Astfel, cazurile care nu sînt foarte grave sînt rezolvate pe loc, iar cele mai dificile sînt orientate, în funcție de complexitate, către Spitalul Bicaz, ori către Spitalul Județean de Urgență Neamț.
„La Centrul de Sănătate Ceahlău sînt mai multe neajunsuri, așa încît, în mai multe rînduri, au fost făcute adrese către Ministerul Sănătății, prin care se solicita transformarea respectivei societăți într-un centru social. Nu am primit, pînă acum, nici un răspuns. O altă variantă la care ne-am gîndit a fost aceea de a înființa acolo un centru de permanență competitiv. Un mare avantaj ar fi că acolo există un punct al Ambulanței, care poate oricînd rezolva urgențele și le poate și transporta la un spital cu posibilități mai mari de investigații și tratament“, a declarat doctor Constantin Nanu, director al DSP Neamț.
Doctor Lucreția Dobreanu, director al Centrului de Sănătate Ceahlău, respinge ideea de a fi desființată această unitate sanitară sau de a fi transformată în altceva. Mai mult decît atît, se zbate din răsputeri pentru a convinge conducerea CAS Neamț să semneze contractul.
„Acreditarea mea pe post și ca director este valabilă pînă pe 15 mai. Pînă la acea dată sper din toată inima să conving atît conducerea Direcției de Sănătate Publică, cît și pe cea a Casei de Asigurări să semneze contractul cu spitalul nostru. Zilele acestea, vreau să mă întîlnesc cu doctorul Petrovici, pe care aș vrea să îl conving să vină aici de două ori pe săptămînă, pentru a da consultații în regim de ambulator, și cu doctorul Popîrlan, cu care vreau să tratez pentru efectuarae analizelor de laborator. Noi avem, acum, analizor, efectuăm analize, dar pentru că nu avem chimist și medic de laborator, Casa de Asigurări nu ne decontează serviciile. Pediatria se poate reorganiza din punct de vedere al spațiului, totul este să existe bunăvoință, înțelegere și dorința de a nu dărîma ceea ce există și s-a făcut cu destule sacrificii. Aici nu poate funcționa un centru de permanență, pentru că nu găsim cinci medici care să lucreze“, a declarat doctor Lucreția Dobreanu.
O altă persoană care se implică și face eforturi pentru menținerea Centrului de Sănătate Ceahlău este Constantin Șchiopu, primarul localității.
„Pentru mine, acest spital reprezintă foarte mult și nu vreau să mă gîndesc la varianta ca el să dispară sau să se transforme în centru social. Nu putem lăsa aproape 20.000 de locuitori de pe Valea Muntelui la voia sorții și nici nu îi putem trimite, pentru orice mică problemă de sănătate, la Piatra Neamț. Mă voi duce personal al Direcția de Sănătate Publică și voi face lobby pentru Centrul de la Ceahlău“, a declarat primarul Constantin Șchiopu.

Articol afisat de 1235 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lăcrămioara ILIȘESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaționale Stiri Internaționale
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective