Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 6 Octombrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Beizadele de ieri, beizadele de azi

Beizadeaua este un fiu de voda. Azi, termenul s-a largit. Fii de prefecti, de primari, de ministri, de sefi de satra se cheama, cu o generozitate umflata, beizadele. Ma rog! Ne conformam curentului.
Presa anunta ca, in proces cu statul, Valentin Ceausescu, fiul cel mare al fostului dictator, a avut cistig de cauza, urmind sa-si redobindeasca bunurile confiscate abuziv la revolutie. Destui stiu ca Valentin facea nota discordanta in familie, prin modestie, discretie, comportament normal in relatiile cu colegii, cu lumea. Nu se afisa cu masini occidentale, nu farima la trei dimineata un restaurant de lux din centrul Capitalei, nu le confisca amicilor iubitele aratoase, pentru ca i s-a pus lui pata poftei pe ele. Arestarea, umilirea si deposedarea de bunuri comise impotriva lui Valentin Ceausescu au intrat in cortegiul de nedreptati comise in decembrie 1989. Brutal si primitiv a fost si gestul executiei parintilor sai care ar fi trebuit mai intii judecati. Am fi aflat multe. Cei care au decis apasarea pe tragaci n-aveau nevoie insa de aceste informatii utile in incilcita noastra istorie. Oricum, Valentin, pasionat doar de jocul fotbalistic al Stelei, a trait ca un tinar normal in vremuri anormale. Era, mi se pare, fizician. Repunerea lui in drepturi, la 16 ani dupa ce si-a vazut parintii ciuruiti de gloante si creierul mamei imprastiat pe asfalt, este o reparatie care ne readuce intr-un pic de normalitate. Nu poti plati pentru pacatele parintilor.
Valentin Ceausescu a intrat fara voie, tavalit de iuresul condeielor noastre, in rindul beizadelelor odioase. Cei care l-au cunoscut direct (nu ma numar printre acestia) spun ca a fost o nedreptate. Rezistenta lui la tentatii, la lux, la opulenta, la obraznicie il fac, in conditiile in care si le putea permite din belsug, stimabil. Justitia recunoaste azi ca fata de el s-a gresit, iar condamnarea pentru subminarea economiei nationale a fost o aiureala.
Ce ne facem insa cu beizadelele de azi? Am reamintit ca termenul s-a extins, cuprinzind progeniturile stabimii in general. Fiul si fiica unui judecator din Craiova terorizeaza de ani orasul, politia, cetateanul de rind. Plini de bani, cu masini luxoase, inculti, agresivi, lacomi de petrecere si dezmat, cei doi avortoni ai lumii civilizate au dat cu flit staturii umane. Fiul unui prefect din Moldova ucide, beat, conducind pe doua roti masina lui ultimul racnet, o femeie. Urmasul unui sportiv cu merite incontestabile, inclusiv in zona afacerilor, este implicat intr-un scandal de trafic de droguri. Bucurestii sint traversati noaptea de limuzine decapotabile care costa zeci de mii de euro intesate de tineri care urla ca urangutanii, insulta trecatorii, scuipa politistii. Sint, multi dintre ei, fii de afaceristi prosperi, de parlamentari, de primari, de ministri. Beizadelele de azi.
Cunosc o familie stimabila. Si el si ea au urcat anevoios treptele afirmarii profesionale. Sint azi personalitati de frunte in niste domenii pe care nu le voi numi. Copiii lor care au beneficiat de tot ce au agonisit parintii, glorie, avere, sint niste hahalere. Nu si-au terminat studiile, se exprima agramat, umbla cu belciuge in nas, nu stiu nimic din tot ce inseamna truda de a ajunge om. Au luat din familie doar fisticul luxului, obtinut cu truda, dar n-au inteles nimic din reteta trudei. Idolii lor sint indivizii de bani gata, cu iahturi, avioane, paranghelii in vile incapatoare. Visul lor e sa cheltuie cit mai mult, sa se afiseze bezmetic intr-o lume in care destui impusca francul. In comparatie cu ei, fiul cel mare al lui Ceausescu mi se pare un om de toata isprava.

Articol afisat de 2003 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lucian AVRAMESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective