Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 6 Octombrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Intre aprobari de senatori si dezaprobari de ecologisti: Razboi pe investitiile din Ceahlau

Intre aprobari de senatori si dezaprobari de ecologisti: Razboi pe investitiile din Ceahlau

• Consiliul Judetean spera in reabilitarea Statiunii Durau, iar organizatiile ecologiste internationale se opun distrugerilor provocate in mediul natural

Senatul a aprobat proiectul de lege privind construirea unei pirtii de schi, o instalatie cu telecablu si telegondola si una de zapada artificiala in Parcul National Ceahlau. Aceleasi investitii au fost aprobate si pentru alte zece parcuri nationale si naturale din Romania. In judetul Neamt, proiectul aprobat de senatori se va realiza de catre Consiliul Judetean Neamt si Mitropolia Moldovei si Bucovinei. In ciuda optimismului manifestat de autoritatile judetene, cum ca, dupa realizarea acestui obiectiv, se va dezvolta turismul in zona, organizatii ecologiste internationale au solicitat sa nu se dea curs acestor investitii. Ele sustin ca varietatea florei si a faunei vor avea de suferit din cauza lucrarilor de dezvoltare a infrastructurii, de amenajare a pirtiei, precum si a hotelurilor. In plus, Muntele Ceahlau urmeaza sa fie inclus pe lista siturilor Natura 2000, dupa cum a anuntat ministrul mediului, Sulfina Barbu, care a venit la sfirsitul saptaminii trecute la Piatra Neamt, ceea ce inseamna ca va face parte din reteaua ecologica de arii protejate a Uniunii Europene. „Ariile naturale protejate in Romania trebuie protejate si in realitate, nu doar pe hirtie si de dragul armonizarii cu legislatia europeana“, a declarat Luminita Tanasie, reprezentantul World Wide Fund for Nature. Autoritatea Nationala pentru Turism nu a raspuns la acuzatiile ecologistilor decit ca amplasamentele din legea dezbatuta de Senat sint in faza de proiect. „Eventuala constructie a unor pirtii se va face numai cu acordul tuturor autoritatilor competente implicate in zona respectiva. De asemenea, amplasamentele vor fi incluse in PUG si PUZ aprobate legal“, se arata in comunicatul Autoritatii Nationale pentru Turism.

Mitropolia pune terenul, iar Consiliul Judetean trebuie sa gaseasca banii

Presedintele Consiliului Judetean Neamt, Vlad Marcoci, s-a intilnit luna trecuta cu IPS Daniel, cu care s-a pus de acord pentru initierea procedurilor pentru semnarea protocolului Mitropolie - Consiliul Judetean, pentru obtinerea de fonduri necesare dezvoltarii Statiunii Durau. Din primele calcule reiese ca investitia ajunge la circa sase milioane de euro si se spera ca va fi realizata cu fonduri guvernamentale si europene. Mitropolia va participa cu terenul, iar Consiliul Judetean trebuie sa caute sursele pentru cofinantarea unui astfel de proiect. Vlad Marcoci a mai spus ca, dupa gasirea banilor, in maximum un an, investitia va deveni functionala. Odata cu realizarea pirtiei de schi, trebuie neaparat amenajat drumul Bistricioara - Durau din interiorul statiunii, care este foarte distrus. Deocamdata, s-au alocat bani doar pentru acoperirea gropilor, dar problema nu se rezolva in felul acesta. „Daca vom gasi bani pentru pirtia de schi, vom gasi si pentru repararea drumului. IPS Daniel a imbratisat propunerea noastra si a promis ca va lupta cot la cot cu noi pentru realizarea acestui proiect. Suprafata pe care va fi amenajata pirtia este de 12-14 hectare, a caror valoare depaseste 1,2 milioane de euro. Beneficiile care vor aparea de pe urma acestui proiect vor fi impartite intre Consiliul Judetean si Mitropolie“, a mai spus presedintele Marcoci.

Nu sint bani pentru axial

O alta problema importanta pentru judetul nostru o reprezinta repararea axialului - drumul care duce de la Izvorul Muntelui in statiune, dar conducerea CJ Neamt sustine ca investitia este imensa, de peste 15 milioane de euro, bani care nu exista. Acolo nu trebuie reparat doar asfaltul, pentru ca exista portiuni intregi de drum prabusit si care necesita consolidari, trebuie reabilitate poduri si podete, tuburi de drenaj etc. Intentiile bune ale Mitropoliei nu se reduc doar la asigurarea terenului pentru pirtia de schi din statiunea Durau, reprezentantii ei intentionind ca pe suprafata plata pe care o detine in Durau, acolo unde aterizau si de unde decolau elicopterele, sa infiinteze un complex sportiv multifunctional. In contexul investitiilor din zona muntelui Ceahlau, Autoritatea Nationala pentru Turism promoveaza un subproiect de finantare a unor refugii necesare persoanelor care innopteaza pe munte si salariatilor de la Salvamont. „Angajatii Salvamontului trebuie sa stea cit mai aproape de turisti, de aceea consider benefica ideea de a avea cabane in care sa lucreze. Judetul Neamt are potential turistic, dar nu este folosit la intreaga lui capacitate. Cei de pe Valea Muntelui ar putea trai decent numai din aceste activitati de turism. Vom incerca sa promovam un proiect initiat de Autoritatea Nationala pentru Turism, care consta in realizarea a cinci refugii, niste cabane dotate cu tot ce le trebuie, cu bani de la Guvernul Romaniei. Exista cererea de finantare pentru 80.000 de euro, care inseamna contravaloarea studiilor si proiectelor pe care le vom demara in aceasta vara. Daca ni se aproba banii pentru refugii, cred ca, la anul, acestea vor fi gata“, a mai spus presedintele Consiliului Judetean Neamt.

Articol afisat de 1653 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TARNA)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective