Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 1 Iulie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Bãsescu l-a zdrobit pe Tãriceanu în CSAT

Bãsescu l-a zdrobit pe Tãriceanu în CSAT

România va furniza carne de tun în continuare pentru teatrele de rãzboi fãrã legãturã cu þara • Consiliul Suprem de Aparare a Þãrii a respins propunerea de retragere a trupelor din Irak • în favoarea acestei propuneri au votat doar premierul Tãriceanu ºi ministrul apãrãrii

Consiliul Suprem de Aparare a Þãrii a aprobat reconfigurarea forþelor militare româneºti din Irak ºi a respins propunerea privind o eventualã retragere a acestora. Documentul aprobat de cãtre CSAT a fost elaborat de ministerul apãrãrii, dupã o serie de negocieri cu aliaþii României din cadrul coaliþiei militare din Irak.
Preºedintele Traian Bãsescu spune cã în document e cuprins practic angajamentul luat de Bucureºti la ultimele negocieri organizate la Londra, în urmã cu aproximativ o sãptãmînã. „România s-a angajat sã menþinã în Irak 628 de militari, ceea ce înseamnã retragerea unui detaºament de geniu ºi a douã grupe de poliþie militarã. Tot în negocierile din 23 iunie, a rãmas sã fie soluþionatã, pe data de 6 iulie, la Londra, asigurarea pãrþii logistice a stationãrii celor 628 de militari în Irak“, a declarat ºeful statului.

România rãmîne cu Statele Unite
Preºedintele Traian Bãsescu spune cã, prin decizia Consiliului Suprem de Apãrare a Þãrii, România a dovedit cã rãmîne un partener în care Statele Unite ºi ceilalþi aliaþi din Irak pot avea încredere. În acelaºi timp, decizia CSAT permite ºi o retragere parþialã a trupelor. În schimb, Consiliul Suprem de Apãrare a Þãrii a respins propunerea prim-ministrului Cãlin Popescu Tãriceanu ºi a ministrului apãrãrii, Theodor Athanasiu privind o eventualã retragere aproape totalã a trupelor române din Irak. Cei doi au fost de altfel singurii care au susþinut acest demers, spune preºedintele Bãsescu.
Preºedintele a scos în evidenþã faptul cã un vot în favoarea retragerii ar fi încãlcat tocmai angajamentul asumat acum o sãptãmînã de Statul Major al Armatei, care a negociat doar o reducere a numãrului de soldaþi români în Irak. Preºedintele Bãsescu spune cã România nu-ºi permite astfel de încãlcãri ale promisiunilor fãcute pe plan internaþional. „Magistralele de politicã externã nu se pot frînge peste noapte ºi consider cã România trebuie sã îºi demonstreze consecvenþa si seriozitatea în angajamentele sale externe“, a spus Traian Bãsescu.
Preºedintele Traian Bãsescu nu a ratat ocazia sã îl critice pe premierul Cãlin Popescu Tãriceanu pentru cã nu s-a consultat cu partenerii externi ºi cu principalele forþe din Irak ºi nu ar fi þinut cont de consecinþele politice ale deciziei politice pe care a luat-o în cadrul PNL.

Explicaþiile premierului Tãriceanu
Anunþul preºedintelui Traian Bãsescu de respingere a propunerii premierului ºi a ministrului apãrãrii de retragere a trupelor româneºti din Irak a fost urmat, la scurt timp, de o conferinþã de presã organizatã de Cãlin Popescu Tãriceanu ºi Teodor Atanasiu. Cei doi au încercat sã explice din nou de ce au propus retragerea trupelor ºi au susþinut în continuare cã rãmînerea militarilor români în Irak nu ar fi popularã în þarã ºi nici utilã. Cãlin Popescu Tãriceanu a mai spus cã problema retragerii militarilor români din Irak ar trebui sã fie supusã unei dezbateri publice. El a adãugat cã ºi Polonia a anunþat vineri calendarul retragerii militarilor sãi ºi cã mai multe state europene ºi-au retras deja trupele din Irak. „Aº spune cã astãzi, dupã pãrerea mea, preºedintele a fãcut o eroare încercînd sã menþinã o participare în Irak a forþelor românesti, o participare care este, dupã pãrearea mea, ºi nepopularã ºi ºi-a încetat într-o mãsura apreciabilã ºi utilitatea. Ar mai fi un lucru de adaugat, pentru cei care considerã cã ar fi trebuit fãcutã o consultare înainte cu aliaþii. Sigur cã astfel de consultãri sînt de dorit, însã mecanismele instituþionale ºi constituþionale din Romania împiedicã ca o asemenea decizie de o importanþa majorã sa fie luatã în spatele uºilor închise“, a declarat Cãlin Popescu Tãriceanu.
Premierul Cãlin Popescu Tãriceanu susþine chiar cã ar fi neovie de un referendum pe tema retragerii militarilor români din Irak.
Dupã ºedinþa de vineri a CSAT, preºedintele Traian Bãsescu a fãcut public faptul cã ataºaþii militari ai României din strãinãtate ar fi primit deja o scrisoare prin care erau avertizaþi cã ar trebui sã anunþe cancelariile occidentale cã România ar urma sã-ºi retragã trupele din Irak, înainte ca decizia sã fi fost luatã de CSAT.
ÃŽn replicã, ministrul apãrãrii, Theodor Atanasiu, a spus cã documentul semnat de secretarul de stat pentru politica de apãrare n-ar fi decît o atenþionare a cancelariilor occidentale cã România ar urma sã ia o decizie asupra retragerii trupelor din Irak. „Ieri am chemat ºeful Statului Major General ºeful Direcþiei de Informaþii Militare, care are în subordine ataºaþii militari ºi secretarul de stat, ºeful Departamentului de Politici pentru Apãrare, ºi le-am spus cã va trebui sã informeze ºi ataºatii militari cã în mod sigur va fi o dezbatere în diverse cancelarii ale lumii, sã înþeleagã despre ce este vorba, cã decizia se va lua în Consiliul de Apãrare a Þãrii ºi apoi va fi comunicatã“ a declarat ministrul Atanasiu.

Articol afisat de 2289 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
()
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective