Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Octombrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Mega-escrocheria IDAC, primul termen

Mega-escrocheria IDAC, primul termen

• la Judecatoria Piatra Neamt a avut loc, joi, primul termen in dosarul IDAC • administratorul firmei, Ilie Filip, este acuzat de evaziune fiscala, fals, uz de fals, fals in inscrisuri etc • procurorii au stabilit ca firma si administratorul ei au prejudiciat statul cu 277 de miliarde de lei • Fiscul s-a constituit parte civila cu 377 de miliarde de lei, diferenta de suma provenind din dobinzi si penalitati •

Ilie Filip, administratorul firmei IDAC Export 2000 Piatra Neamt, care a fost acuzat de comiterea unei fraude uriase, a dat ochii pentru prima data cu judecatorii. Practic, joi, 5 octombrie, la Judecatoria Piatra Neamt a avut loc primul termen al procesului in care patronul nemtean era acuzat de evaziune fiscala, fals, uz de fals, fals in inscrisuri etc. Procesul a inceput cu o aminare si urmeaza ca procurorii de la Departamentul National Anticoruptie Bacau, cei care au facut trimiterea in judecata a inculpatului, sa citeze ca parte civila Agentia Nationala de Administrare Fiscala, care a preluat sarcina recuperarii prejudiciului, si nu Directia de Finante, asa cum se intimplase. In acest dosar extrem de controversat si mai mult decit stufos, fusesera cercetate, initial, peste 20 de persoane, dintre care majoritatea lucratori la Fiscul nemtean, dar in fata judecatorilor a ajuns doar administratorul Filip, care a fost acuzat de comiterea mai multor infractiuni economice. Acesta este cercetat in stare de libertate, desi, la un moment dat, procurorii anticoruptie au solicitat arestarea sa, fapt care s-a intimplat, dar pentru foarte scurt timp. Potrivit rechizitoriului intocmit de DNA Bacau, prin care s-a facut trimiterea in judecata, Ilie Filip, din Piatra Neamt, administratorul firmei IDAC Export 2000 Piatra Neamt, a fost acuzat de comiterea infractiunii de stabilire cu rea credinta a taxei pe valoare adaugata in perioada aprilie 2003-februarie 2005, obtinind, astfel, ilegal suma de 277 de miliarde de lei vechi. De asemenea, acesta a mai fost acuzat de fals, fals in inscrisuri oficiale, uz de fals etc. In acelasi dosar, procurorii DNA au dispus scoaterea de sub urmarire penala a 22 de angajati de la Directia de Finante Neamt, (multi dintre ei persoane cu functii de conducere in aceasta institutie) care fusesera, initial, acuzati de comiterea infractiunii de abuz in serviciu si s-a stabilit ca acestia nu se fac vinovati. A fost scos de sub urmarire penala si Liviu Vasile Rusu, administratorul societatii Mariforest, acuzat, la rindu-i, de prejudicierea statului cu 160 miliarde de lei. Procurorii au mai dispus si mentinerea sechestrului asiugurator instituit pe bunurile inculpatului Ilie Filip si ale societatii IDAC Export 2000 Piatra Neamt, in speranta ca va fi recuperat prejudiciul. Desi la primul termen nu s-a cerut acest lucru, se pare ca inculpatul intentioneaza sa solicite magistratilor stramutarea procesului, pentru a iesi din atentia presei.
Ancheta in cazul IDAC a inceput in vara anului trecut, in urma unui control de rutina al Garzii Financiare. Societatea IDAC Export 2000 Piatra Neamt, care avea ca principal obiect de activitate importul de autoturisme si comertul cu material lemnos, a fost acuzata ca a obtinut, in perioada 2004-2005, rambursari de TVA in valoare totala de 322 de miliarde de lei. Practic, firma prezenta la Finante documente prin care demonstra ca a facut exporturi de material lemnos sau de rulmenti si placute vidia, iar, in baza acestor acte, solicita returnarea de TVA. Si s-au returnat circa 10 milioane de dolari (echivalentul celor peste 322 de miliarde de lei). Totul a iesit la iveala dupa ce, in luna aprilie 2005, Garda Financiara Neamt a demarat un control la aceasta societate, in urma caruia s-a stabilit ca firma a primit ilegal rambursarile de TVA, folosind o procedura denumita „suveica“. Aceasta consta in trecerea unor documente fiscale prin mai multe firme, printre care si una fantoma, pentru a li se pierde urma, dar si in vederea cresterii valorii asa-ziselor exporturi, tocmai pentru ca valoarea TVA-ului de rambursat sa fie cit mai mare. Imediat dupa scoaterea la iveala a tuturor ilegalitatilor, echipe complexe de control, formate din procurori si comisari financiari bucuresteni, au descins in Neamt, pentru a cerceta cea mai mare frauda descoperita in judet si una dintre cele mai spectaculoase din tara. Concret, procurorii de la DNA Bucuresti si comisarii de la Garda Financiara Bucuresti, precum si anchetatori de la Oficiul National de Prevenire a Spalarii Banilor incercau sa afle cum a fost posibil ca Directia de Finante Neamt sa ramburseze societatii IDAC Export 2000 Piatra Neamt TVA in valoare de peste 10 milioane de dolari, pentru exporturi fictive de cherestea. Firma IDAC a fost infiintata in anul 2000, avind ca unic actionar pe Ilie Filip, din Piatra Neamt, in obiectul de activitate figurind exportul de cherestea si importul de autoturisme si piese de schimb.

Articol afisat de 2404 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Magda VASILACHE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de dan caruntu la data 06.10.2006 00:01
i drak?
mister filip o s-o incaseze in contul celor 10mil $ cu vreo 6-7 ani,si o sa iasa peste 2-3 ani...In 1991,celebrul col. de securitate Filip Teodorescu(ce coincidenta de nume!!!)scria o carte ce il disculpa vis a vis de evenimentele din 1989,"Un risc asumat".Oare tu cititorule,ti-ai asuma riscul sa stai la racoare 2-3 ani,ptr. riscul asumat de 10 mil. $?Cei de la finante sa faca cum zic reprezentantii PD din Parlament:CIOCUL MIC!!
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective