Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Octombrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Premierul Tariceanu, vizita in forta la Piatra Neamt

Premierul Tariceanu, vizita in forta la Piatra Neamt

• premierul a aterizat la stadion, fiind intimpinat de primarul Gheorghe Stefan • in descinderea la Piatra Neamt seful Guvernului a fost insotit de citiva ministri si secretari de stat • Tariceanu s-a intilnit cu prefectul, presedintele CJ, dupa care a avut o intrevedere cu sefii institutiilor descentralizate • la Primarie, dupa vizionarea unui film despre proiectele realizate si cele de perspectiva, premierul s-a declarat incintat de dinamismul autoritatilor locale •

Primul ministru Calin Popescu Tariceanu, insotit de ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, secretarul de stat in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, Victor Dobre, si alti citiva reprezentanti din ministere au poposit, ieri, la Piatra Neamt. Premierul s-a deplasat de la Bacau la Piatra Neamt cu elicopterul, aparatul de zbor aterizind pe Stadionul Municipal. Acesta a fost asteptat, pe „helioport“, de catre primarul capitalei judetului, Gheorghe Stefan, presedintele PNL Neamt, care l-a insotit la Prefectura. La Palatul Administrativ a fost intimpinat de catre toti parlamentarii nemteni aflati la Putere, carora li s-au alaturat presedintele Consiliului Judetean, Vlad Marcoci, si prefectul Toader Mocanu. Discutiile, purtate in cabinetul prefectului, au durat citeva zeci de minute, dupa care Tariceanu si suita s-au intilnit cu sefii serviciilor descentralizate din judet. S-a vorbit despre pregatirile pentru intrarea in perioada rece, despre programele post aderare, dezvoltarea locala, fondurile europene absorbite de Neamt, despre infrastructura si evitarea complicatiilor care apar pe riul Bistrita, in zona Borca-Poiana Teiului-Farcasa, din cauza aglomerarilor de gheata.
Discutii au continuat, mai apoi, la sediul Primariei Piatra Neamt, acolo unde primarul Gheorghe Stefan i-a prezentat sefului Guvernului un film cu realizarile din municipiul de la poalele Pietricicai. Calin Popescu Tariceanu s-a aratat incintat de ceea ce s-a realizat in Piatra Neamt si de viitoarele proiecte care vor fi puse in practica de catre autoritatile locale.

Zaporul de pe Bistrita, in atentia primului ministru

Dupa discutiile cu sefii serviciilor descentralizate, Calin Popescu Tariceanu a facut declaratii de presa, fara ca reprezentantii mass media sa aiba ocazia sa adreseze intrebari, scuzindu-se ca se afla in intirziere, fata de programul stabilit. „I-am cerut prefectului sa-mi sesizeze care sint problemele sensibile ale judetului pentru perioada urmatoare si mi-a spus despre fenomenul de blocare a albiei Bistritei datorita dezghetului, ceea ce duce la producerea inundatiilor. Sint case construite in zone inundabile, fara autorizatii. O varianta pentru rezolvarea problemei este realizarea lucrarilor de protectie, care insa nu ofera protectie 100% si atunci mai bine si ieftin este sa construim alte case, in zone neinundabile si unde putem realiza o infrastructura moderna, la standarde europene“, a declarat Calin Popescu Tariceanu.

35.000 de pietreni vor primi ajutoare de incalzire

Primul ministru a vorbit despre faptul ca, la nivelul Guvernului, exista interes pentru ajutorarea familiilor cu venituri reduse. S-au alocat, pina in prezent, catre autoritatile locale, 500 miliarde de lei, pentru plata facturilor restante la gaz metan si energie electrica, si urmeaza sa mai primeasca 1.000 miliarde de lei, cu aceeasi destinatie. Pentru iarna 2006-2007, s-a majorat plafonul pentru acordarea ajutorului la incalzire, sase milioane de romani urmind a fi spijiniti, dintre care 35.000 numai in Piatra Neamt. Conform spuselor premierului, actuala guvernare este interesata de modul cum se dezvolta regiunile tarii si cum reusesc autoritatile sa atraga fonduri europene. Dupa integrare, cele mai multe fonduri europene nu vor mai trece pe la Guvern, ci vor trebui atrase direct de catre autoritatile locale, prin proiectele pe care le vor intocmi. „Am venit in teritoriu ca sa sensibilizam autoritatile publice locale, sa intocmeasca proiecte pentru finantari externe. In Neamt, autoritatile s-au miscat bine la acest capitol. Aici exista multe proiecte realizate pe bani europeni. In intocmirea lor, autoritatile au un rol crucial. Dupa integrare, pentru noi va veni o provocare mare la ceea ce va trebui sa facem fata. Pe viitor, Romania trebuie sa cupleze doua elemente - evolutia economica, criteriu la care vom sta foarte bine din 2007, conform bugetului aprobat, si capacitatea de atragere de fonduri externe. Banii europeni care vor veni au scopul de a reduce decalajul dintre Romania si statele membre. Trebuie sa eliminam si discrepantele dintre regiunile tarii, dintre sat si oras. Avem o miza importanta, avem exemplele celorlalte tari care s-au integrat in valurile precedente“, a mai spus premierul.

Premierul vrea guvernarea cu fata catre cetatean

„Cresterea pensiei cu 20% prevazuta pentru anul viitor este o masura a politicii de guvernare in favoarea cetateanului“, a afirmat, la Piatra Neamt, premierul Tariceanu. „Ne-am propus sa facem o guvernare in favoarea cetateanului, dedicata cetateanului. Pina acum, dupa cum vedeti, bilantul este pozitiv, exista posibilitatea pe care ne-o da bugetul sa reflectam politicile economice in proiecte importante, prioritare, care sa amelioreze calitatea vietii, calitatea sectorului educatie, ameliorarea si reforma sistemului in Sanatate, o
infrastructura mai buna, o agricultura mai moderna si, nu in ultimul rind, toate aceste lucruri sunt insotite de cresteri importante de salarii, ale pensiilor, asa cum e prevazut pentru anul viitor, cresteri de peste 20% a nivelului mediu al pensiilor. Sint lucruri pe care le facem pentru ca de doi ani de zile am conceput sa guvernam, asa cum spuneam, pentru cetatean“, a declarat Calin Popescu Tariceanu.

Fiecare sa isi vada de treburile lui

In legatura cu recentele excluderi din partid si cu tendinta unei aripi Stolojan de a coagula un nou partid, premierul Calin Popescu Tariceanu a recomandat ca fiecare sa isi vada de treaba lui. „Atita vreme cit vom pastra convingerea ca important este sa guvernam marcati de un spirit civic si pentru binele cetatenilor si al tarii, restul
chestiunilor care se intimpla sint lucruri firesti, legate de ambitii, de orgolii, de veleitati. Fiecare sa isi vada de treburile lui, caci acestea sint lucruri neesentiale, important este cu ce bilant te prezinti in fata alegatorilor“, a spus primul ministru al Romaniei.

Pietreni nemultumiti, in fata premierului

La iesirea din sediul Partidului National Liberal, primul ministru a fost abordat de mai multi sarmani din Piatra Neamt. Desi garzile de corp ale premierului au vrut sa-i indeparteze pe pensionarii adunati in fata sediului, inclusiv pe un batrin care n-avea un picior si ajunsese in locul respectiv spijinindu-se in cirje, Tariceanu n-a avut incotro si s-a oprit. Oamenii s-au plins de pensiile mici, care nu le ajung de medicamente, plata facturilor si mincare, dar si de indexarile neechitabile aprobate de guvernanti. „Eu am trei milioane de lei si procentul de majorare a pensiei, care se va aplica la venitul meu, este acelasi cu procentul care se aplica la o pensie de zece milioane de lei. Eu am muncit din greu o viata si am o pensie de mizerie. Altii, care au dus-o usor pe perioada cit au fost salariati, o duc bine si acum, pentru ca au iesit cu pensii mai mari. Unde este dreptatea?“, a spus un pensionar. Primul ministru Calin Popescu Tariceanu i-a raspuns ca nu are pretentia de a sustine ca sistemul de pensii in Romania este unul perfect, dar acesta se va perfecta in timp.
El a promis ca, la anul, va avea loc cea mai mare crestere a pensiilor din ultimii ani. „Pensiile s-au majorat, de la 1 septembrie, prin cresterea punctului de pensie cu 5%. A mai fost o majorare a pensiilor anul acesta, de la 1 ianuarie, de 13%. La 1 ianuarie anul viitor, pensiile se vor majora cu inca 17% si in total, pe tot anul viitor, va fi o majorare de 21%. Eu nu spun ca sistemul de pensii e perfect in Romania si iata ca facem niste majorari mult mai consistente decit in anii anterior. Exista si ajutorul pentru incalzire, mai sint si alte ajutoare care se dau. Pe masura ce tara va merge mai bine, economia va merge mai bine, iar pensiile vor creste, si la anul va fi cea mai consistenta crestere a pensiilor din ultimii ani“, a declarat premierul.
Masina trasa linga bordura si grija SPP-isilor i-au usurat plecarea primului ministru, care deja era in intirziere fata de programul stabilit cu o zi inainte. Inaltii demnitari publici cu care venise insotit de la Bucuresti plecasera cu vreo citeva zeci de minute inainte, la masa. Insotit de deputatul Dorinel Ursarescu, premierul a mers la unul dintre restaurantele din oras, unde era asteptat la un „dejun rapid“, dupa care a luat elicopterul lasat, de dimineata pe stadionul municipal, si a plecat spre Bacau, unde era asteptat de autoritati.

Articol afisat de 2215 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TARNA)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective