Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Iulie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ministerul Integrãrii „vinde gogoºi“... la Agapia

Ministerul Integrãrii „vinde gogoºi“... la Agapia

• responsabilii de la Ministerul Integrãrii Europene, însãrcinaþi cu supervizarea proiectului de la Agapia, se pricep de minune în a gãsi scuze • întîrzierile înregistrate la proiectul de reabilitarea a zonei turistice Mãnãstirea Agapia sînt puse pe seama vremii nefavorabile ºi a unor probleme neaºteptate, la reabilitarea caselor mãnãstireºti • punctul de vedere al celor de la Delegaþia Comisiei Europene nu coincide cu cel al funcþionarilor de la Ministerul Integrãrii •

Cînd sînt nevoiþi sã gãseascã scuze pentru neputinþã, reprezentanþii anumitor ministere se descurcã de minune. Mai cu seamã atunci cînd este vorba de justificarea cheltuirii fondurilor donate cu generozitate de Uniunea Europeanã. Pentru a nu face o imagine proastã României, cei care gestioneazã aceºti bani încearcã sã-ºi ascundã incompetenþa în spatele unor comunicate cusute cu... multã aþã albã. ªi ne referim strict la proiectul „Reabilitarea zonei turistice Mãnãstirea Agapia“, un subiect „tocat mãrunt“ de cotidianul „Monitorul de Neamþ“. ªi cînd afirmãm aceste lucruri, o facem cu probe oferite, chiar de cei în culpã. Din comunicatul celor de la Ministerul Integrãrii nu reiese cine ar fi vinovat de întîrzierea lucrãrilor de la Agapia. Nu se spune nimic de problemele cu care se confruntã firmele subantreprenoare. Nici nu se pomeneºte de numeroasele societãþi care ºi-au luat catrafusele ºi au pãrãsit ºantierul, lãsîndu-i pe cei de la Diekat sã fluiere a pagubã (dupã pelerinele luate de muncitorii din Botoºani). ÃŽn nici un caz nu se aminteºte de întîrzierile bãneºti înregistrate de Diekat cãtre firmele subcontractoare. ªi nici de durerea-n cot a celor care încearcã sã cheltuiascã aproape 5 milioane de euro pentru realizarea acestui proiect nu se spune nimic.
În viziunea celor de la Ministerul Integrãrii Europene, altele ar fi cauzele. Într-adevãr, acestea nu pot fi contestate, însã nu sînt singurele, iar cei care au gãsit numai aceste scuze înseamnã cã nici nu au trecut pe la Agapia. Acolo unde noi am fost ºi am vãzut cum se lucreazã. De fapt, cum nu se lucreazã...
Interesant este cã motivele gãsite de cei de la Ministerul Integrãrii Europene nu coincid cu cele ale responsabililor de la Delegaþia Comisiei Europene în România. Cei din urmã iau în calcul varianta sistãrii lucrãrilor ºi înaintarea unei plîngeri la Bruxelles. Motivul: modul în care constructorul realizeazã obiectivele proiectului ºi ritmul de lucru.

Sã ne scuzãm frumos

„Pe parcursul implementãrii proiectului, s-au înregistrat întîrzieri cauzate de: executarea unor lucrãri dificile ºi sensibile pentru reabilitarea cãsuþelor mãnãstireºti cu titlu de monument istoric, fapt care implicã un ritm mai scãzut de lucru ºi utilizare de personal cu calificare în domeniu; starea mult mai gravã în care se aflau toate casele mãnãstireºti necesita execuþia unor lucrãri suplimentare faþã de cele prevãzute iniþial în proiect în vederea respectãrii standardelor în vigoare; conform expertizei tehnice efectuate de cãtre un specialist în domeniul conservãrii monumentelor istorice, lucrãrile de intervenþie la fiecare casã monahalã monument istoric au necesitat consolidarea ºi conservarea construcþiei, punerea în valoare a monumentului de arhitecturã ºi preconservarea valorii arhitectural-culturale; vremea nefavorabilã care a caracterizat regiunea în vara anului 2005; în momentul de faþã sînt în curs de finalizare lucrãrile aferente primului lot de cãsuþe monahale ºi au fost demarate lucrãrile la al doilea lot de cãsuþe; de asemenea, sînt în desfãºurare lucrãrile la reþeaua de canalizare ºi la centrul de informare turisticã“, se aratã în comunicatul Ministerului Integrãrii Europene.
Date fiind aceste precizãri, noi nu vom face decît sã arãtãm, încã o datã, ce a descoperit pe teren, adicã pe ºantierul de la Agapia, reprezentantul Delegaþiei Comisiei Europene în România ºi la ce concluzii a ajuns. „A fost un control surprizã (n.r. - la Agapia) ºi am constatat cã nu se miºcã nimic acolo. Nu se lucra nici la canalizare, nici la staþia de epurare. Numai la cãsuþe erau vreo 10 muncitori care mai mult stãteau decît munceau. Conform contractului de lucru, proiectul trebuia finalizat pe data de 8 iulie. Am prelungit termenul pînã pe 31 octombrie, cu speranþa cã se va face ceva, însã este puþin probabil. Au început reabilitarea mai multor cãsuþe, însã nu au terminat nici una. Consider cã cei de la Diekat nu pot sã realizeze aceastã lucrare. Sînt foarte supãratã pentru cã nu ar fi trebuit sã-i acceptãm. Acolo este mai multã distrugere decît reabilitare; materialele sînt folosite aiurea, iar dacã intri într-o cãsuþã te iei cu mîinile de cap. Nu ºtim ce s-a întîmplat pentru cã societatea Diekat a primit banii la timp. Dacã au ajuns sau nu la firmele care lucreazã în subantreprizã nu ºtim, pentru cã nu avem control asupra prestatorilor de servicii. Am constatat, de asemenea, cã inginerul societãþii Inocsa mai mult se aflã în concediu la Agapia, decît cu treabã. De cîte ori am fost acolo, nu l-am gãsit niciodatã pe ºantier, iar el ar trebui sã urmãreascã lucrarea 24 de ore din 24. Angajatorul, respectiv Ministerul Integrãrii Europene, ar trebui sã fie þinut la curent cu tot ce se întîmplã acolo, însã nici Diekat-ul ºi nici Inocsa nu au reclamat problemele. Vom face un raport la Bruxelles ºi vom cere un audit pe proiect în execuþie. Este de preferat sã sistãm lucrãrile, decît sã fie distruse în continuare (n.n. - cãsuþele)“, a declarat Luiza Popescu, reprezentant al Delegaþiei UE.
Pãi, noi pe cine sã mai credem, pe cei de la Ministerul Integrãrii sau pe cei de la Delegaþia UE? Cum am fost ºi noi la Agapia ºi am vãzut ce se întîmplã acolo, le dãm dreptate celor de la Delegaþia UE.

Nici un obiectiv finalizat

Pe data de 9 iulie, constructorul trebuia sã finalizeze urmãtoarele obiective din cadrul proiectului „Reabilitarea zonei turistice a Mãnãstirii Agapia“: reabilitarea fiecãrui monument istoric constînd în subzidirea fundaþiilor, restaurarea tavanelor, podelelor, zidurilor, cablajelor electrice ºi a coºurilor; furnizarea de toalete moderne, toalete interne, conexiuni la canalul colector; reabilitarea strãzilor ºi aleilor satului mãnãstiresc; instalarea conductelor de apã a canalelor de colectare a apei în cazul calamitãþilor; stabilizarea pantei ºi instalarea de puncte de colectare a deºeurilor solide; gabioane ºi ziduri de stãvilire; construirea unei clãdiri pe post de centru de informaþii turistice pentru vizitatori, inclusiv înlocuirea actualului boiler din centrala termicã; instalarea infrastructurii de apã ºi canalizare în zona administrativã a Agapiei; extinderea reþelei de furnizare a apei ºi conectarea acesteia la reþeaua principalã a satului Agapia; construirea unui container din beton pentru furnizarea apei din satul Sãcãluºeºti ºi a conductei aferente; construirea unei conducte de diametru 300 mm, care va lega Mãnãstirea Agapia de staþia de tratare a apei.
Ei bine, aºa cum au constatat ºi reprezentanþii Delegaþiei UE, nici unul dintre aceste obiective nu a fost finalizat, chiar dacã termenul de finalizare a fost fixat pentru data de 15 iulie 2006.
Proiectul are ca scop reabilitarea zonei turistice a mãnãstirii Agapia compusã din 117 cãsuþe monahale, strãzi ºi alei de legãturã ºi infrastructura aferentã. Valoarea contractului este de 4.784.982 euro din care PHARE suportã 3.190.148, Fondul Naþional-1.063.223 euro, Primãria Agapia - 531.611 euro. Antreprenor general al lucrãrii este firma Diekat SA, iar consultant - firma spaniolã Inocsa Ingenieria SA. Proiectul se deruleazã în baza regulilor stabilite de contractul de lucrãri, încheiat între Autoritatea Contractantã ( MIE) ºi contractor (Diekat), contractul de supervizare a lucrãrilor, încheiat între autoritatea contractantã ºi Inocsa, precum ºi a acordului cadru încheiat între MIE ºi beneficiarul local, adicã Primãria Agapia.

Articol afisat de 1761 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Daniel MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective