Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 21 Iulie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Caniculã!!!

• canicula va lovi din nou zona Romanului • conducerea spitalului a luat mãsuri suplimentare pentru a rãspunde prompt, dacã solicitãrile vor creºte din cauza caniculei • la sala de naºteri s-au primit aparate de aer condiþionat • în unele saloane s-au montat ventilatoare • în majoritatea secþiilor au fost puse, însã, cearºafuri în geam •

Romanul este, pentru a doua oarã, în acestã varã, ameninþat de vremea canicularã, prognoza meteo pe urmãtoarele cinci zile indicînd o creºtere continuã a temperaturilor diurne care, în week-end, vor ajunge pînã la 35 de grade Celsius. Meteorologii au realizat o prognozã puþin îmbucurãtoare pentru romaºcanii care nu suportã cãldura. Indicele de confort termic temperaturã/ umiditate se va apropia, din nou, de pragul critic de 80 de unitãþi, dar nu îl va depãºi, conform datelor pe urmãtoarele cinci zile. De abia începînd de duminicã se anticipeazã posibile ploi, slabe cantitativ, dar care nu vor duce la scãderea temperaturilor.
Conducerea Spitalului Municipal Roman a luat mãsurile necesare de combatere a caniculei, prin suplimentarea medicamentelor de la aparatul de urgenþã ºi asigurarea rezervei de cadre medicale, în caz de creºtere masivã a numãrului de solicitãri. Astfel, din secþiile spitalului, dar ºi de la Centrul de Primire Urgenþe nu lipsesc calciul lactic, magneziul, glucoza, vitaminele, hidroelectroliticele ºi medicamentele care scad tensiunea arterialã. Direcþiunea spitalului romaºcan a asigurat aprovizionarea cu apa mineralã necesarã pentru personalul medical care lucreazã în secþiile ºi compartimentele cu temperaturi ridicate, respectiv sterilizare, bucãtãrie, spãlãtorie ºi sãlile de naºteri. Provizia de apã mineralã, în valoare de un milion de lei, va fi suficientã pentru o perioadã de trei zile pentru angajaþii din sectoarele menþionate. „Dupã cum am promis, am montat un aparat de aer condiþionat la sala de naºteri, de la etajul V, unde, dupã cum ºtiþi, nu avem ºarpantã la clãdire ºi, de aceea, temperaturile sînt extrem de ridicate. Dar, primele mãsuri de combatere a caniculei le-am luat încã de acum douã sãptãmîni. Directoarea de îngrijiri medicale, Georgeta Mihalache, umblã din secþie în secþie, completeazã aparatul de urgenþã ºi face rezerve de personal. Asta pentru cã este posibil ca ºi în rîndul angajaþilor noºtri sã se întîmple ca vreun cadru medical sã leºine ºi atunci noi trebuie sã fim acoperiþi. Se pot produce astfel de evenimente, mai ales la sãlile de operaþii, unde se poartã mãºtile specifice. Nu este exclus ca ºi în rîndul medicilor sã avem un astfel de episod nedorit ºi, de aceea, vrem sã preîntîmpinãm aceste situaþii“, a declarat doctor Virgil Trofin, managerul Spitalului Roman. Acesta a mai precizat cã, deja, s-au fãcut listele de sporire a efectivelor de cadre medicale, pentru a fi pregãtiþi în cazul în care va exista o avalanºã de urgenþe. Doctorul Virgil Trofin apreciazã o creºtere a adresabilitãþii, în urma caniculei, de circa 15%. Au fost amplasate ºi ventilatoare, în secþiile ginecologie, obstetricã ºi în saloanele cu bolnavi operaþi. Conducerea spitalului a luat ºi mãsurile clasice, de ecranare a geamurilor cu cerºafuri. ÃŽn ultimele douã zile, pe la Centrul de Primire Urgenþe au trecut douã persoane cu insolaþii.

Comercianþii romaºcani cred cã vînzãrile le-ar putea scãdea pe timpul caniculei

Managerii marilor magazine din Roman nu anticipeazã creºteri ale vînzãrilor la produsele ce sînt consumate pentru a combate efectele vremii caniculare. Cu toate acestea, comercianþii romaºcani sînt pregãtiþi sã întîmpine venirea caniculei ºi, deja, magazinele au depozitele pline cu îngheþatã, bãuturi rãcoritoare, sucuri ºi apã mineralã. „Romaºcanii preferã sã nu mai meargã la cumpãrãturi cînd este caniculã, mai ales la magazinele mai mari, chiar dacã la acestea ar gãsi preþuri mai bune. Pe cãldurã, ei preferã sã-ºi facã aprovizionarea de la magazinele din apropierea casei, chiar dacã pentru asta vor trebui sã scoatã mai mulþi bani din buzunar. Vînzãrile de apã mineralã ºi alte rãcoritoare, gen îngheþatã ºi sucuri, urmeazã acelaºi trend, deci putem spune cã, din acest punct de vedere, afacerile ne sînt afectate în mod negativ de caniculã“, a declarat administratorul unui supermarket romaºcan. Obiceiurile consumatorilor din municipiul Roman, privind modul de combatere a efectelor caniculei, sînt diferite, ºi, în timp ce unii consumã apã mineralã ºi îngheþatã, alþii sînt nevoiþi sã se descurce doar cu apa de la robinet. „Familia mea consumã zilnic cam cinci litri de apã mineralã, dar în zilele foarte cãlduroase putem bea chiar ºi opt litri. Bineînþeles cã mai sînt ºi cei mici, care nu se lasã pînã nu le cumpãr cîte o îngheþatã, dar, de obicei, nu se muþumesc numai cu una. Uneori, însã, trebuie sã-i pãcãlim, ca sã nu mãnînce prea multã îngheþatã, deoarece se pot îmbolnãvi de la consumul atîtor produse reci“, a declarat Magda R. Alþi romaºcani au spus cã beau doar apã de la robinet, cu toate cã aceasta este foarte durã, lucru ce poate influenþa negativ starea de sãnãtate, mai ales a celor care au afecþiuni renale ºi digestive. Vînzãtorii apreciazã ºi faptul cã situaþia materialã precarã a romaºcanilor determinã un consum relativ redus la anumite produse, mai ales apã mineralã ºi îngheþatã.

Articol afisat de 1620 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lãcrãmioara BUGA, Valeriu MUªAT)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective