Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Septembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Bombele de lînga noi

Putini nemteni stiu ca traiesc zi de zi lînga niste adevarate bombe cu ceas care, la cea mai mica eroare umana sau tehnica, se pot amorsa si pot distruge sate si orase, pot ucide zeci sau sute de oameni. Aceste pericole potentiale sînt reprezentate de niste agenti economici, motiv pentru care reprezentantii institutiilor statului le monitorizeaza atent. Luna trecuta, reprezentantii Garzii de Mediu au realizat o evaluare pentru perioada 2003-2005 a activitatilor care prezinta pericole de accidente majore si în care sînt implicate substante periculoase. Actiunea s-a desfasurat în colaborare cu reprezentantii Agentiei de Protectie a Mediului si cu cei ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si a avut scopul de a vedea cum sînt respectate cerintele de mediu de catre agentii economici potential periculosi. „Practic, evaluarea facuta de noi s-a referit la urmarirea stadiului implementarii Directivei Siveco. Aceasta este cea mai importanta directiva privind protectia mediului si delimiteaza si codifica strict utilizarea substantelor periculoase ce pot afecta, în cazul unor accidente majore, sanatatea populatiei, dar si mediul. ÃŽn judet exista 9 obiective ce intra sub incidenta acestei directive, dintre care unul reprezinta un risc major, iar celelate, riscuri minore. ÃŽntrucît aceste firme sînt un real pericol în cazuri de exploatare gresita, noi le monitorizam permanent, iar, pe de alta parte, ele au niste obligatii extrem de stricte. Astfel, reprezentantii acestor unitati economice trebuie sa aiba documentatii foarte clar definite, sa efectueze constant notificari asupra riscurilor, sa aiba întocmite politici de prevenire a accidentelor, sa realizeze planuri de urgenta privind interventia, alarmarea, protectia salariatilor si a populatiei etc. Pe baza acestor planuri de protectie interna, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta întomeste un al doilea plan de protectie, unul extern. Conluzia ar fi ca aceste unitati economice stiu foarte bine ca au de-a face cu substante periculoase, stiu ca trebuie sa respecte niste reguli stricte, iar noi le monitorizam permanent tocmai pentru a evita orice poluare accidentala cu impact major asupra mediului si oamenilor“, a precizat comisarul de mediu Cristina Miclaus, purtator de cuvînt al Garzii de Mediu Neamt.
Din cei 9 agenti economici „periculosi“, Agrofertil (foto) este considerat cu risc major, firma producînd azotat de amoniu si utilizînd amoniacul ca materie prima. Pe de alta parte, aceasta societate exploateaza un parc de rezervoare imense de amoniac. ÃŽn cazul unor explozii sau a unor accidente tehnice ce ar conduce la deversari de amoniac, acest lucru ar avea efecte catastrofale atît asupra mediului, cît si a oamenilor. Amoniacul este una dintre cele mai toxice substante, iar ingerarea ei de catre oameni în cantitati prea mari are ca efect lacrimarea ochilor, iritarea cailor respiratorii, edem pulmonar si, în final moartea. Celelalte 8 firme considerate ca fiind obiective de risc minor sînt ICEFS, Fibrex, Pamgaz sectia de gaze tehnice de pe platforma Savinesti, Mittal Steel, Moldocim - prin faptul ca detine un depozit de GPL, Petrom - cu depozitul Peco de la Roman si Kober.

Articol afisat de 1736 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective