Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 10 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
RÃZBOI CU STARETA

RÃZBOI CU STARETA

• peste 30 de sateni au iesit, ieri, în fata Manastirii Agapia, protestînd împotriva hotarîrii instantei, în urma carora au ramas fara terenul de sub case • oamenii au afisat pancarte pe care era scris „Demisia staretei“ si „Jos dictatura de la Manastirea Agapia“ • nemultumitii au înaintat autoritatilor o lista cu revendicari • stareta Olimpiada, într-un comunicat remis redactiei, afirma ca cetatenii nu au dreptate si ca vinovati sînt comunistii care i-ar fi împroprietarit pe sateni pe terenul lacasului de cult •

Satenii din Agapia Veche au iesit ieri în strada si au protestat, fiind nemultumiti de sentinta judecatoreasca prin care Manastirea Agapia a fost împroprietarita cu terenurile de sub casele lor. Peste 30 de sateni, înarmati cu icoane si pancarte pe care se puteau citi lozinci gen „Maica stareta nu uita, Justitia nu e a ta“, Vrem cimitirul“, „Demisia staretei“, „Jos dictatura de la Manastirea Agapia“ sau „Vrem pamîntul înapoi“ s-au postat de la ora 9 în apropierea intrarii în manastire. Timp de trei ore, flancati de politisti si jandarmi, nemultumitii au strigat lozinci împotriva maicii starete si a autoritatilor care nu intervin pentru rezolvarea situatiei. Oamenii mai sînt nemultumiti de faptul ca manastirea a cîstigat si terenul unde se afla cimitirul. „Noi nu mai putem face nimic cu terenurile noastre. Nu putem sa le vindem, nu putem sa construim. Din pacate multi nu stiu ce se întîmpla aici, de aceea nu au iesit în strada. Sînt peste 30 de familii care au ramas fara teren. Sînt oameni care nu au vrut sa iasa în strada de teama sa nu-si piarda locurile de munca de la manastire. Noi, însa, nu vom renunta si daca nu se va face dreptate, ne vom da foc în fata manastirii“, a declarat Elena Sandu. Un alt satean striga din rasputeri ca el vrea sa fie înmormîntat în cimitirul vechi. „Ne-au luat si cimitirul. Mama e îngropata într-un loc, iar pe tata ar trebui sa-l îngrop în alt loc. Eu vreau sa fiu îngropat în cimitirul vechi. Au pus lacat pe cimitir si nu mai poate intra nimeni acolo. Sîntem nevoiti sa caram mortii 5 kilometri. Asa nu se mai poate. Vrem cimitirul si terenurile înapoi“.
Familia Marin, cea care a pierdut toate procesele avute cu manastirea, a fost si ea prezenta la miting. „Nu ne lasam. Daca dupa actiunea de astazi nu se va întîmpla nimic, saptamîna viitoare vom bloca drumul si ne vom da foc în fata manastirii. Noi am pierdut toate procesele pe care le-am avut, iar pe cale judecatoreasca nu mai putem face nimic. Am cumparat casa si terenul cu acte în regula, iar acum nu putem ajunge la proprietatea noastra. Ne-au îngradit imobilul, fara a lasa vreo poarta. Cu elicopterul nu putem ajunge acolo. Oamenii trebuie sa stie ca toti se afla în situatia noastra, iar mai devreme sau mai tîrziu vor avea de suferit ca si noi“, a declarat Elena Marin. Odata cu apropierea orei 13, cînd expira autorizatia de organizare a mitingului, satenii s-au retras la casele lor, sperînd ca cineva se va implica si va rezolva aceasta situatie. Oamenii au înaintat autoritratilor o lista cu revendicari si au amenintat ca vor trece la alte masuri de protest, în cazul în care nu vor fi rezolvate. Ei au cerut anularea hotarîrii judecatoresti, demisia staretei si prezenta mitropolitului la fata locului.

„Oamenii au dreptate“

Ca o culme a ironiei, tot ieri, Manastirea Agapia a intrat în posesia unei suprafete însemnate de padure, teren cîstigat tot în instanta. Vasile Cucos, primarul comunei Agapia, a declarat pentru „Monitorul“ ca manifestantii au dreptate. „Noi am sesizat aceasta problema autoritatilor judetene. Pîna acum, nu am emis titlul de proprietate pentru cele 49 de hectare de padure, tocmai din aceasta cauza. Am propus Comisiei Judetene de Fond Funciar sa retrocedeze doar 23,8 hectare, ceea ce reprezinta terenul din jurul manastirii cu tot cu anexe. Pentru diferenta am cerut sa se acorde despagubiri. Si asta pentru ca pe 10 hectare se afla terenurile a 38 de familii. Pe 1,5 hectare avem drumul comunal. Speram sa gasim întelegere atît la Comisia Judeteana, cît si la conducerea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Este o situatie tensionata si trebuie sa o rezolvam. Acesti oameni detin terenul legal. L-au primit mostenire sau l-au cumparat cu acte în regula. ÃŽl au în Registrul Agricol si platesc taxe si impozite“, a declarat primarul Cucos.
Conflictul dintre satenii din Agapia Veche si maicute este cunoscut de toata suflarea din comuna. Oamenii cu care am discutat ieri au spus ca satenii au dreptate, fiindu-le teama sa nu se creeze un precedent. „S-a gresit foarte mult cu aceasta sentinta. Acei oameni stau acolo de zeci de ani, iar parintii si bunicii lor au stapînit acele terenuri. Nu este normal ce se întîmpla si ne este teama ca într-o buna zi vom pati si noi la fel“, ne-a declarat, refuzînd sa-si decline identitatea, un satean.

Comunistii sînt vinovati, crede maica stareta

Olimpiada Chiriac, stareta Manastirii Agapia, care a refuzat în nenumarate rînduri sa discute cu ziaristii, face unele precizari, dar într-un comunicat remis redactiei unde încearca sa explice legalitatea actului juridic. Si da vina pe comunisti. ÃŽn viziunea sa, comunistii ar fi vinovati pentru ca i-au împroprietarit ilegal pe oameni pe terenurile manastirii. „ÃŽn anul 2002, printr-o actiune în constatare, Judecatoria Tg. Neamt, prin sentinta civila nr. 2478 din 11.10.2002, ramasa definitiva si investita cu formula executorie, ne recunoaste dreptul de proprietate pentru vatra manastirii de 49 ha, teren care nu a fost secularizat, expropriat, cedat sau înstrainat prin alte forme de catre manastire. ÃŽn anul 2004, pentru înscrierea în cartea funciara, Manastirea Agapia a facut demersurile necesare întocmirii documentatiei cadastrale pentru terenul din vatra manastirii, de 49 ha. Cu ocazia masuratorilor facute si a studierii documentelor la care au avut acces, inginerii cadastrali au constatat ca, de-a lungul timpului, în perimetrul celor 49 ha situate în vatra manastirii, au ocupat samavolnic sau au fost împroprietariti ilegal sub diferite forme de catre regimul comunist un numar de 34 de cetateni, care detin împreuna peste 9 ha teren cu care s-au înscris în anul 1959 în Registrul Agricol la Primaria Agapia, fara sa fie verificati ca se înscriu peste rolul nostru. Acestia au declarat terenurile fara sa posede acte de proprietate, unii detinînd suprafete chiar mai mari decît în roluri.
Pe aceste terenuri au construit diferite cladiri (case, gospodarii-anexe etc.) îngradindu-le si stapînindu-le pîna în prezent, cînd folosindu-se de rolul agricol din anul 1959, conform Legii 18/1991, în perioada 1992-2003 au solicitat comisiei locale de fond funciar emiterea de titluri de proprietate. ÃŽn baza acestor titluri au vîndut parte din terenuri altor 29 de persoane (...) Urmare a actiunilor Manastirii Agapia de recunoastere în instanta a dreptului de proprietate asupra acestor terenuri, în contradictoriu cu familiile Sandu si Marin, acestia instiga si pe ceilalti cetateni din vatra manastirii spunîndu-le ca îi vom scoate din casele lor, terenul fiind al manastirii. Prin declaratiile din presa, cele doua familii cu care sîntem în litigiu intentioneaza sa influenteze hotarîrile instantelor judecatoresti, conform propriilor lor afirmatii. Mentionam însa ca ceilalti cetateni care au locuinte pe terenul vatra manastirii au o atitudine pasnica vis-a-vis de manastire si recunosc calitatea de proprietar pe care o are Manastirea Agapia“, se arata în comunicatul semnat de stareta Olimpiada Chiriac si adresat initial mitropolitului Daniel

Articol afisat de 2399 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(D. MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective