Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Septembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Noile prevederi ale Codului Rutier

Asa cum am anuntat în numarul nostru de ieri, cotidianul „Monitorul“ va prezenta, în serial, principalele noutati prevazute în noul Cod Rutier, care va intra în vigoare pe 21 septembrie. Astfel, conform noii legislatii va fi interzisa amplasarea constructiilor de orice fel si practicarea actelor de comert pe trotuar sau pe acostament, în parcarile amenjate sau pe partea carosabila, în conditiile în care acestea ar afecta siguranta circulatiei pietonilor. De asemenea, va fi interzisa detinerea la vedere, montarea si folosirea mijloacelor speciale de avertizare sonora si luminoasa pe si în autovehicule decît cele care au regim de circulatie prioritara. Interzisa va fi si detinerea sistemelor care perturba buna functionare a dispozitivelor de supraveghere a traficului. Conducatorii motocicletelor si mopedelor vor fi obligati sa foloseasca luminile de întîlnire pe toata durata deplasarii pe drumurile publice. ÃŽn circulatia pe autostrazi, pe drumurile expres si cele nationale europene (E), conducatorii auto vor fi obligati sa foloseasca si în timpul zilei luminile de întîlnire. Conducatorii autovehiculelor cu masa maxima autorizata mai mare de 3,5 tone vor fi obligati sa poarte echipament de protectie avertizare fluorescent-refclectorizant atunci cînd parasesc vehiculul si se afla pe partea carosabila a drumului public. Viteza maxima admisa în afara localitatilor pentru autovehiculele care tracteaza remorci sau semiremorci va fi cu 10 km/h mai mica decît viteza maxima admisa pentru categoria din care face parte vehiculul tragator. Viteza maxima admisa pentru autovehiculele cu mase si/sau gabarite depasite ori care transporta produse periculoase va fi de de 40 km/h în localitati, iar în afara localitatilor de 70 km/h. Viteza maxima admisa în afara localitatilor pentru autovehiculele ai caror conducatori au mai putin de un an practica de conducere sau pentru persoanele care efectueaza pregatirea practica în vederea obtinerii permisului de conducere, va fi cu 20 km/h mai mica decît viteza maxima admisa pentru categoria de auot din care fac parte masinile conduse.
Lipsa asigurarii poate duce la radierea masinii
Va fi interzisa desfasurarea de concursuri, antrenamente ori întreceri cu vehicule sau cu animale pe drumurile publice, cu exceptia celor autorizate de administratorul drumului respectiv si avizate de Politia Rutiera. Încalcarea acestei reguli va constitui infractiune.
Pietonii surprinsi si accidentati ca urmare a traversarii prin locuri nepermise, la culoarea rosie a semaforului destinat acestora sau nerespectarii altor obligatii stabilite de normele rutiere, poarta întreaga raspundere a accidentarii lor, în conditiile în care conducatorul auto a respectat prevederile legale privind circulatia prin acel sector. Adica li se pot întocmi dosare penale si pot fi obligati la plata unor daune catre conducatorii auto. Politia Rutiera va dispune masura retinerii certificatului de înmatriculare sau înregistrarea si retragerea placutelor cu numarul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculelor neasigurate, aflate în trafic, si va elibera dovada fara drept de circulatie. Daca detinatorul nu va face dovada asigurarii vehiculului, dupa 30 de zile de la data aplicarii masurii, se va dispune radierea din evidenta a vehiculului.
Conducatorului de autovehicul sau tramvai, instructorului auto atestat, care se afla în procesul de instruire practica a unei persoane, precum si examinatorului autoritatii competente în timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea carnetului de conducere, implicat într-un accident rutier, li se interzice consumul de alcool sau de substante ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora dupa producerea evenimentului si pîna la testarea concentratiei alcoolului în aerul expirat sau recoltarea probelor biologice. Încalcarea acestei regule va constitui infractiune. În numarul de mîine al ziarului vom prezenta noile infractiuni prevazute în noul Cod Rutier.

Articol afisat de 1931 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective