Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Politica 11 Iulie 2007
Tipăreste articolul - Varianta pentru imprimantă Trimite acest articol unui prieten  prin email
Neamtul cucereste Parlamentul European cu femeile

Neamtul cucereste Parlamentul European cu femeile

• conservatoarea Silvia Ciornei si democrata Luminita VĂ®rlan sĂ®nt singurele care au cĂ®t de cĂ®t sanse sa acceada Ă®n Parlamentul Europei • PSD Neamt mizeaza pe bacauanul Catalin Mardare, PNL Neamt e Ă®n reorganizare post-alegeri, iar PLD Neamt se pregateste de alegeri interne •

Judetul Neamt are sanse sa prinda reprezentare la Bruxelles doar prin doua reprezentante ale organizatiilor de femei. Conservatoarea Silvia Ciornei si democrata Luminita VĂ®rlan sĂ®nt singurele care au cĂ®t de cĂ®t sanse sa prinda un loc pe lista nationala a partidelor din care fac parte si sa acceada la functia de europarlamentar. PSD Neamt Ă®l are candidat pe avocatul Alin Antohi, Ă®nsa acesta nu va prinde loc eligibil pe lista datorita concentratiei de VIP-uri social-democrate pe centimetru patrat de tabel. Presedintele Ioan Munteanu spune ca parlamentarii europeni vor fi desemnati la nivel national, astfel Ă®ncĂ®t cele mai cĂ®stigate sĂ®nt partidele aflate acum pe val, cum este cazul PD. Cu pozitia pe care o are Ă®n sondaje, PSD nu poate spera decĂ®t la cel mult 10-12 europarlamentari, dar si acestia obtinuti cu multa truda. „Nu sĂ®ntem foarte bine pozitionati - si ne-o arata sondajele - iar electoratul Ă®nca este departe de noi. Sper ca prin efortul organizatiilor din tara, avĂ®nd Ă®n vedere ca PSD este cel mai bine organizat partid, sa rupem 10 - 12 europarlamentari. Va fi greu, Ă®nsa, foarte greu. Trebuie sa o recunoastem. Alegerile europarlamentare sĂ®nt primul examen, e prima confruntare reala Ă®ntre partide, dar campania pentru alegerile locale va fi cea determinanta“, a declarat deputatul Ioan Munteanu.
Democratii nemteni n-au primit nici o strategie pe linie de partid cu privire la europarlamentare, dar sĂ®nt mĂ®ndri de reusita colegei lor, Luminita VĂ®rlan. Aceasta s-a calificat Ă®n primii 60 de democrati ce intra Ă®n cursa interna pentru a deveni candidat la Parlamentul European. „Au fost 800 de cereri din toata tara, iar doamna VĂ®rlan este Ă®n primii 60. SĂ®nt foarte bucuros si speranta mea este sa ramĂ®na Ă®n cei 45 care vor alcatui lista Partidului Democrat pentru euroalegeri. Este candidatul nostru si se bucura de toata sustinerea noastra, a organizatiei de la Neamt. Iar Ă®n cazul Ă®n care nu va reusi sa obtina mandat de europarlamentar, partidul Ă®i va oferi o functie de consilier european, asa cum se va Ă®ntĂ®mpla si Ă®n cazul celorlalti colegi neeligibili“, a declarat deputatul Marius Rogin, presedintele PD Neamt.
ĂŽn tabara liberala din judet predomina deja alegerile, Ă®nsa nu pentru Bruxelles, ci pe linie interna. PNL Neamt tocmai ce si-a desemnat noua conducere cu acte-n regula, iar Ă®n prezent se preocupa de treburi organizatorice post-alegeri. S-a vorbit, la un moment dat, ca filiala o va sustine pe Norica Nicolai pentru euromandat, Ă®nsa senatorul Serban Stratila nu exclude nici varianta ca PNL Neamt sa propuna un candidat propriu: „Vom lua o decizie dupa ce vom discuta Ă®n prima Ă®ntĂ®lnire a Biroului Politic Teritorial“. Nici liberal-democratii nu sĂ®nt cu gĂ®ndul la europarlamentare. Duminica aceasta Ă®si aleg sefii la Piatra Neamt, pe 29 iulie - la judet. Deputatul Vasile Pruteanu a fost anuntat ca si candidat pentru PE.
Partidul Conservator este de departe cel mai avantajat, întrucît o va sustine pe Silvia Ciornei, senator de Neamt, care a fost euroobservator în perioada pre-aderare si este parlamentar european de la intrarea în UE. Presedintele PC Neamt, Miron Smarandache, este încrezator în sansele Silviei Ciornei de a aduna voturi suficiente pentru reconfirmarea mandatului european. PRM Neamt va aplica probabil aceeasi metoda, dat fiind ca senatorul PRM al judetului, Viorica Moisuc, este în prezent eurodeputat la Bruxelles. Ar mai fi PIN-ul lui Cozmin Gusa, însa cei trei candidati propusi de filiala de la Neamt trebuie sa treaca mai întîi de examenul scris la care îi supune conducerea.
Alegerile pentru PE sînt anuntate pentru aceasta toamna, dupa ce au fost amînate în luna mai. La momentul respectiv, toate partidele din Neamt si-au anuntat propuneri proprii pentru fotoliile de la Bruxelles. Dar de atunci s-a mai topit elanul. În prezent, nici un partid nu are o tema de campanie pentru alegerile europarlamentare, nici un mesaj, nici un slogan, nici un concept, nici un plan concret. Îsi fac în schimb calcule privind numarul mandatelor pe care vor sa le obtina. Nici acestea nu sînt tintite însa, astfel încît organizatiile din teritoriu asteapta sa se dezmeticeasca sefii de la Bucuresti si sa le trimita instructiuni.

Articol afisat de 1686 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugă comentariul tău la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu existďż˝ nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective