Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Eveniment cultural 23 Martie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
O biografie stiintificã exemplarã - Basarab Nicolescu

O biografie stiintificã exemplarã - Basarab Nicolescu

• savantului român îi este dedicat un colocviu care va fi organizat, astãzi, la Biblioteca Tehnicã din Piatra Neamt

Cel care peste douã zile va împlini 65 de ani, universalul fizician filosof Basarab Nicolescu, face parte din cercul select al oamenilor de stiintã recunoscuti pe plan mondial drept gînditori veritabili de la care omenirea asteaptã solutii pentru oprirea tendintei tot mai accentuate a autodistrugerii speciei umane si, mai ales, a gãsirii coordonatelor de asigurare a supravietuirii ei dupã anul 2100.
Solutia propusã de savantul român constã în întelegerea si adoptarea transdisciplinaritãtii, transculturalitãtii, transnationalitãtii, transreligiozitãtii, transumanismului, cosmodernismului, precum si perceperea corectã a nivelurilor de realitate, a teoriei tertului inclus si a altor teorii bazate pe conexiunea si interactiunea indivizilor în cadrul teritoriului social, politic, biologic, fizic si, nu în ultimul rînd, economic. Nãscut la 25 martie 1942 la Ploiesti, Basarab Nicolescu are, printre altele, o legãturã directã cu urbea noastrã. Prima sotie a acestuia, redactorul radio Gabriela Nani-Nicolescu, fiica Mariei Nani, este nãscutã în Piatra Neamt si este mama fiului acestuia, Bogdan Nicolescu. Ruptura familialã s-a produs în anul 1970 si a fost determinatã de rãmînerea fizicianului în Franta, în 1970.
Basarab Nicolescu a absolvit cursurile Liceului „I.L. Caragiale“ din Ploiesti si apoi pe cele ale Facultãtii de Fizicã a Universitãtii din Bucuresti, unde, de altfel, rãmîne în postura de asistent, dupã ce a impresionat cu lucrarea sa de licentã dedicatã teoriei cîmpurilor si particulelor elementare. Aplecarea cãtre întelegerea si aprofundarea operei matematicianului Dan Barbilian, cel care în literatura românã a rãmas sub numele ineditului poet Ion Barbu, îl determinã sã publice în 1968 cartea „Ion Barbu - Cosmologia «Jocului secund»“. ÃŽn acelasi an, pleacã la studii la Paris, cu o bursã oferitã de statul francez ca urmare a rezonantei rezultatelor admirabile la prima Olimpiadã internationalã de matematicã a elevilor, care a avut loc tot în capitala Frantei în 1959, pe cînd avea doar saptesprezece ani.
La expirarea pasaportului, în 1970, hotãrãste sã rãmînã la Paris, unde se integreazã în structurile formale si informale ale exilului românesc si unde îsi desãvîrseste studiile, obtinînd doctoratul, în 1972, cu o tezã care în scurt timp a fost perceputã ca fiind o lucrare remarcabilã în întreaga lume „Contribution a l'étude théorique de la diffusion pion-nucléon“, sub directia profesorului Robert Vinh Mau.
Nu au întîrziat sã aparã imediat ofertele de colaborare cu lumea stiintificã internationalã si, în special, cu cea din Statele Unite ale Americii unde, de altfel, a si predat.

Recunoastere mondialã

Cînd, în 1976, i se acordã cetãtenia francezã, dupã ce cu un an înainte se recãsãtoreste cu Michelle Moreau, cu care are doi copii, revine la Paris ca profesor la Universitatea „Pierre si Marie Curie“, fiind încadrat ca director al Laboratorului de Fizicã Nuclearã si Energii ÃŽnalte din cadrul Centrului National de Cercetãri Stiintifice (C.N.R.S.) din Paris. ÃŽn anul 1987 a creeat la Paris „Centrul International de Cercetãri si Studii Transdisciplinare“ (C.I.R.E.T.), al cãrui presedinte fondator este. Ulterior, sub egida UNESCO, initiazã „Grupul de reflectie asupra Transdisciplinaritãtii“ care, în noiembrie 1994, a organizat primul Congres Mondial al Transdisciplinaritãtii, în Portugalia. ÃŽn cadrul acestei importante reuniuni stiintifice a fost adoptatã asa-numita „Cartã a Transdisciplinaritãtii“ elaboratã de Basarab Nicolescu si cîtiva prieteni colaboratori.
Activitatea stiintificã a lui Basarab Nicolescu este impresionantã si coplesitoare. Membru în cele mai renumite consilii universitare din întreaga lume, conducãtor al unor prestigioase grupuri de cercetare, cuprins în mai multe editii ale „Who's Who in the World“ sau „Who's Who in Science and Engineering“, Basarab Nicolescu este membru de onoare al Academiei Române, Cetãtean de Onoare al oraselor Ploiesti si Iasi, laureat al Premiului Uniunii Scriitorilor din România.
ÃŽn spiritul pertinent al gratitudinii intelectuale, Casa de Culturã a Sindicatelor, Biblioteca Tehnicã, Grupul Cultural „Petrodava“ si Asociatia Culturalã „Pro Basarabia si Bucovina“ din Piatra Neamt organizeazã astãzi, vineri, 23 martie, la ora 14, în sala de lecturã a Bibliotecii Tehnice, un colocviu dedicat acestei personalitãti stiintifice si culturale românesti, la 65 de ani de viatã si muncã întru folosul omenirii.

Articol afisat de 3514 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Ioan AMIRONOAIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective