Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 2 Decembrie 2006
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
„Sperietoarea“ ca o zînã bunã

„Sperietoarea“ ca o zînã bunã

• trupa de teatru „Tandem“ a doi împãtimiti ai Thaliei, Maria si Gheorghe Hibovschi, a participat la douã manifestãri teatrale de prestigiu la nivel national, bucurîndu-se de un succes deplin si, mai ales, binemeritat

ÃŽn zilele de 15 si 16 noiembrie 2006, la Iasi a avut loc prima editie a ceea ce organizatorii au numit „Festivalul NeoAvangardei“. Sub sloganele „Vino si deparaziteazã-ti creierul“, „Participã la o palmã datã gustului public“ sau „Vino si spune Nu subculturii“, au avut loc lansãri de cãrti si reviste, colocvii, expozitii de artã plasticã si de materiale avangardiste, happening-uri si lansãri de manifeste, spectacole de teatru si recitaluri de poezie.
Manifestarea a fost initiatã si organizatã de revista de experiment literar „Feed Back“ cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor, director fiind fostul nostru confrate, Daniel Corbu.
Dar lucrul cel mai important în aceastã conjuncturã culturalã îl constituie faptul cã Trupa de teatru „Tandem“, alcãtuitã din Maria si Gheorghe Hibovschi, a prezentat, în sala Clubului C.F.R. din Iasi, spectacolul experimental „Sperietoarea“, într-o versiune scenicã îmbunãtãtitã si revãzutã. De altfel, protagonista a fost rãsplãtitã cu Premiul special „Eugen Ionesco“ pentru interpretare.

Elogii critice

Reactiile criticilor si martorilor spectacolului au fost entuziaste, mãgulitoare si îndatoritoare si, de aceea, ne permitem sã consemnãm cîteva dintre ele.
Criticul Cãlin Cocora, Revista „Feed Back“ Iasi: „Eu, aici, am vãzut mai mult decît ceea ce mã temeam a fi un spectacol folcloric. De la traditie la modernitate, un spectacol adus în salã, interactiv, dinamic, cu un ritm extraordinar si care a adus foarte multã sugestie. Chiar am ajuns sã mã întreb cine este Sperietoarea, de fapt, si ce valoare are ea?“
Criticul de teatru Ion Cocora, Iasi: „Cred cã spectacolul spune mai mult decît realizatorii au intentionat sã spunã: un adevãr. Dar un adevãr teatral. Pentru cã actrita este foarte bunã si, dincolo de faptul scenic în sine, creeazã o stare de spirit. Aceasta este foarte importantã si asigurã modernitatea spectacolului“.
Gaal Aron, scriitor, Ungaria: „Un spectacol foarte puternic, foarte expresiv, foarte bun“.
Miljurko Vukadinovic, scriitor, Serbia: „Cel mai reusit moment al travaliului spectacular este, cred eu, jocul dintre expresia purã a folclorului, a copilãriei cuvîntului si caracteristicile intrinseci ale avangardei“.
Vasile Spiridon, scriitor, Piatra Neamt: „E un paradox faptul cã am venit de la Piatra Neamt pentru a-i descoperi, cu adevãrat, la Iasi“.
Cãlin Ciobotari, scriitor, Republica Moldova: „Eu mi-am rememorat, cu acest prilej, copilãria. E o sintezã superbã: e si folclorul, e si modernitatea, e si absurditatea, dacã vreti, existentei noastre. Sînt multe sperietori în viata asta, este multã filosofie si nu pot sã spun decît cã cei doi interpreti sînt de toatã isprava. Felicitãri!“
Ovidiu Lazãr, regizor, Teatrul National „Vasile Alecsandri“ Iasi: „Momentul antropologic al folclorului leagã orice formã de manifestare, de orice fel. Este extraordinarã calitatea textelor si modul în care au fost alese. Un spectacol inteligent, cu simt al mãsurii si care datoreazã mult performantei actoricesti a Mariei Hibovschi. Este de-a dreptul extraordinarã. Tonul, subtilitatea gestului, intuirea limitelor expresivitãtii, calitatea interpretãrii cîntecului popular, semnificatia fiecãrui obiect, expresivitatea corporalã sînt impresionante. Iar punerea în paginã, atît de inspiratã si plinã de fantezie, e meritul autorului, Gheorghe Hibovschi. Un astfel de spectacol, într-o miscare teatralã îmbibatã de experimente inutile, constituie o respiratie sãnãtoasã“.
Stefan Oprea, critic de teatru, Iasi: „Acest spectacol mi-a vindecat toate rãnile cu care m-am întors de la Festivalul National de Teatru de la Bucuresti si mi-a redat tonusul normal, optimist, al vietii mele. Un spectacol foarte frumos, tonic, cu un text exceptional ales si foarte bine gradat de-a lungul aspectelor esentiale ale vietii.“

Un alt succes de prestigiu

Maratonul teatral al trupei „Tandem“ a fost continuat între 16 si 20 noiembrie 2006, prin participarea la cea de a X-a editie a Festivalului International al Teatrului de Studio de la Pitesti (FITS), manifestare organizatã de Ministerul Culturii si Cultelor din România, Consiliul Judetean Arges si Teatrul „Al. Davila“.
Compania celor doi inimosi oameni de teatru pietreni a fost una dintre cele mai selecte, dacã ne gîndim cã la festival au participat colective artistice prestigioase precum: Teatrul de Comedie Bucuresti, Teatrul National Timisoara, Teatrul Mic, Teatrul „La Scena“, Teatrul National „Radu Stanca“ din Sibiu, Teatrul „Anton Pann“ din Rîmnicu Vîlcea, Teatrul „Joachim Vujici“ din Serbia, Teatrul „Toma Caragiu“ din Ploiesti, Teatrul „Al. Davila“ din Pitesti, cu spectacole realizate de: Alexandru Dabija, Dan Tudor, Radu Apostol, Diana Iliescu, Mihai Bica, Marius Olteanu, Corneliu Jipa, Dragan Jakovljevic.
Ei bine, în teritoriul acestei complexante concurente, spectacolul „Sperietoarea“, realizat de Maria si Gheorghe Hibovschi, a obtinut Premiul de popularitate al festivalului.
Coplesit de semnificatia recunoasterii creatiei lor, Gheorghe Hibovschi a tinut sã precizeze cã, dincolo de premii, cel mai important lucru este confirmarea dobînditã de lumea teatralã din România, si a tinut sã multumeascã tuturor celor care au fost alãturi de ei de-a lungul întregului travaliu artistic - Biblioteca Judeteanã „G.T. Kirileanu“, Centrul pentru Culturã si Arte „Carmen Saeculare“ Neamt si domnilor Ioan Strãtilã, Constantin si Nicu Cretu, Victor Kirileanu.
Si, ca sã conchidem, trebuie sã recunoastem cã Trupa „Tandem“, cei doi creatori de frumos scenic, se aflã pe un drum bun care, negresit, le va mai aduce în continuare noi si mari satisfactii. Felicitãri si succes!

Articol afisat de 2200 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective