Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Decembrie 2006
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 sarcasm.ro
 helen.ro
 cojoc.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Social 19 Decembrie 2006
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Sărbătoarea Sfîntului Ignatie sau Ziua tăierii porcului

Sărbătoarea Sfîntului Ignatie sau Ziua tăierii porcului

Sfîntul Ignatie Teoforul este pomenit, an de an, în calendarul crestin-ortodox, pe 20 decembrie si semnifică în traditia populară religioasă un moment important premergător marii sărbători a Nasterii Domnului. Este ziua în care se sacrifică porcii, carnea acestuia fiind alimentul de bază pentru masa de Crăciun.
Despre Sfîntul Ignatie se crede că a fost copilul pe care l-a luat în brate Domnul Iisus Hristos cînd a spus apostolilor: „De nu vă veti întoarce si nu veti fi precum copiii, nu veti intra în Împărătia cerurilor. Si cine va primi un prunc ca acesta în numele Meu, pe Mine Mă primeste“. Pentru aceasta s-a numit Sfîntul Ignatie purtător de Dumnezeu.
Despre viata acestui mucenic, traditia bisericii ne spune că a fost în tinerete ucenic al Sfîntului Ioan Evanghelistul si, la vîrsta maturitătii depline, ca urmas al apostolilor ce era, a fost ales episcop în Antiohia Siriei, cetate în care pentru prima dată ucenicii Domnului au început a se numi crestini. Acest arhiereu era un bun organizator al orînduielilor bisericesti si un desăvîrsit slujitor al tainelor lui Hristos. Pentru credinta sa, în timpul prigoanei împotriva crestinilor, Ignatie a fost prins de păgîni si aruncat la fiare ca să-l sfîsie, în timpul unei serbări dedicate idolilor, la Roma. Din trupul său au rămas numai oasele cele mai mari care au fost adunate de credinciosi si puse la cinste în loc însemnat, în ziua de 20 decembrie, anul 107.
Ritualul tăierii porcului, în ziua de Ignat, se leagă de o traditie a epocii precrestine, cînd se aduceau jertfe zeitătilor ce apăreau si dispăreau în perioadele de înnoire a timpului. Ignat era o divinitate solară (ignis însemnînd foc), si, prin analogie, este si numele Sfîntului Ignatie Teoforul din calendarul crestin - ortodox, numit de popor si Ignatul porcilor.
Cu cîteva săptămîni înainte, porcii sînt îngrăsati cu grăunte, tărîte si bostani, pînă în ziua sacrificării. Tăierea porcilor se face după traditia populară, în zorii zilei de Ignat, după ce animalul ce urmează a fi sacrificat se crede că si-a visat, deja, moartea. La tăiere, nu trebuie să stea nici un membru al familiei mai milos din fire, ca porcul să nu moară cu greutate, iar carnea să nu fie bună.
De aceea, sînt oameni alesi special pentru a tăia porcul, din aceia cu mîna bună, de pe urma cărora carnea se frăgezeste. Înainte de înjunghiere, se face semnul crucii pe fruntea porcului si i se bagă cutitul în inimă, ori i se taie înghititoarea. După ce porcul moare, se pregăteste de pîrlit, asezîndu-l pe paie, pe doi butuci apropiati unul de altul. Mai întîi, gospodinele îi smulg părul de pe coamă, de pe gît si de pe spinare, bun pentru confectionat bidinele. Apoi, se dă foc paielor, foc ce se întretine mereu de o măsură potrivită, ca să poată arde numai părul, nu si pielea. Scrumul se curătă cu un băt, ca să se descopere părtile nepîrlite. Cînd o parte s-a pîrlit, focul se mută în cealaltă parte, sub pîntece, pe spinare, gît, picioare cu multă atentie, pînă cînd nu mai rămîne nici un fir. Dacă din greseală plesneste o parte de piele, se udă repede cu apă sau se freacă, folosindu-se zăpadă, ca arsura să nu se întindă.
Cînd se socoteste că pielea s-a muiat îndeajuns, gospodarul o rade cu cutitul si o clăteste cu apă caldă, în mod repetat, pînă rămîne curată si galbenă.
Urmează cenătuirea, adică desfacerea în bucăti. Se taie mai întîi picioarele de la genunchi în jos, apoi urechile si coada, din rădăcină. După aceea, se scot soldurile, tăindu-se în stinghii, astfel ca din porc să nu rămînă decît trunchiul învelit în slănină si capul. Slănina se despică de-a lungul spinării si de-a lungul gîtului, desfăcîndu-se cu încetul de pe carnea trupului, pînă la pîntece. Apoi, se desface capul în două părti, fiecare cu cîte o falcă. Fălcile se taie în două părti, avînd grijă la partea de deasupra care tine de cap, ca să se scoată creierul fără să se sfărîme.
După cap, se scot iepurele (osul pieptului cu cei doi muschi dinainte) si iepurasii (cei doi muschi ai spinării), rărunchii si coastele. La urmă se scot măruntaiele, din care se desprinde fierea cu mare atentie, să nu se spargă. Apoi, se caută besica, se dau deoparte matele si ficatul, plămînii sau bojocii, splina, învelitoarea de grăsime a măruntaielor sau osînza si stomacul. Pentru a afla greutatea de carne a porcului tăiat, se înmulteste cu zece greutatea capului, care se poate pune mai usor pe cîntar.

Articol afisat de 2498 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Maria STUPCANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective