Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Locale 19 Decembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Anchetă cu semne de întrebare

Anchetă cu semne de întrebare

• politistii au finalizat ancheta în cazul acuzatiilor aduse de către un patron romascan • acesta afirmase că soferii săi au fost sechestrati de politisti si lucrători silvici la punctul de control din Poiana Teiului • politistii au purces la verificarea celor sesizate, constatînd că nimic nu este adevărat • si asta în conditiile în care nu au stat de vorbă cu soferii care s-au plîns de tratamentul oamenilor legii • în schimb, politistii anchetatori spun că nu i-au găsit pe cei doi soferi, întrucît patronul lor nu le-a furnizat adresele • noi le sugerăm politistilor să frunzărească procesele verbale de contraventie, unde vor găsi cu sigurantă datele de identitate ale celor doi soferi •

Articolul „Un control în trafic s-a lăsat cu acuze de coruptie“, publicat săptămîna trecută în cotidianul nostru, a stîrnit furtuna la vîrful Politiei Neamt. Imediat după ce a aflat de acuzatiile pe care Gheorghe Toderică, un patron din Roman, le aduce unor politisti din Poiana Teiului si unor lucrători silvici, comandantul Politiei Neamt, comisarul sef Aurelian Soric, a dispus anchetarea cazului. Astfel, doi ofiteri îmbarcati într-un autoturism s-au deplasat la fata locului pentru a verifica veridicitatea gravelor acuzatii. Acestea au fost întoarse pe toate fetele, concluzia fiind aceea că nimic din ceea ce se spune nu este adevărat. Mai mult, într-un drept la replică pe care îl vom reda integral, conducerea Politiei Neamt ne arată cum au făcut verificările cei doi politisti trimisi pe teren. Concluzia, pe care o tragem noi, este aceea că ancheta a fost una de mîntuială. Iar cînd spunem acest lucru, ne vom opri doar la două aspecte. De fapt, este vorba de lucruri ce ar fi trebuit clarificate înainte ca politistii să declare că nimic din cele sesizate nu se confirmă. Oamenii legii spun că au luat legătura telefonic cu patronul acuzator care le-a povestit ceea ce am aflat si noi. Pe de altă parte, politistii nu au reusit să-i audieze pe cei doi soferi care i-au povestit patronului tratamentul la care au fost supusi. De ce nu au reusit politistii acest lucru? Pentru că Gheorghe Toderică i-ar fi „dus cu presul“. Adică nu le-ar fi indicat adresa exactă a celor doi soferi pentru a fi găsiti si audiati. Dar ofiterii au făcut si alte diligente pentru a da de urma conducătorilor auto? Se pare că nu, multumindu-se să scrie acest lucru în raport si gata treaba. Noi îi întrebăm doar atît: nu ar fi fost mai lejer să frunzărească procesele verbale de contraventie pentru a descoperi adresele celor doi? Era obligat patronul să le spună unde locuiesc cei doi angajati? Păi, în conditiile în care într-un dosar nu audiezi piesele principale, ce fel de concluzie poti să tragi? Adică, se fac acuzatii, dar nu-i identificăm pe cei care le fac. Nu-i căutăm să discutăm cu ei să vedem dacă mai au si alte lucruri de spus? Se mai poate spune că nu este clarificată acuzatia de luare de mită în ceea ce priveste organele de control. Se spune doar că nimeni nu a fost mituit si nimeni nu a pus mîna pe vreun ban-mită. Dar ne vom opri aici cu comentariile si îi vom lăsa pe cititori să tragă ei concluzii după ce vor citi dreptul la replică al Politiei Neamt. Noi nu putem decît să spunem că avem speranta că nu toate anchetele Politiei se desfăsoară după „modelul“ prezentat de Biroul de Presă al IJP Neamt.

Primim la redactie din partea IJP Neamt

Către cotidianul „Monitorul de Neamt“.
Cu privire la articolul „Un control în trafic s-a lăsat cu acuze grave de CORUPTIE“, apărut la data de 14 decembrie 2006 în cotidianul dumneavoastră, pentru corecta informare a opiniei publice vă aducem la cunostintă următoarele: În data de 13 decembrie 2006, în baza dispozitiei conducerii Inspectoratului de Politie al Judetului Neamt a fost constituită o echipă, formată din doi ofiteri, care să verifice aspectele semnalate de dl. T. Gheorghe, din Roman. În acest sens, reclamantul a fost contactat telefonic de către ofiterii de politie în vederea stabilirii unei întîlniri pentru a da amănunte despre faptele sesizate. T. Gheorghe a relatat telefonic cele care au fost expuse si în cuprinsul articolului si a stabilit cu ofiterii de politie să se întîlnească la sediul societătii sale din Roman, unde să fie prezenti si cei doi soferi. Ofiterii de politie s-au deplasat la Roman, dar la sediul societătii nu au găsit nici o persoană. Contactat din nou telefonic, reclamantul a spus că se găseste la domiciliu în com. Trifesti si nu poate să se întîlnească cu politistii, iar despre cei doi soferi a afirmat că nu cunoaste adresa exactă a acestora doar stie că locuiesc la bloc, în mun. Roman. T. Gheorghe a arătat faptul că cele sesizate la redactia cotidianului dvs. i-au fost spuse de soferi si că acestia nu au văzut cînd respectivul patron le-ar fi dat bani lucrătorilor de politie si reprezentantului silvic. Politistii au continuat verificările si au stabilit că în punctul Viaduct Poiana Teiului au actionat ajutorii sefului de post de la Postul de Politie Poiana Teiului si un reprezentant al Ocolului Silvic Borca. De asemenea în acest punct s-a prezentat si un reprezentant al Ministerului Agriculturii, Pădurilor si Dezvoltării Rurale care a actionat împreună cu cei mentionati mai sus. Competentele celor care actionează în astfel de puncte de control sînt foarte bine stabilite: astfel politistii procedează la oprirea în trafic a autovehiculelor si la verificarea documentelor personale ale conducătorilor auto, respectiv buletin/ carte de identitate, permis de conducere, certificate de înmatriculare a autoturismelor etc, iar reprezentantii institutiilor silvice verifică legalitatea documentelor de provenientă si însotire a transportului de material lemnos si sînt singurii în măsură să aplice sanctiuni contraventionale si măsuri de ridicare în vederea confiscării materialului lemnos, cînd situatia impune. În jurul orei 20.20, au fost oprite în trafic două autovehicule cu remorcă ce transportau busteni, conduse de P. Neculai si C. Ionel, ambii din mun. Roman.

„Nu a rezultat faptul că cei doi conducători auto au fost amenintati cu pistolul“

Lucrătorii de politie au verificat actele personale ale conducătorilor auto fără a constata nereguli. Reprezentantul MAPDR a verificat documentele de provenientă si de însotire a transportului si a constatat că pe avizele de însotire emise la data de 12.12.2006, de către o societate comercială din Toplita, nu erau trecute orele de plecare, de la locul expedierii, motiv pentru care s-a luat măsura, de către reprezentatul MAPDR, de sanctionare contraventională a celor doi conducători auto în baza art. 3 lit. e din H.G. 427/2004, fiecare cu suma de 1.000 RON. De asemenea acesta a dispus confiscarea masei lemnoase în cantitate totală de 54 m.c. Cei doi conducători auto au refuzat să semneze atît procesele verbale de contraventie cît si procesele verbale de predare în custodie a materialului lemnos la Ocolul Silvic Galu. Potrivit H.G. nr. 427/2004 materialul lemnos confiscat se predă în custodie la cea mai apropiată unitate silvică, în spetă la Ocolul Silvic Galu. Tot aici, actele de constatare au fost întocmite de reprezentantul MAPDR, după care politistii si reprezentantul MAPDR au plecat din incinta ocolului silvic, rămînînd doar cei doi conducători auto la autovehiculele lor, parcate în curtea Ocolului Silvic Galu, astfel că afirmatia d-lui T. Gheorghe cum că „masinile au fost oprite pentru control si sechestrate, soferii fiind lăsati de izbeliste în drum“ nu au suport.
Pe perioada controlului, reprezentantul MAPDR a constatat patru abateri conform HG 427/ 2004, sanctionînd contraventional pe P. Ducu, din Roman, cu suma de 1.000 RON, H. Adina, din mun. Brasov, cu suma de 1.000 RON si cei doi conducători auto care fac obiectul verificărilor. Despre persoana care se presupune că ar fi intervenit pe lîngă lucrătorii de politie si cei silvici, aceasta a fost identificată ca fiind H. Adina, din mun. Brasov. Aceasta a fost sanctionată contraventional, de reprezentantul ministerului, cu suma de 1.000 RON, contravaloarea amenzii nefiind achitată pe loc asa cum a afirmat T. Gheorghe, urmînd a fi dată în debit la Trezorerie. Din verificări nu a rezultat fapul că H. Adina le-ar fi oferit sume de bani celor care efectuau controlul, mai mult între aceasta si reprezentantul Ministerului au avut loc mai multe discutii neprincipiale. De asemenea nu a rezultat faptul că cei doi conducători auto au fost amenintati cu pistolul de către reprezentantul MAPDR si nici că au fost retinuti cu forta de către o persoană sau că nu le-a fost permis să-si cumpere alimente ci doar reprezentantul ministerului nu a fost de acord cu propunerea celor doi conducători auto de a parca autovehiculele la locul constatării aducîndu-le la cunostintă că sînt obligati, conform H.G. nr 427/2004, să lase în custodie materialul lemnos la cel mai apropiat ocol silvic, ceea ce acestia au si făcut. Conducătorii auto s-au odihnit pe timpul noptii la cabina autovehiculelor pe care le conduceau.
Seful Inspectoratului, comisar sef Aurelian - Vasea SORIC

Articol afisat de 2180 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective