Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Noiembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ecouri dupã articolele Monitorul

Ecouri dupã articolele Monitorul

• Comisia Judeteanã Consultativã a interzis tãierea a jumãtate de hectar de pãdure în Borca • mãsura s-a luat ca urmare a producerii unei alunecãri de teren care afecteazã 12 case si retele electrice în satul Sabasa • situatia a fost sesizatã, recent, de cãtre cotidianul Monitorul de Neamt •

O situatie sesizatã, recent, de Monitorul de Neamt, privind intentia unui cetãtean din Sabasa de a tãia o jumãtate de hectar de pãdure, în baza dezlegãrii Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vînãtoare Suceava, dar fãrã a tine cont de dezaprobarea consãtenilor, a gãsit, ecou la autoritãtile judetului.
Astfel, membrii Comisiei Judetene Consultative au interzis operatiunile care ar fi trebuit sã se desfãsoare pe un versant din satul Sabasa, pentru a nu accelera o alunecare de teren recentã, care ar putea distruge 12 locuinte, precum si retelele electrice. Cazul de la Borca a fost supus atentiei membrilor Comisiei Consultative de cãtre primarul de Borca, Vasile Aleca. Pe versantul respectiv, Dumitru Mujdei, din Sabasa, detine în proprietate un hectar de pãdure. Pe baza unui studiu sumar de exploatare, întocmit anul trecut, el a primit dezlegate de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vînãtoare Suceava sã taie toti copacii de pe jumãtate din suprafata pe care o detine. Scopul lui Mujdei este de a exploata 300 de metri cubi de masã lemnoasã. Anul acesta, spre deosebire de cel anterior, aceste studii sumare de exploatare sînt interzise de lege, dar solicitantul poate interveni legal, avînd aviz de tãiere în regulã. Doar cã, prin realizarea unei defrisãri masive, versantul pe care se aflã pãdurea ar putea aluneca, distrugînd casele situate la circa 50 de metri de primele semne ale alunecãrilor. Pe 16 octombrie, la solicitarea unor cetãteni din Sabasa, panicati de situatie, un grup de specialisti din Piatra Neamt s-a deplasat în zonã, pentru a analiza consecintele unei defrisãri majore. Primarul Vasile Aleca, prezent la sedinta Comitetului Consultativ, a declarat: „Prin nu stiu ce mijloace, s-a fãcut un studiu sumar de exploatare si s-a aprobat tãierea la ras a jumãtate de hectar de pãdure, care se gãseste deasupra caselor. Tãierea masivã va amplifica alunecarea de teren, care este, deja, declansatã. Nu sînt împotriva tãierilor, dar cînd acestea se practicã la ras, ceva nu-i în regulã. Ocolul Silvic Borca are realizat un studiu de cvasigrãdinãrire, dar nici acesta nu a fost pus în practicã, pentru a nu se accelera alunecarea. Nu se poate tãia pãdurea în acea zonã. Rugãmintea mea este sã se revizuiascã planul de tãiere, pentru ca aceasta sã se facã în etape. Dacã propietarul care poate rade jumãtate de hectar va face acest lucru, vor iesi discutii din partea celorlalti proprietari, de altfel pe bunã dreptate, care se vor scandaliza cã nu li se va marca pentru a tãia cîtiva metri cubi, cîtã vreme unul poate exploata 300 de metri cubi de masã lemnoasã“, a declarat Vasile Aleca, primarul de Borca.
Petricã Mujdei, nepot al proprietarului care vrea sã taie 300 de metri cubi de lemn, cel care a realizat studiul sumar de exploatare, a precizat cã, si în conditiile în care astfel de documentatii sînt interzise, în iulie 2005, cînd l-a întocmit el, a respectat legea si totul este în regulã. El a afirmat cã argumentul primarului, precum cã Directia Silvicã nu a tãiat în acea zonã pentru a nu amplifica alunecãrile este fals, întrucît nu s-a intervenit deoarece pãdurea este în proprietate privatã.
Ioan Buftea, directorul Directiei Silvice Neamt, a fost de aceeasi pãrere cu membrii Comisiei Judetene Consultative, adicã a sustinut cã nu trebuie aplicate tãierile la ras pe suprafete mari, de preferat fiind cvasigrãdinãritul, adicã tãieri de arbori din loc în loc. La propunerea prefectului Toader Mocanu, presedintele Comisiei Consultative, toti membrii au fost de acord cu sistarea defrisãrilor pe versantul din Sabasa, pînã cînd în zonã vor mai ajunge si alti specialisti, care sã se pronunte cu privire la cum trebuie efectuate tãierile, astfel încît sã nu fie afectate casele si retelele electrice, iar pãdurea care va rãmîne în picioare sã nu devinã vulnerabilã si sã fie doborîtã în timpul vijeliilor.

Articol afisat de 1927 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TÃRNÃ)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective