Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 17 Octombrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

O rememorare in cadrul pregatirii centenarului Societatii Culturale „Miron Costin“: Familia profesorilor Sofia si Ion Ivancea

Nascuti in acelasi an, 1936, adica acum 70 de ani, Sofia Ivancea (la 24 septembrie, in Husi) si Ion Ivancea (nascut la 1 aprilie, in Basta -Roman) si-au legat destinul si de renascuta Societate Culturala „Miron Costin“, intr-o maniera exemplara. Ambii au fost profesori de limbi straine (franceza - engleza), mai intii la Sacesti - Bacau, apoi la Roman. Sofia Ivancea nu mai este in viata, a murit la 28 ianuarie 1999, la numai 63 de ani. Orfana de mama, de la noua ani, viitoarea profesoara si-a ajutat mama adoptiva sa creasca cei citiva frati si surori mai mici. Distinsa profesoara a devenit sotia lui Ion Ivancea, crescind in cadrul unei familii unite, prin profesie si prin preocupari culturale, o fetita, numita Monica, eleva fruntasa la Scoala Generala nr. 7 din Roman (unde functiona si mama ei), apoi la Liceul Roman-Voda, dupa care a facut studii de medicina. Astazi, Monica este medic in Bucuresti, s-a casatorit cu inginerul Virgil Popa, si au impreuna doi copii: Andrei si Andreea.
Inca de la inceputul carierei sale, Sofia Ivancea s-a imbolnavit si a fost nevoita sa-si desfasoare viata si munca in lupta cu o boala cumplita. In ciuda acestui fapt, profesoara de franceza a avut realizari profesionale pentru care a fost apreciata de colegi si indragita de elevi. A incercat sa ascunda boala o vreme, apoi au urmat ani in care a lucrat doar cu jumatate de norma, intrerupti de concedii medicale prelungite. A fost ajutata permanent de secretara Scolii Generale nr. 7, doamna Ochisor, o persoana integra, discreta si inteligenta. Dupa iesirea la pensie, in ciuda bolii, a interventiilor chirurgicale si a spitalizarii, s-a implicat in activitatea Societatii Culturale „Miron Costin“ din Roman, punind la dispozitia membrilor si a celor din conducere informatii pretioase, corectind textele care urmau sa fie publicate in presa locala, de membrii societatii, sau facind observatii valoroase asupra volumelor lucrarii „File din Cartea Societatii Culturale «Miron Costin din Roman». Stingerea ei din viata a fost dureroasa pentru familie, pentru sora sa, pentru fostele colege de cancelarie, dar in aceeasi masura si pentru societatea noastra.
Profesorul Ion Ivancea, ramas singur, a decis sa-si vinda locuinta din Roman, cumparindu-si o casuta la Moara Vlasiei, nu foarte departe de Bucuresti si de familia fiicei sale. El a contribuit la realizarea lucrarii „File din Cartea Societatii Culturale Miron Costin din Roman“, cu pagini despre personalitati ca Vasile Alecsandri (si despre biserica din Micesti), ori Haralamb Zinca.
Dupa ce s-a mutat la Moara Vlasiei, a continuat sa faca legatura intre Societatea Culturala si tara. A donat, in numele societatii, lucrarile realizate sub egida acesteia. Astfel, Biblioteca Academiei Romane, Biblioteca Nationala a Romaniei au primit urmatoarele lucrari: „Cronicarul“, numar inchinat tricentenarului mortii lui Miron Costin, aparut la Roman, in 1991, „File din Cartea Scortenilor“, Bacau, 1991, si „File din Cartea Societatii Culturale Miron Costin“. Pentru acest act, conducerea societatii a primit scrisori de confirmare si de multumire din partea institutiilor anterior amintite.
Familia profesorilor Sofia si Ion Ivancea a trait frumos, desi nu a fost ocolita de necazuri. Ea a aratat ca nu trebuie sa fii bogat, nici foarte fericit ca sa te implici, ca sa-i ajuti pe semeni sau ca sa fii OM.

Articol afisat de 1882 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Profesor Ecaterina MAGIRESCU, presedintele Societa)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective