Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Social 6 Iulie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
La 101 ani, pensie de 58 de lei

La 101 ani, pensie de 58 de lei

• Natalia Hriscu are 101 ani si o pensie de 58 de lei • femeia nu a facut deloc scoala, dar a Ă®nvatat singura sa citeasca si sa socoteasca • vĂ®rsta nu a reusit sa o Ă®nvinga, batrĂ®na amintindu-si cu nostalgie de vremuri demult apuse •

Natalia Hriscu, din localitatea Oniceni, a Ă®mplinit pe 9 aprilie respectabila vĂ®rsta de 101 ani. Centenara din comuna mentionata a sporit astfel numarul persoanelor din zonele limitrofe municipiului Roman care au depasit 100 de ani de viata. CĂ®nd ne-am apropiat de casuta venerabilei femei, ceva parca si din ulita capatase un aer Ă®nvechit. GĂ®ndurile ne-au fugit la vremurile de mult apuse, cĂ®nd femeile purtau crinoline si corsete strĂ®nse cu snururi, pentru a-si pune Ă®n evidenta siluetele. Nu a fost cazul Nataliei Hriscu, care nu a stiut decĂ®t sa lucreze pamĂ®ntul, gospodaria si sa educe, asa cum s-a priceput, cei 11 copii carora le-a dat viata. A muncit la CAP multi ani si s-a ales cu o pensie de 58 lei, dupa multe indexari si mariri „guvernamentale“. BatrĂ®na parca a banuit ca va avea oaspeti, deoarece se afla pe prispa casei, sprijinita Ă®ntr-un baston si cu ochii mijiti spre poarta. Prezenta secretarului Sorin Tutu si a reportului cotidianului „Monitorul“ i-au facut placere si a precizat ca primarul i-a promis de mult ca „va apare la ziar“. A stat „cuminte“, ca la scoala, atunci cĂ®nd a fost fotografiata. S-a vaitat de durere doar atunci cĂ®nd, neavantajata de statura, s-a chinuit sa se aseze pe pat. Cu ochii limpezi, iscoditori, i-a privit pe cei din camera, pe rĂ®nd si a Ă®nceput sa depene amintiri. „Am trait greu alaturi de omul meu, Vasile. Munca grea de la cĂ®mp pentru care primeai putini bani, multe guri de hranit acasa, spalatul rufelor, gatitul mĂ®ncarii, Ă®ti ocupau Ă®ntreaga zi. Doar duminica ma odihneam, dupa ce veneam de la biserica. Au fost zile grele Ă®n 1946, cĂ®nd foametea a facut ca oamenii sa manĂ®nce buruieni si radacini de pe marginea santului. Seceta a uscat atunci totul Ă®n gradini, nimic nu s-a facut“, a istorisit Natalia Hriscu. Femeia, cu nostalgie, a evocat si perioada celui de-al doilea razboi mondial. „Frontul a trecut si pe la noi, prin Oniceni, din cauza ca prin Pietrosu se putea ajunge la Bacau. Au stat la noi Ă®n sat si nemti, si rusi, si români. Dintre toti, cei mai rai si mai cruzi au fost românii. Daca nu primeau ce vroiau, te luau la bataie. ĂŽnsa Dumnezeu a facut sa le trecem pe toate. A venit apoi Colectivizarea si am ramas fara pamĂ®nt. Am muncit apoi la CAP, multi ani. Acum am o pensie care nu ajunge nici macar pentru pĂ®ine, ulei sau alte cele. Noroc ca n-am prea avut nevoie de medicamente. Zilele trecute m-am Ă®mpiedicat si am cazut. M-am lovit la un picior si acum ma doare de nu mai pot“, a mai spus batrĂ®na. Dintre cei 11 copii, doar sase mai sĂ®nt Ă®n viata, dar acestia vin doar cĂ®nd au ocazia sau timpul necesar.

Sprijin la batrînete

ĂŽn prezent, mama Natalia este Ă®ngrijita de feciorul Ion, Ă®n vĂ®rsta de 61 de ani, care, desi locuieste la Bacau, sta mai mult pe la Oniceni, pentru a-i fi sprijin mamei. „BatrĂ®na este viguroasa, chiar daca este mica de statura. ManĂ®nca bine, vorbeste coerent, Ă®si aduce aminte din tinerete diferite Ă®ntĂ®mplari, doar ca auzul i-a slabit si trebuie sa vorbesti mai tare ca sa te auda. Anul trecut, cĂ®nd a Ă®mplinit 100 de ani, curtea casei batrĂ®nesti, care este si ea de o seama cu mama, a fost plina. Au venit nepotii, stranepotii si stra-stranepotii. Am sarbatorit-o cum se cuvine, iar mama a fost bucuroasa, cĂ®nd s-a vazut Ă®nconjurata de cei dragi. Din nefericire, conducerea primariei nu a facut nici un gest, macar sa o felicite pentru ca a ajuns la vĂ®rsta aceasta. Am citit Ă®n ziare ca alti primari, la Ă®mplinirea unei astfel de vĂ®rste, au facut cadouri, carute cu lemne, torturi, diplome de onoare. I-ar fi prins bine si ei niste lemne de foc. Din pensia de 58 de lei nu poate cumpara mai mult de un fund de cos de caruta. Tata a murit acum aproape 30 de ani si mama s-a descurcat cum a putut si a razbatut, sa dea Dumnezeu sa ajungem si noi la vĂ®rsta ei. Din nefericire, am pierdut deja patru frati si surori. Baiatul meu Danut este de noua ani Ă®n America. Este casatorit acolo si acum are si un copil. Mi-a telefonat ca-i este dor de casa si de bunica. Si mama Ă®ntreaba des de Danut. Nu cred ca se mai Ă®ntoarce Ă®n România. Daca este fericit si traieste bine acolo, la ce sa vina Ă®napoi? Eu nu am nevoie de ajutor, ma descurc destul de bine“, a declarat Ion Hriscu, unul din cei patru baieti ai familiei ramasi Ă®n viata. Fiul batrĂ®nei a mai spus ca batrĂ®na citeste Ă®nca la vĂ®rsta ei din Biblie. „N-a facut nici o clasa macar. A Ă®nvatat sa citeasca si sa socoteasca de nevoie. Citeste din Biblie si se roaga la Dumnezeu pentru sanatatea familiei. ĂŽn schimb, mama se descurca greu cu noii bani, mereu bombane si nu Ă®ntelege cĂ®t Ă®nseamna fiecare bancnota sau moneda. Mai ales cĂ®nd vine postasul cu pensia, este un adevarat «circ», pĂ®na reusim sa-i explicam ca ce a primit face tot atĂ®ta la cĂ®t s-a gĂ®ndit ea. La vĂ®rsta ei, nu poate sta multa vreme Ă®n pat, mereu iese Ă®n curte, se plimba pĂ®na oboseste, apoi se Ă®ntoarce Ă®n casa“, a mai spus Ion Hriscu. Am parasit curtea casei Nataliei Hriscu cu gĂ®ndul ca, Ă®n decursul anilor, i-a schimbat, rĂ®nd pe rĂ®nd, pe regele Carol I, apoi pe Ferdinand si Ă®n ultima instanta pe regele Mihai. Dupa proclamarea Republicii, actuala centenara i-a „aliniat“ pe Gheorghe Gheorghiu-Dej, Nicolae Ceausescu si apoi presedintii Ion Iliescu, pe care l-a votat din inima si Emil Constantinescu. La vigoarea de care da dovada batrĂ®na, n-ar fi exclus sa-l „schimbe“ si pe Traian Basescu.

Articol afisat de 1728 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(C. CALIMAC)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de danhriscu la data 26.07.2007 02:52
Multumiri
Vreau sa multumesc redactiei pentru clipele de bucurie pe care le-am trait vazandu-mi bunica on-line dupa mai bine de 1 an de la ultima noastra vizita in Romania. Intr-adevar, imi este foarte dor de ei si, cand vorbim la telefon imi vine sa ma strecor pe fir sa pot fi langa ei. Destinul a facut ca sa fim departe de familii si nu este usor, credeti-ma. Mi-au dat lacrimile de bucurie asa ca va multumesc din inima tuturor. Astept replici de la oricine.
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective