Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Octombrie 2006
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 23 Octombrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Cãldura nemtenilor, grija parlamenterilor pesedisti

Imposibilitatea plãtii agentului termic, datoritã costului mare, de cãtre nemteni, în aceastã iarnã, este o grijã pentru parlamentarii pesedisti. Aflati în Opozitie, ei au arãtat cu degetul inclusiv cãtre ceea ce se realizeazã în Piatra Neamt de cîteva luni - noul sistem de termoficare.
Deputatul PSD Iulian Iancu a declarat cã, în iarna 2006-2007, 40% dintre români se vor încadra în categoria celor ale cãror venituri sînt mai mici decît facturile pe care le vor avea de achitat. „Pretul a 1.000 de metri cubi de gaz metan este cît trei salarii minime pe economie. Consider cã ceea ce se întîmplã, astãzi, la Piatra Neamt, prin realizarea lîngã blocuri a instalatiilor de producere si furnizare a agentului termic si apei calde menajere cu gaz metan, este o gresealã de neiertat. Conducerea Primãriei Piatra Neamt a fost informatã de trei ani cã singura solutie de alimentare în sistem centralizat este prin cogenerare de înaltã eficientã. Asta înseamnã cã se produc, simultan, energie electricã, energie termicã si, în perioada caldã, aer conditionat, cu acelasi metru cub de gaz metan. S-ar înregistra o reducere a costurilor cu 30% si s-ar asigura energia electricã în mod gratuit. Edilii locali au participat la discutii, dar n-au fãcut nimic din ce li s-a recomandat. Au preferat sã arunce din bugetul local suma de 150 miliarde de lei pe centralele de bloc. Este incredibil ce se întîmplã, în conditiile în care la sistemul la care se lucreazã, acum, la Piatra Neamt se va renunta în doi ani. România plãteste cel mai mult din Europa la gazul metan din import, peste 50 de dolari pe mia de metri cubi, fatã de pretul mediu“, a declarat deputatul Iulian Iancu.
„Cofretele“ pietrenilor
nu-s pe placul PSD
Dupã ce au tocat mãruntel sistemul de încãlzire la nivel de bloc, care se realizeazã în municipiul resedintã de judet, pesedistii nemteni au luat la puricat centralã cu centralã, din cele realizate în aceastã varã. Astfel, Iulian Iancu a numit microcentralele termice „cofrete“, pentru a cãror realizare se cheltuieste mult peste un miliard de lei de bucatã. „Conform proiectului Primãriei, în Piatra Neamt se vor realiza 130 de cofrete din care, pînã acum, s-au executat 60%. Asta înseamnã cã, în iarna care se apropie, vor functiona si ele, dar si centralele din sistemul vechi, cu toate cã la Aqua Calor s-au fãcut dispo-nibilizãrile pentru închiderea centralelor mari. ÃŽn aceste conditii, pietrenii vor avea de suportat preturi foarte mari, unele date de centralele termice vechi, nerentabile, iar altele - de cofrete, care consumã gaz metan foarte scump“, a mai spus Iulian Iancu.
Pentru a se convinge de costurile la care se ajunge cu realizarea unei „cofrete“, pesedistii nemteni au fãcut un inventar a ceea ce reprezintã instalatia interioarã - 40 de robineti, 12 pompe, patru gigacalorimetre, un dedurizator, boilere etc, ale cãror preturi se cifreazã în jurul valorii de un miliard de lei. La acesti bani se adaugã cheltuielile cu fundatia si cazanul termic.
Declaratiile deputatului Iancu au fost deturnate de autoritãtile locale pietrene care l-au acuzat cã, în perioada în care PSD a fost la Putere, iar parlamentarul pesedist secretar de stat la Industrii, nu s-a fãcut nimic în favoarea municipiului Piatra Neamt.

Articol afisat de 1347 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective