Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Noiembrie 2006
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Politica 8 Noiembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

„Dacă se va ajunge la adevăratii responsabili ai terorii comuniste, se vor zdruncina multe constructii politice si imperii financiare de după 1990“

• interviu realizat cu senatorul PNL de Neamt Serban Strătilă

Reporter: Se apropie finalul de an. Aveti curajul unui bilant? Ce anume ati trece la realizări si ce la nereusite?
Serban Strătilă: Ca parlamentar, am chiar obligatia de a face un raport de activitate, dar bineînteles că este foarte importantă si o autoevaluare. La capitolul realizări, as putea mentiona initiativa de completare a Codului consumului, care a fost, deja, votată în Camera Deputatilor, urmînd să devină lege după promulgare. Precizez că la această initiativă legislativă am colaborat cu senatorul PNL Mihai Tabuleac, colegul meu de comisie. De asemenea, se află în dezbaterea Parlamentului proiectul de modificare a Legii 247 prin care toti parlamentarii de Neamt ai Aliantei DA sustin împroprietărirea cu suprafete forestiere a celor îndreptătiti conform tabelelor întocmite după cel de-al doilea război mondial. Avem aviz favorabil din partea Guvernului pentru acest proiect si sperăm ca, pînă la sfîrsitul acestui an, legea să fie promulgată. De asemenea, consider că prin numărul mare de amendamente sustinute si aprobate în Comisia Economică a Senatului, am contribuit la cresterea calitătii si aplicabilitătii actelor normative astfel modificate. De altfel, cred că este foarte important ca parlamentarii să-si exercite în mod constructiv dreptul de a sustine amendamente, pentru că, de multe ori, proiectele primite de la Guvern contin prevederi care nu sînt conforme scopului legii si realitătilor din domeniul respectiv. Acest fapt este, de altfel, explicabil, deoarece, în cele mai multe cazuri, proiectele sînt întocmite fie de functionari din ministere, fie de consultanti care au avut destul de putin de a face cu economia reală.
As mai mentiona că am încercat să tin o legătură cît mai strînsă cu cetătenii din Piatra Neamt si din judet, atît prin contact direct, cît si prin intermediul mass-media si trebuie să vă multumesc în mod special pentru că mi-ati dat posibilitatea de a-mi expune punctele de vedere în paginile publicatiei dumneavoastră.
Nu în ultimul rînd, am coordonat un proiect pe tema „cetătenie democratică“, în colaborare cu „Centrul Educatia 2000“, în cadrul căruia am avut o serie de dezbateri pe teme de interes local cu agenti economici, personalităti din domenii diverse si elevi de la trei colegii din judet. Chiar în aceste zile, pentru a marca finalul dezbaterilor, am organizat o mini-excursie pentru un grup de 15 elevi, la sediul Parlamentului. Astfel, elevii vor avea ocazia să vadă „pe viu“ procedurile parlamentare de dezbatere si adoptare a legilor.
Sigur că sînt si neîmpliniri, atît ca reprezentant al Aliantei DA, cît si ca parlamentar de Neamt. Cred că, din păcate, rolul Parlamentului de institutie fundamentală a statului nu se exercită în mod corespunzător, datorită imaginii proaste create în mass-media, dar si ca urmare a prestatiei mai slabe a unor parlamentari. Din acest motiv, autoritatea si credibilitatea parlamentarilor au mult de suferit, principala modalitate de a rezolva probleme concrete ale alegătorilor rămînînd, din păcate, relatiile personale cu responsabilii din executiv.
Îmi pare rău că lideri politici de prim rang nu înteleg că institutiile statului trebuie să functioneze si trebuie consolidate, indiferent de persoanele care le conduc sau le compun. Cred că în continuare se dă mult prea mare importantă imaginii personale, în detrimentul interesului general si contrar spiritului de echipă.
Rep.: Cum credeti că se va schimba activitatea dumneavoastră de om politic, odată cu integrarea în UE?
S.S.: Aderarea la UE nu îmi va schimba, în opinia mea, modalitatea de lucru în calitate de parlamentar. Voi continua să-mi exprim clar si coerent punctele de vedere, chiar dacă, uneori, acestea ar putea deranja anumiti responsabili administrativi. Totodată, voi face tot ceea ce depinde de mine pentru a stopa tendinta de birocratizare excesivă a administratiei publice, fenomen care reprezintă o amenintare serioasă la adresa succesului aderării. De asemenea, pentru că sînt un adept convins al aderării la structurile europene, mă voi opune din toate puterile la orice tentativă de îngrădire a drepturilor si libertătilor cetătenesti, chiar dacă este mascată sub pretextul consolidării sistemului de securitate a tării. Altfel, sper ca „elanul legislativ“ al Guvernului să se mai domolească si să am mai mult timp pentru a sustine proiecte de interes local.
„Cred că partidul are destulă maturitate pentru a-si rezolva problemele în cadru statutar“
Rep.: Platforma Stolojan amenintă că „va deveni“ partid. Cum comentati?
S.S.: După cum am spus si în alte ocazii, nu am ce comenta despre dezbateri care se fac în afara PNL. Pe mine, personal, o astfel de „platformă“ nu mă atrage în nici un fel. Cît despre anumite probleme din PNL, cred că partidul are destulă maturitate pentru a le rezolva în cadru statutar.
Rep.: Capul de afis în presa internatională este tinut de condamnarea lui Saddam. Ati risca o comparatie cu ce s-a întîmplat la noi în 1989?
S.S.: Dacă vă referiti la condamnarea la moarte a dictatorului irakian, sigur că se poate face o comparatie cu procesul cuplului Ceausescu. Totusi, există si niste deosebiri. Tara noastră nu s-a aflat sub ocupatie străină, iar asa-zisul proces al lui Ceausescu a fost o rusine pentru ideea de justitie. Cred că, dacă sotii Ceausescu ar fi fost judecati într-un proces dus cu respectarea principiilor de drept, am fi putut afla mult mai multe despre mecanismele oprimării poporului român de către tandemul PCR-Securitate. Astăzi este cu atît mai mult nevoie să facem lumină în privinta evenimentelor din decembrie 1989, deoarece asistăm la un fenomen foarte periculos, denumit, deja, de unii jurnalisti „a doua frătie a Securitătii“. Aseară, am urmărit la televiziune un asa-zis „talk-show senzational“, în care un fost politruc ajuns contopist la securitate a ajuns în postura de acuzator public. Nu iau apărarea nici unei persoane de pe lista d-lui Turcu, dar cred că sînt destule institutii care pot si trebuie să facă lumină fără „ajutorul pretios“ al acestui personaj. De altfel, d-l Turcu are o memorie foarte selectivă, pentru că îsi aduce foarte bine aminte despre informatori si colaboratori ai unor subordonati de-ai domniei sale, dar nu spune nimic despre activitatea fostilor săi colegi, care ocupă, azi, demnităti importante.
Mai mult, consider că adevăratii profesionisti din serviciile secrete românesti sînt decredibilizati de mediatizarea unor asemenea pseudo-experti care îsi arogă rolul de cenzor al societătii românesti.
De fapt, miza acestor asa-zise dezvăluiri este foarte simplă: se doreste intimidarea clasei politice în scopul stopării procesului de deconspirare, pentru că, dacă se va ajunge la adevăratii responsabili ai terorii comuniste, se vor zdruncina multe constructii politice si imperii financiare de după 1990.

Articol afisat de 1133 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Cezar FILIP)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective