Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2006
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 28 Iulie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

TABLETÃ. Nemþii ºtiu cã sîntem murdari ºi þigani

În timp ce în România aliajul rezultat din topirea abstractã a PNL ºi PD s-a brînzit, iar din consistenþa lui fãrîmicioasã nu s-a legat neam statuia guvernãrii, prin lume se petrec întîmplãri cu tîlc. Ele nu þin cont nici de bãþoºenia, de preºedinte de CAP, a lui Traian Bãsescu, autoritar ºi obsedat sã fie cãlare ºi pe ºefii de atelaj ºi pe mulgãrese, vãtaf suprem al mizeriei naþionale, nici pe ambîþul unora dintre noi de a ne socoti europeni. O astfel de întîmplare cu tîlc mi-a fost comunicatã de radioul maºinii într-o cãlãtorie pe caniculã între satul meu ºi satul vecin, unde s-a nimerit sã am o proprietate. Adicã un teren poreclit în acte livadã ºi devenit dupã colectivizarea comunistã ºi tranziþia capitalistã, cînd proprietãþile noastre au devenit proprietãþile nimãnui, o culturã nedefinitã de mãrãcini ºi scaieþi. Mergînd eu spre proprietatea mea de ciulini, am fost curentat de o ºtire care spunea cam aºa: un sondaj fãcut în Germania aratã cã neamþul ºtie despre români cã sînt þigani, murdari ºi furã. Asta crede neamþul de rînd. Mã rog. Nu-i prea mãgulitor. În satul meu sîntem þigani o treime ºi douã treimi sîntem români. Murdari - destui. Mai ales dupã praºilã ºi absenþa, din majoritatea caselor, a duºului. Cu ºterpelitul? Portofele se furã în tramvai, la Bucureºti. Mie mi-au furat din casa pãrinteascã uºa ºifonierului. Nu ºtiu ce-au fãcut cu ea. Oricum, nu-i mare pagubã. Dar în Italia nu se furã? Mi-a spus mie un arab, vecin de compartiment cu mine, într-un drum din peninsulã, prin fosta Iugoslavie, spre România. κi þinea, pentru a nu fi jefuit cînd aþipea, geanta legatã cu un lanþ ºi lacãt de mînã. Pãrerea lui era cã în Italia ºi România se furã în draci. Deci, iatã, ºi în Italia se furã. O alinare ºi un bandaj pentru orgoliul meu.
Dar ce spaniolii n-au þigani? Dar ce ungurii n-au o droaie? Ai lor nu furã ca ai noºtri, ar putea replica cineva. Nu sînt în totul convins.
A treia chestiune a sondajului m-a enervat de-a binelea ºi am închis cu un bobîrnac sever radioul. Cicã neamþul, pus sã indice în acel sondaj un produs românesc, o marcã, un prestigiu de fabricaþie dîmboviþeanã, a tãcut ca Bulã la examenul de socialism. Neamþul, fabricant ticãlos de Mercedesuri (maºina cu care umblu se cheamã tot aºa), n-a auzit de Dacie, nu ºtie nici o marcã de izmene româneascã. N-a auzit nici mãcar de Gerovital. Ãla mi se pare nu prea se mai fabricã în formula Aslan! Fac pariu cã nici marca Brîncuºi nu le spune nimic. Iar, dacã le spune, îl cred pe genianul sculptor francez. Scîrboasã poveste. O þarã face bomboanele Mozart. Din alta se cumpãrã pãpuºi care intrã una în alta. În capul neamþului n-a încãput nimic din prestigiul românesc. Sã n-avem noi o alifie, o floare de tei la pachet care sã ne facã reclamã în Univers? Oricum la prima cãlãtorie în Germania vînez cusururi. Îi gãsesc eu neamþului vreo bubã. Iar dacã nu gãsesc, i-o inventez. Aºa, de-al dracului!

Articol afisat de 1608 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lucian AVRAMESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective