Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Monitorul Neamt
 Judetul Neamt
 rochii.ro
 fantastic.ro
 culise.ro
 grazie.ro
 odeon.ro
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 23 Martie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
O biografie stiintifică exemplară - Basarab Nicolescu

O biografie stiintifică exemplară - Basarab Nicolescu

• savantului român îi este dedicat un colocviu care va fi organizat, astăzi, la Biblioteca Tehnică din Piatra Neamt

Cel care peste două zile va împlini 65 de ani, universalul fizician filosof Basarab Nicolescu, face parte din cercul select al oamenilor de stiintă recunoscuti pe plan mondial drept gînditori veritabili de la care omenirea asteaptă solutii pentru oprirea tendintei tot mai accentuate a autodistrugerii speciei umane si, mai ales, a găsirii coordonatelor de asigurare a supravietuirii ei după anul 2100.
Solutia propusă de savantul român constă în întelegerea si adoptarea transdisciplinaritătii, transculturalitătii, transnationalitătii, transreligiozitătii, transumanismului, cosmodernismului, precum si perceperea corectă a nivelurilor de realitate, a teoriei tertului inclus si a altor teorii bazate pe conexiunea si interactiunea indivizilor în cadrul teritoriului social, politic, biologic, fizic si, nu în ultimul rînd, economic. Născut la 25 martie 1942 la Ploiesti, Basarab Nicolescu are, printre altele, o legătură directă cu urbea noastră. Prima sotie a acestuia, redactorul radio Gabriela Nani-Nicolescu, fiica Mariei Nani, este născută în Piatra Neamt si este mama fiului acestuia, Bogdan Nicolescu. Ruptura familială s-a produs în anul 1970 si a fost determinată de rămînerea fizicianului în Franta, în 1970.
Basarab Nicolescu a absolvit cursurile Liceului „I.L. Caragiale“ din Ploiesti si apoi pe cele ale Facultătii de Fizică a Universitătii din Bucuresti, unde, de altfel, rămîne în postura de asistent, după ce a impresionat cu lucrarea sa de licentă dedicată teoriei cîmpurilor si particulelor elementare. Aplecarea către întelegerea si aprofundarea operei matematicianului Dan Barbilian, cel care în literatura română a rămas sub numele ineditului poet Ion Barbu, îl determină să publice în 1968 cartea „Ion Barbu - Cosmologia «Jocului secund»“. În acelasi an, pleacă la studii la Paris, cu o bursă oferită de statul francez ca urmare a rezonantei rezultatelor admirabile la prima Olimpiadă internatională de matematică a elevilor, care a avut loc tot în capitala Frantei în 1959, pe cînd avea doar saptesprezece ani.
La expirarea pasaportului, în 1970, hotărăste să rămînă la Paris, unde se integrează în structurile formale si informale ale exilului românesc si unde îsi desăvîrseste studiile, obtinînd doctoratul, în 1972, cu o teză care în scurt timp a fost percepută ca fiind o lucrare remarcabilă în întreaga lume „Contribution a l'étude théorique de la diffusion pion-nucléon“, sub directia profesorului Robert Vinh Mau.
Nu au întîrziat să apară imediat ofertele de colaborare cu lumea stiintifică internatională si, în special, cu cea din Statele Unite ale Americii unde, de altfel, a si predat.

Recunoastere mondială

Cînd, în 1976, i se acordă cetătenia franceză, după ce cu un an înainte se recăsătoreste cu Michelle Moreau, cu care are doi copii, revine la Paris ca profesor la Universitatea „Pierre si Marie Curie“, fiind încadrat ca director al Laboratorului de Fizică Nucleară si Energii Înalte din cadrul Centrului National de Cercetări Stiintifice (C.N.R.S.) din Paris. În anul 1987 a creeat la Paris „Centrul International de Cercetări si Studii Transdisciplinare“ (C.I.R.E.T.), al cărui presedinte fondator este. Ulterior, sub egida UNESCO, initiază „Grupul de reflectie asupra Transdisciplinaritătii“ care, în noiembrie 1994, a organizat primul Congres Mondial al Transdisciplinaritătii, în Portugalia. În cadrul acestei importante reuniuni stiintifice a fost adoptată asa-numita „Cartă a Transdisciplinaritătii“ elaborată de Basarab Nicolescu si cîtiva prieteni colaboratori.
Activitatea stiintifică a lui Basarab Nicolescu este impresionantă si coplesitoare. Membru în cele mai renumite consilii universitare din întreaga lume, conducător al unor prestigioase grupuri de cercetare, cuprins în mai multe editii ale „Who's Who in the World“ sau „Who's Who in Science and Engineering“, Basarab Nicolescu este membru de onoare al Academiei Române, Cetătean de Onoare al oraselor Ploiesti si Iasi, laureat al Premiului Uniunii Scriitorilor din România.
În spiritul pertinent al gratitudinii intelectuale, Casa de Cultură a Sindicatelor, Biblioteca Tehnică, Grupul Cultural „Petrodava“ si Asociatia Culturală „Pro Basarabia si Bucovina“ din Piatra Neamt organizează astăzi, vineri, 23 martie, la ora 14, în sala de lectură a Bibliotecii Tehnice, un colocviu dedicat acestei personalităti stiintifice si culturale românesti, la 65 de ani de viată si muncă întru folosul omenirii.

Articol afisat de 3178 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Premium UK domain names
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective