Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 8 Noiembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ecouri după articolele Monitorul

Ecouri după articolele Monitorul

• Comisia Judeteană Consultativă a interzis tăierea a jumătate de hectar de pădure în Borca • măsura s-a luat ca urmare a producerii unei alunecări de teren care afectează 12 case si retele electrice în satul Sabasa • situatia a fost sesizată, recent, de către cotidianul Monitorul de Neamt •

O situatie sesizată, recent, de Monitorul de Neamt, privind intentia unui cetătean din Sabasa de a tăia o jumătate de hectar de pădure, în baza dezlegării Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic si Vînătoare Suceava, dar fără a tine cont de dezaprobarea consătenilor, a găsit, ecou la autoritătile judetului.
Astfel, membrii Comisiei Judetene Consultative au interzis operatiunile care ar fi trebuit să se desfăsoare pe un versant din satul Sabasa, pentru a nu accelera o alunecare de teren recentă, care ar putea distruge 12 locuinte, precum si retelele electrice. Cazul de la Borca a fost supus atentiei membrilor Comisiei Consultative de către primarul de Borca, Vasile Aleca. Pe versantul respectiv, Dumitru Mujdei, din Sabasa, detine în proprietate un hectar de pădure. Pe baza unui studiu sumar de exploatare, întocmit anul trecut, el a primit dezlegate de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vînătoare Suceava să taie toti copacii de pe jumătate din suprafata pe care o detine. Scopul lui Mujdei este de a exploata 300 de metri cubi de masă lemnoasă. Anul acesta, spre deosebire de cel anterior, aceste studii sumare de exploatare sînt interzise de lege, dar solicitantul poate interveni legal, avînd aviz de tăiere în regulă. Doar că, prin realizarea unei defrisări masive, versantul pe care se află pădurea ar putea aluneca, distrugînd casele situate la circa 50 de metri de primele semne ale alunecărilor. Pe 16 octombrie, la solicitarea unor cetăteni din Sabasa, panicati de situatie, un grup de specialisti din Piatra Neamt s-a deplasat în zonă, pentru a analiza consecintele unei defrisări majore. Primarul Vasile Aleca, prezent la sedinta Comitetului Consultativ, a declarat: „Prin nu stiu ce mijloace, s-a făcut un studiu sumar de exploatare si s-a aprobat tăierea la ras a jumătate de hectar de pădure, care se găseste deasupra caselor. Tăierea masivă va amplifica alunecarea de teren, care este, deja, declansată. Nu sînt împotriva tăierilor, dar cînd acestea se practică la ras, ceva nu-i în regulă. Ocolul Silvic Borca are realizat un studiu de cvasigrădinărire, dar nici acesta nu a fost pus în practică, pentru a nu se accelera alunecarea. Nu se poate tăia pădurea în acea zonă. Rugămintea mea este să se revizuiască planul de tăiere, pentru ca aceasta să se facă în etape. Dacă propietarul care poate rade jumătate de hectar va face acest lucru, vor iesi discutii din partea celorlalti proprietari, de altfel pe bună dreptate, care se vor scandaliza că nu li se va marca pentru a tăia cîtiva metri cubi, cîtă vreme unul poate exploata 300 de metri cubi de masă lemnoasă“, a declarat Vasile Aleca, primarul de Borca.
Petrică Mujdei, nepot al proprietarului care vrea să taie 300 de metri cubi de lemn, cel care a realizat studiul sumar de exploatare, a precizat că, si în conditiile în care astfel de documentatii sînt interzise, în iulie 2005, cînd l-a întocmit el, a respectat legea si totul este în regulă. El a afirmat că argumentul primarului, precum că Directia Silvică nu a tăiat în acea zonă pentru a nu amplifica alunecările este fals, întrucît nu s-a intervenit deoarece pădurea este în proprietate privată.
Ioan Buftea, directorul Directiei Silvice Neamt, a fost de aceeasi părere cu membrii Comisiei Judetene Consultative, adică a sustinut că nu trebuie aplicate tăierile la ras pe suprafete mari, de preferat fiind cvasigrădinăritul, adică tăieri de arbori din loc în loc. La propunerea prefectului Toader Mocanu, presedintele Comisiei Consultative, toti membrii au fost de acord cu sistarea defrisărilor pe versantul din Sabasa, pînă cînd în zonă vor mai ajunge si alti specialisti, care să se pronunte cu privire la cum trebuie efectuate tăierile, astfel încît să nu fie afectate casele si retelele electrice, iar pădurea care va rămîne în picioare să nu devină vulnerabilă si să fie doborîtă în timpul vijeliilor.

Articol afisat de 1454 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Simona TĂRNĂ)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective