Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     CĂŁutare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareĂŽnregistrare 
RSS News Feed - Monitorul de Neamt Retele Sociale si RSS
RSS - Monitorul de Neamt
Calendar- Arhiva de Stiri Iunie 2007
LMMJVSD
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Optiuni PaginĂŁ Optiuni paginĂŁ
AdaugĂŁ in Favorites AdaugĂŁ in Favorites
SeteazĂŁ PaginĂŁ de start SeteazĂŁ PaginĂŁ de start
TipĂŁreste pagina TipĂŁreste pagina


Monitorul de Neamt » Stiri Social 13 Iunie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email

Contractul prenuptial ar putea fi introdus în legislatia autohtona

• aceste document le-ar permite sotilor sa stabileasca cum sa împarta bunurile în caz de divort

Contractul prenuptial ar putea fi introdus în legislatia autohtona, daca un proiect de act normativ recent ar fi aprobat. Ceea ce noi cunoastem mai mult din stiri mondene externe si despre care am auzit la televizor, deocamdata nu poate fi aplicat în legislatia româneasca, deoarece contractul prenuptial nu este prevazut de forma actuala a Codului familiei. Proiectul de act normativ apartine unui deputat UDMR, iar, potrivit acestuia, cei care se vor casatori dupa aparitia actului normativ, daca acesta va fi aprobat, vor putea alege înainte de încheierea casatoriei asupra partajarii bunurilor comune în cazul în care, la un momet dat, însurateii s-ar hotarî sa puna punct convetuirii legale în doi. Initiativa legislativa a fost înaintata la Senat si are în vedere regimurile matrimoniale. Sînt avute în vedere trei variante noi de împartire a bunurilor sotilor, la care se adauga varianta care este acum în vigoare si anume partajul care are loc în fata instantei de judecata, dupa desfacerea casatoriei. Intiatorul si-a argumentat initiativa legislativa prin faptul ca actualul Cod al familiei este vechi, de la 1953, si nu mai corespunde realitatilor din acest secol, referitoare la nucleul societatii. În afara de varianta în vigoare în acest moment, mai sînt prevazute alte trei metode de împartire a averii. Este vorba de separatia bunurilor prin care se stabileste ce detine fiecare din parti de la început, fara sa existe bunuri comune. A doua modalitate este participarea la achizitii, adica fiecare detine o cota parte din bunurile comune. Regimul comunitatii conventionale înseamna ca exista bunuri comune, dar si proprii, care se mentioneaza expres. Proiectul prevede si o clauza care se aplica la mosteniri, iar prin aceasta partile vor mentiona în contract cum se va împarti averea lor, în caz de deces. De asemenea, nici unul din soti nu poate greva sau ipoteca imobilul sau alte bunuri comune fara consimtamîntul expres al celuilalt. Metoda de partajare aleasa de cei doi soti se va trece într-un registru separat, iar daca se doreste schimbarea regimului matrimonial initial, acest lucru se poate face cel mai devreme la 6 luni de la casatorie sau dupa trei luni de la data adoptarii unuia din regimurile matrimoniale. Acesta din urma înceteaza doar prin desfacerea sau prin încetarea casatoriei, nu prin anularea sau nulitatea acesteia. Potrivit proiectului de act normativ, bunurile comune sînt cele dobîndite în timpul casatoriei, de oricare dintre soti. În categoria bunurilor proprii intra cele dobîndite înainte de casatorie, la fel si drepturile de creanta din aceeasi perioada, mostenirile si donatiile, chiar daca sînt din perioada casatoriei, bunurile de uz personal si cele pentru exercitarea profesiei, premii, recompense, manuscrise, proiecte artistice, inventii, asigurarea si despagubirile pentru orice prejudiciu, veniturile din drepturi de proprietate intelectuala.
În cazul în care contractul prenuptial va deveni o realitate în legislatia noastra, nu va avea nici un fel de relevanta pentru marea majoritate a nemtenilor. Acest tip de contract ar avea loc în viitoarele casnicii unde ambii sau cel putin unul dintre soti este detinatorul unei averi considerabile. Pe de alta parte, daca ar fi încheiat de toata lumea, fara exceptie, ar scurta destul de mult procesele de divort, deoarece partajarea se va face în functie de vointa celor care au format o familie, exprimata liber, anterior încheierii casatoriei. Practic, în acest moment nu dureaza divortul, cît dureaza partajul.

Articol afisat de 2082 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Gabi MUNTEANU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu există nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Economie Stiri Economie
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politică Stiri Politică
Stiri Sănătate Stiri Sănătate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Powered by SiteManager CMS
©2003-2006 Drepturile de autor asupra Ă®ntregului continut al acestui site apartin Ă®n totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totalĂŁ sau partialĂŁ a materialelor este permisĂŁ numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective