 Info-integrarea europeană. „Est - Drumuri spirituale europene“
• Neamțul și Suceava, „ținte“ pentru turiștii din Italia și Grecia Piatra Neamț, capitala Regiunii de Dezvoltare Nord-Est, a găzduit, la sfîrșitul săptămînii trecute, conferința finală a proiectului „Est - Drumuri spirituale europene“, eveniment organizat de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE). Proiectul, a cărui implementare a fost începută în anul 2004, și care a ajuns la final, face parte din programul INTERREG III B (2000-2006) CADSES, parteneri ai ADRNE fiind instituții din Regiunile de Dezvoltare Umbria și Marche din Italia, respectiv Magnesia și Trikala (Grecia). La întîlnirea care a marcat finalizarea implementării proiectului, reprezentanților ADRNE li s-au alăturat numeroși exponenți ai instituțiilor străine intrate în parteneriat, între care Chiara Dall'Aglio - reprezentant al Regiunii Umbria și lider de proiect, Erika Fulcenzi - din Regiunea Marche, Agnese Benedetti, președintele Comunității Montane din Valnerina (Italia). Din motive obiective, reprezentanții Greciei nu au putut fi prezenți. De menționat că întîlniri finale se organizează și în Grecia - în perioada 10-11 iulie, respectiv Italia - 19-21 iulie.
Obiectivul principal al proiectului a fost crearea unei rețele europene a ariilor și regiunilor bogate din punct de vedere spiritual și al tradițiilor culturale. Rețeaua leagă teritorii din Umbria și Marche (Italia), Magnesia și Trikala (Grecia) și Regiunea de Nord-Est din România.
Umbria este regiune cunoscută ca „tărîmul sfinților“, pentru uimitoarea sa moștenire religioasă - Assisi este a doua destinație religioasă din Italia, după Roma. Concentrația de „locuri sacre“ din Marche este una dintre cele mai mari din Italia, existînd o foarte bogată moștenire de artă religioasă romanică din Europa. În Thessalia (Grecia), în secolul al XIV-lea au fost construite și dezvoltate faimoasele „meteorisa monastiria“ - mănăstiri construite pe vîrful stîncilor. Regiunea de Nord-Est a României se remarcă prin mănăstirile pictate din Bucovina, datînd din secolele XV-XVI, dar și prin salba mănăstirilor și nenumăratele case memoriale de pe teritoriul Neamțului.
Proiectul a permis, de asemenea, o integrare a experiențelor, a „know-how“-ului și bunelor practici, în vederea unei mai bune promovări reciproce și creșterii fluxului de turiști.
Rețeaua creată prin acest proiect va putea contribui la dezvoltarea turismului în regiune și la promovarea sa la nivel european. Începînd din acest an, zona de nord a Moldovei va fi prezentată în Europa, alături de binecunoscutele Meteora (Grecia) și Assisi (Italia), prin intermediul materialelor de promovare realizate în cadrul acestui proiect și pe pagina web - www.spiritual-tourism.net.
Foarte important este faptul că operatorii de turism vor avea posibilitatea să acceseze toate datele referitoare la acest proiect la Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, participarea lor cu oferte atractive putînd avea un rol deosebit în revigorarea turismului.
|