Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2006
LMMJVSD
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 August 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Sturdza, taiat de 10.000 de hectare de padure

Sturdza, taiat de 10.000 de hectare de padure

• judecatorii din Bicaz au decis ca familia princiara Sturdza sa primeasca doar 16.436 de hectare de padure • instanta s-a pronuntat in urma unei plingeri a Directiei Silvice • Comisia Judeteana de Fond Funciar aprobase, in mai, pentru a fi retrocedata familiei princiare suprafata de 26.100 de hectare de padure • cele 10.000 de hectare aflate in litigiu au fost date locuitorilor de pe Valea Muntelui

Familia princiara Sturdza a pierdut aproape 10.000 de hectare de padure, in urma unei sentinte civile emise de Judecatoria Bicaz. Instanta bicajeana a admis in parte plingerea Directiei Silvice Neamt, care a sustinut ca improprietarirea trebuie facuta cu 16.436 de hectare de teren cu vegetatie forestiera, a anulat in parte hotarirea Comisiei Judetene de Fond Funciar nr. 4.773 din 15 mai 2006, care prevedea 26.100 de hectare, si a respins interventia in nume propriu a lui Dumitru Sturdza, considerind-o nefondata. Sentinta data acum doua zile poate fi atacata cu recurs fie de catre Comisia Judeteana de Fond Funciar, din cadrul Prefecturii Neamt, fie de mostenitorii familiei princiare.
Juristii Directiei Silvice Neamt s-au abtinut sa faca vreun comentariu, mai ales ca hotarirea poate fi atacata. In plus, judecatorul de sedinta nu a finalizat motivarea sentintei. „Asteptam sa se comunice hotarirea, sentinta nefiind, inca, motivata. Acest lucru poate dura chiar si o luna. Am aflat si noi de la Judecatoria Bicaz ca ne-a fost admisa, in parte, actiunea. De fapt, a fost o actiune a Directiei Silvice Neamt care a contestat suprafata cu care au fost improprietariti mostenitorii printului Sturdza. Contestatia facuta de Directia Silvica a avut la baza Legea reformei agrare din anul 1945. Cind o sa avem hotarirea in fata, o vom putea comenta. Asa, nu stim decit ca instanta ne-a dat cistig de cauza“, a declarat un jurist de la Directia Silvica Neamt.

Primavara cu sentinta imbucuratoare pentru sturdzeni

Comisia Judeteana de Fond Funciar a aprobat, in luna mai, pentru a fi retrocedata familiei princiare suprafata de 26.100 de hectare de padure. Cei care s-au opus au fost reprezentantii Directiei Silvice Neamt, care au sustinut ca exproprierile facute dupa anul 1945, din fosta proprietate a familiei Sturdza, de peste 10.000 de hectare, nu au fost contestate, iar, astfel, solicitantii ar trebui sa primeasca doar 16.436 de hectare. Cele aproape 10.000 de hectare scoase din calcul de Directie Silvica au fost date cetatenilor de pe Valea Muntelui. Dupa emiterea hotaririi comisiei judetene, la mijlocul lunii mai, Ilie Petre, juristul Prefecturii Neamt, sustinea ca Directia Silvica, Ocoalele Silvice si comisiile locale de fond funciar din comunele in care urmasii familiei Sturdza vor trebui sa primeasca terenul trebuie sa se apuce de intocmirea anexelor in care sint precizate unitatile de productie si amenajistice. Tot atunci, reprezentantul Directiei Silvice sustinea o cu totul alta varianta. „Se poate lucra pe cele 16.000 de hectare care nu sint contestate, iar anexele pentru aceasta suprafata se pot aproba pentru fiecare localitate in parte, unde printul isi va reconstitui proprietatea“, declara Ilie Petre.
De partea cealalta, juristul care a intocmit documentatia pentru Directia Silvica, in care se declara de acord cu retrocedarea a numai 16.436 de hectare, sustinea, in urma cu doua luni, ca nu se puteau intocmi aceste anexe. „Anexele nu se pot intocmi nici pentru cele 16.000 de hectare, deoarece noi vom contesta hotarirea pentru 26.100 de hectare in totalitate. Abia dupa terminarea procesului se va putea trece la constituirea anexelor, iar, pina in acel moment, Directia Silvica nu va pune la dispozitie nici o decizie care sa poata fi folosita in acest sens“, declara Codrin Cojocaru, juristul Directiei Silvice Neamt.
Reamintim ca mostenitorii familiei princiare Sturdza au obtinut, in luna mai, avizul Comisiei Judetene de Fond Funciar pentru retrocedarea a 26.100 de hectare, din cele 27.000 solicitate ca apartinind familiei, inainte de confiscarea de catre regimul comunist. Astfel, „lupta“ pe care au dus-o mostenitorii cu sistemul, cu primarii de pe Valea Muntelui, cu autoritatile din Neamt s-a incheiat partial, iar in viitor vor deveni proprietari pe zecile de mii de hectare de teren din comunele Farcasa, Poiana Teiului, Hangu, Ceahlau si Tulghes.
La vremea respectiva, au votat pentru 26.100 de hectare cei patru reprezentanti ai Prefecturii, cel de la Imbunatatiri Funciare, Cadastru, al Agentiei Agricole si cel al Asociatiei Proprietarilor din Romania, adica 8 voturi si doar 3 voturi (doua de la Directia Silvica si unul de la Agentia Domeniilor Statului) au fost pentru varianta retrocedarii a 16.436 de hectare de teren acoperit cu vegetatie forestiera.

Articol afisat de 2094 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TARNA, D. MURARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de Ciprian Predescu la data 23.08.2006 13:12
Ajunge, nesatuilor!
E perfect adevarat ca proprietatea e sfanta si reprezinta un atribut de baza al realei democratii. Dar exista, totusi, o limita. Sau ar trebui sa existe. Fiindca, in virtutea dreptului astuia la proprietate, s-au imbulzit ca lacustele toti haplaii, sa ia inapoi averile imense castigate prin jecmaneala -si NU altcumva- de toti mosii si stramosii lor de la geto-daci incoace. Nepotul lui Sturdza vrea musai tot masivul Ceahlau, plus, daca se poate, Raraul, Giumalaul si Hasmasul Mare cu Olt cu tot. Urmasul boierului Mavrodin a obtinut in Botosani mii de hectare de teren cu tot cu cladirile construite si arunca fara mila,in strada, aproape o suta de oameni amarati care nu au privilegiul ca printre stramosii lor sa se numere si vreun Ghika, Caragea, ori alt arhonte de spita fanariota. Ex-regele Mihai intaiul, care ne-a dat cu dureri in cot pe mana rusilor eliberatori, vrea inapoi toate posesiunile pe care tot el le-a donat candva numai ca sa poata s-o stearga nevatamat din tara. Ajunge !
Ad�ugat de Ciprian Predescu la data 23.08.2006 13:18
Ajunge, nesatuilor! (continuare)
Continui cu inca o idee pe care nu ma lasa inima sa n-o spun: toti nesatuii astia NU au nimic in comun nici cu tara si nici cu neamul roman, cum nici strabunii lor imbogatiti NU au avut nimic in comun cu notiunea de inavutire prin punerea osului la munca cinstita. Tot ce vor ei, e sa puna labele paroase pe toata Romania, daca se poate, fara sa se osteneasca miscand macar un deget. Punct.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective