Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 20 Octombrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Cautiune refuzata

• doi tineri acuzati de trafic de persoane au cerut eliberarea pe cautiune • instanta a stabilit valoarea la 100 de milioane de lei pentru fiecare • inculpatii au cistigat, din infractiunea pentru care sint judecati, peste 130.000 de euro •

Doi tineri judecati in stare de arest sub acuzatia de trafic de persoane au solicitat instantei de judecata eliberarea pe cautiune. Ioan Butnariu, de 36 de ani, si Mugurel Radu Balau, de 33 de ani, ambii din Roman, s-au saturat de viata de dupa gratii si au cerut libertate contra banilor. Valoarea cautiunii a fost stabilita la 100 de milioane de lei pentru fiecare, iar, dupa ce suma a fost achitata, s-a trecut la judecarea cererilor. Acestea au intrat miercuri, 18 octombrie 2006, pe rolul instantei de judecata de la Tribunalul Neamt, iar in cele din urma magistratii au respins solicitarile celor doi. Acestia nu au fost multumiti de decizia judecatorilor si au atacat hotarirea cu recurs, cale de atac care se va judeca la Curtea de Apel Bacau. Reamintim ca romascanii au fost arestati in martie 2006, sub acuzatia de trafic de persoane, iar prin actul de inculpare s-a stabilit ca, din exploatarea sexuala pe meleaguri straine a tinerelor naive, ar fi cistigat fabuloasa suma de 131.000 de euro. Ioan Butnariu a fost trimis in judecata de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorismului, Biroul Teritorial Neamt, in aprilie 2006, in sarcina lui fiind retinute infractiunile de trafic de persoane si detinere ilegala de precursori (efedrina). In acelasi dosar, au fost deferiti Justitiei si fratii Balau, Mugurel Radu, de 33 de ani, si Petru Catalin, de 35 de ani, al doilea fiind judecat in lipsa, sub acuzatia de trafic de persoane. Primii doi au fost arestati dupa o descindere in forta a oamenilor legii, in dimineata zilei de 2 martie 2006. La primele ore ale diminetii, s-a mers la domiciliile din Roman ale suspectilor, iar acasa la Butnariu anchetatorii au avut surpriza sa gaseasca peste 150 de tablete de efedrina. In actul de inculpare se arata ca, din 1993, Butnariu a infiintat firma Sadida Com SRL, dar din 2000 a avut probleme financiare si s-a orientat catre transporturi neautorizate de persoane, in mai multe tari din Europa.

„Slujbe“ in Germania

El s-a gindit ca ar putea face bani frumosi din traficul de persoane, iar impreuna cu ceilati doi inculpati au pus pe picioare o afacere prospera. Pentru ca Mugurel Balau avea un frate in Germania, au decis sa atraga fete naive, pe care sa le exploateze sexual in strainatate. Pentru asta, au raspindit vestea ca pot facilita obtinerea unor slujbe bine platite in Germania, Italia sau Spania. In scurt timp, Butnariu a gasit 7 astfel de fete, din care doua minore, pe care le-a dus in Germania, ele fiind momite ca vor munci in restaurante sau in alte sectoare ce tin de domeniul alimentatiei publice. Odata ajunse la destinatie, tinerele au fost instiintate despre adevaratul scop al calatoriei. Cele mai multe dintre acestea au refuzat sa se vinda, dar au revenit asupra deciziei dupa ce asupra lor au fost exercitate violente. In cele din urma, au fost obligate sa se prostitueze in favoarea acuzatilor. Timp de doi ani, in perioada 2002-2004, el a racolat mai multe tinere din Roman si din localitatile limitrofe, pe care le-a obligat sa se prostitueze, acestuia revenindu-i mare parte din cistiguri. Un timp a lucrat cu Mugurel Radu Balau, dar, dupa o vreme, a actionat pe cont propriu. Acesta din urma este acuzat ca, in perioada 2002-2003, a racolat si exploatat sexual, in Germania, patru tinere de la care a obtinut peste 100.000 de euro. Nici unul din cei doi protagonisti nu a dat faliment din aceasta activitate, dar, de departe, Butnariu a iesit cel mai cistigat, deoarece, din exploatarea sexuala a tinerelor, a obtinut circa 131.000 de euro. Petru Catalin Balau a primit si exploatat sexual fete aduse din Romania de ceilalti doi acuzati.
Nici unul din traficanti nu este cunoscut cu antecedente penale. 6 dintre victime sint parti civile in procesul penal cu sume intre 2.000 si 50.000 de euro, in total 147.000 de euro. Este posibil ca instanta sa dispuna confiscarea de la Butnariu a sumei de 163.500 de euro si 20 de milioane de lei, bani obtinuti din infractiune, iar de la Mugurel Balau vor fi confiscati 112.500 de euro, pe care i-a obtinut de la victime cu ajutorul fratelui sau. Pentru recuperarea unei parti din prejudiciu, a fost aplicat sechestru asigurator pe 50 de milioane de lei si un Audi A6, apartinind lui Butnariu. Cu privire la cele 153 de pastile de efedrina descoperite la Butnariu, acesta a declarat ca le-a luat pe baza de reteta de la farmacie, in septembrie 2002. S-a stabilit ca precursorii au fost achizitionati de la o persoana din Iasi.

Articol afisat de 2580 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective