Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Martie 2007
LMMJVSD
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 26 Martie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Ploaie murdarã, inundatii si întuneric

• judetul a fost acoperit de un nor de praf rosiatic • sursa acestei poluãri este, încã, necunoscutã • precipitatiile abundente care s-au abãtut peste judet, la sfîrsitul sãptãmînii trecute, au provocat pagube importante • cea mai mare cantitate de precipitatii s-a înregistrat în comuna Tarcãu • copacii cãzuti peste retele au afectat 29 de posturi de transformare •

Un nor de praf rosiatic a trecut pe deasupra judetului la sfîrsitul sãptãmînii trecute. Suspensiile au cãzut pe pãmînt odatã cu precipitatiile, astfel cã, dupã oprirea ploii, s-au putut observa urmele de la siroaiele de apã murdarã pe haine, geamurile locuintelor, pe masini etc. „Ferestrele au rãmas foarte murdare dupã ploaia de vineri dupã-amiazã si dupã cea din timpul noptii de vineri spre sîmbãtã. Aveam rufe puse la uscat si, sîmbãtã dimineatã, le-am gãsit pline de praf. ÃŽn balcon, unde a ajuns apa de la ploaie, era un fel de mîl“, a povestit o pietreancã.
Stefan Pal Gal, directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Neamt, a declarat cã, în toate zilele de week-end, inspectorii de la Mediu din toate judetele Moldovei au efectuat mãsurãtori pentru a se descoperi de unde a venit poluarea respectivã. „ÃŽncã nu se stie sursa acelui nor de praf. Noi am fãcut mãsurãtori continuu si la fel au procedat si colegii din judetele Moldovei. Analizele efect.uate pe probele recoltate nu au evidentiat depãsiri la parametrii fizico-chimici si radioactivi, fiind semnalate numai cresteri ale concentratiei de pulberi în suspensie - praf. Avem certitudinea cã norul nu a fost radioactiv. Luni, 26 martie, toate Agentiile pentru Protectia Mediului vom pune cap la cap mãsurãtorile înregistrate si vom trage o concluzie cu privire la provenienta prafului rosiatic apãrut în atmosferã. Judetul Neamt a fost mai putin afectat în comparatie cu alte judete din Moldova“, a declarat directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Neamt, Stefan Pal Gal.
Constantin Pavãl, directorul Comisariatului Judetean Neamt al Gãrzii National de Mediu exclude varianta unei poluãri industriale. „Dacã era un nor de praf industial, cînd s-au fãcut analizele în laborator ar fi apãrut anumite componente care sã indice provenienta industrialã. Sînt foarte curios sã aflu de unde a venit acest nor. Chiar dacã nu a fost radioactiv, o pulbere în suspensie nu e niciodatã binevenitã“, a declarat profesorul Constantin Pavãl.
Norul de praf rosiatic a fost înregistrat, la sfîrsitul sãptãmînii trecute, în Regiunea de Nord-Est a României, deasupra judetelor Bacãu, Suceava, Botosani, Iasi, Neamt si Vaslui. Desi nu prezintã pericol pentru sãnãtatea populatiei, monitorizarea fenomenului a continuat si duminicã, 25 martie.
Pentru clarificarea sursei fenomenului de poluare, s-a luat legãtura cu consulul României de la Cernãuti, pentru obtinerea unor detalii suplimentare referitoare la sursa de poluare si la un posibil efect transfrontalier.

88 de litri pe metru pãtrat

Precipitatiile abundente cãzute în judet, pe 23 si 24 martie, au provocat cresterea nivelurilor si debitelor unor pîrîuri care s-au revãrsat si au generat importante pagube materiale.
Potrivit precizãrilor fãcute de cãtre reprezentantii Sistemului de Gospodãrire a Apelor Neamt, vineri si sîmbãtã s-au înregistrat cantitãti importante de precipitatii în cîteva din localitãtile din judet. Astfel, valorile maxime au fost în satul Straja - din comuna Tarcãu, unde s-au înregistrat 88,2 litri pe metru pãtrat. În Tasca, precipitatiile au atins 65,1 litri pe metru pãtrat, în Ceahlãu - 63,9 litri pe metru pãtrat, în satul Luminis, din comuna Piatra Soimului, 58,1 litri pe metru pãtrat, în Bicaz Chei - 48,7 litri pe metru pãtrat. Cantitãti mari de precipitatii au cãzut si în comuna Pipirig, unde mãsurãtorile hidrologice efectuate au indicat 47,6 litri pe metru pãtrat în satul Pluton, respectiv 43 de litri pe metru pãtrat în satul Leghin. În satul Poiana Largului, din comuna Poiana Teiului, precipitatiile au totalizat 41,4 litri pe metru pãtrat.
În aceste conditi, în Tarcãu, torentul Iruga s-a revãsat si a afectat sistemul de scurgere al localitãtii, fiind inundati 60 de metri de carosabil de pe DN 15 si trei anexe gospodãresti. În comuna Piatra Soimului, unde s-a revãrsat pîrîul Calul, au fost afectati 80 de metri din DJ 156 E si un kilometru din drumul comunal în satul Pughina, din Lunca Bistritei. De asemenea, a fost afectat podul din tuburi de beton armat de peste pîrîul Calul, avînd de suferit si 100 de metri din apãrarea malului acestui pîrîu, fãcutã din gabioane. De asemenea, malul stîng al pîrîului a fost erodat.
Si în Bodesti, partea de serviciu a podului de peste pîrîul Cracãu a avut de suferit în urma revãrsãrii apei. Umflarea pîrîului Hangu a provocat stricãciuni podului din tuburi de beton care îl traverseazã, în zona Boboteni din comuna Hangu. Potrivit declaratiilor dispecerului de serviciu din cadrul SGA Neamt, unitate care monitorizeazã în continuare fenomenul, a fost alertat Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgentã, la fel ca si comitetele locale din zonele afectate de cãderea precipitatiilor abundente.

Sate rãmase pe întuneric

Fenomenele meteorologice înregistrate la sfîrsitul sãptãmînii trecute au fãcut ca mai multe localitãti rurale si urbane sã rãmînã nealimentate cu enegie electricã. Potrivit lui Lucian Luca, purtãtor de cuvînt al E-On Moldova, în judetul Neamt, copacii cãzuti peste retelele electrice au afectat 29 de posturi de transformare. Sîmbãtã, 24 martie, au rãmas fãrã curent mai multi tîrgnemteni, dar si abonati din comunele Vînãtori Neamt, Pipirig, Crãcãoani, Poiana Teiului, unii din comuna Ceahlãu, populatia din zona limitrofã orasului Bicaz si din Tarcãu, de la Izvoru Alb si Hangu. Au fost trimise pe teren sase echipe de interventii, iar, ieri la prînz, încã se mai lucra la avariile din Poiana Teiului, Tarcãu si din unele localitãti limitrofe orasului Bicaz, fiind vorba despre defectiuni ale retelelor de medie tensiune. Purtãtorul de cuvînt al E-On a subliniat cã, în retelele de joasã tensiune, numãrul deranjamentelor colective este destul de mare, în foarte multe sate fiind cîte douã, trei sau mai multe gospodãrii rãmase fãrã energie electricã. „Cele mai multe deranjamente în retelele de medie tensiune le-am înregistrat în zilele de vineri si sîmbãtã, 23 si 24 martie, în judetele Neamt, Suceava si Bacãu. Dintr-un total de 98 de posturi de transformare afectate, 29 au fost în judetul Neamt. Vîntul a rupt multi copaci care au cãzut peste retelele electrice“, a declarat Lucian Luca.
Vîntul care a suflat în ultimele zile nu a afectat doar retelele electrice, ci si traseele de circulatie. Sîmbãtã, 23 martie, în zonã Cãlugãreni, în apropierea viaductului, pe DN 15D, a cãzut un copac. Acesta a blocat partial drumul între Potoci - Hangu, motiv pentru care, pret de cîteva ceasuri bune, s-a circulat pe un singur fir. Ieri, traficul rutier se desfãsura în conditii normale.

Articol afisat de 1845 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(S. TÃRNÃ, L.ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective