Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Sanatate 2 Iulie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Ambulanta, dezlegare ministeriala la angajari de medici

Ambulanta, dezlegare ministeriala la angajari de medici

• Serviciul de Ambulanta a primit aprobare pentru angajarea a 16 medici • candidatii trebuie sa fie medici specialisti Ă®n medicina de urgenta si generala • unitatea se confrunta cu un deficit major de personal •

Semnalele lansate în repetate rînduri de catre Serviciul de Ambulanta (SJA) Neamt, în ceea ce priveste criza de personal de toate categoriile si cu precadere a medicilor, au fost luate în seama de minister. În urma cu cîteva zile, conducerea Ambulantei a primit dezlegare de la ministerul de resort sa angajeze înca 16 medici. Conform precizarilor facute de catre doctor Letitia Damoc, director al SJA, în momentul de fata institutia îsi desfasoara activitatea cu un deficit de cinci medici, numarînd doar 14, în loc de 19, cîti sînt cuprinsi în statul de functii. Iar, conform normelor actuale, ar trebui saibe circa 40. Cert este ca la Bicaz, Ceahlau si Tîrgu Neamt nu exista posibilitatea continuitatii asistentei cu medic 24 de ore din 24, asa cum ar trebui. Mai bine, dar nu foarte, se prezinta situatia la statiile din Piatra Neamt si Roman, de altfel, orasele cele mai mari din judet, unde sînt cîte doi medici pe tura.
ĂŽn prima faza, vor fi scoase la concurs cele cinci posturi vacante, iar Ă®n timp, restul de 11. Se pot Ă®nscrie, pentru ocuparea acestor posturi, medici specialisti Ă®n medicina de urgenta sau Ă®n medicina generala. Numai ca, Ă®n momentul de fata, piata muncii autohtone are un adversar extrem de puternic Ă®n tarile Occidentului. Medicii Ă®n general, dar mai ales „urgentistii“, sĂ®nt foarte cautati iar valoarea lor profesionala recunoscuta si prin salariile oferite.
Din pacate, conform normativelor în vigoare si dupa cum este gîndita salarizarea personalului sanitar din cadrul serviciilor de ambulanta de catre minister, un medic nespecialist cîstiga mai putin decît un asistent, iar un medic specialist este platit mai prost decît economistul sau informaticianul din aceeasi unitate.

Riscuri si doar trei sporuri

Daca un medic care îsi desfasoara activitatea în spital nu are nevoie de alte abilitati decît cele legate de specialitatea sa, medicul care lucreaza la Ambulanta trebuie sa aiba conditie fizica buna, dat fiind faptul ca, daca situatia o impune, trebuie sa urce pe munte, sa coboare în canale, sa care targa cu pacient cu tot de la etajele superioare etc.
Orice medic este supus mai mult sau mai putin stresului si oprobiului public, dar cei de la Ambulanta Ă®si asuma destule riscuri intrĂ®nd Ă®n casele oamenilor sau fiind nevoiti sa Ă®si faca de multe ori meseria cu spectatori. ĂŽntr-o tura de 12 ore, un medic de la Ambulanta poate avea „norocul“ sa transporte pacienti Ă®n stare grava Ă®n doua centre universitare din tara.
Pentru toate acestea, medicii de la Salvare beneficiaza, conform legilor sanitare, de trei sporuri salariale: 15% - sporul specific unitatii, 15% - spor de efort fizic, si 10% - spor de deplasare. Asa se explica faptul ca, de cîtiva ani încoace, trei medici de la Ambulanta Neamt au plecat în strainatate.
„Ma bucura aceasta decizie si sper sa gasim oameni interesati sa vina sa lucreze la noi. O sa ne interesam prin centrele universitare unde avem studenti la Medicina din judet si sper sa gasesc cinci absolventi care sa doreasca sa se specializeze Ă®n medicina de urgenta si sa lucreze la Ambulanta. De regula, acestia prefera unitatile de primire a urgentelor din cadrul clinicilor de urgenta si a spitalelor din centrele universitare. Am fi dispusi sa Ă®i angajam pe post si sa acceptam sa le platim noi cei cinci ani de rezidentiat, numai sa fim siguri ca vor ramĂ®ne aici. ĂŽn momentul de fata, oricarui medic care vrea sa lucreze la noi Ă®i putem oferi doar sansa de a-si desfasura activitatea Ă®ntr-un colectiv extraordinar, unit, cu o pregatire profesionala de exceptie si sanse de afirmare“, a declarat doctor Letitia Damoc, director al Serviciului Judetean de Ambulanta Neamt.

Articol afisat de 2775 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lacramioara ILISESCU)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective