Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Sosele europene pentru judetul Neamt

Sosele europene pentru judetul Neamt

• Consiliul Judetean a dat startul lucrarilor la doua noi drumuri nemtene care asigura legatura cu Bacaul • DJ 159C Ruseni - Cîndesti - Costisa, ce strabate patru comune, va fi asfaltat cu 19 miliarde de lei vechi, bani din creditul luat de CJ Neamt • DJ 155I Silistea - Români, singura cale de acces a locuitorilor din Gosmani la centrul administrativ, va fi modernizat cu peste 34 de miliarde de lei • lucrarile sînt executate de Drupo •

Doua drumuri judetene din Neamt au intrat în reabilitare, în vederea aducerii lor la standarde europene. Consiliul Judetean Neamt a dat, ieri,0 startul lucrarilor de modernizare la DJ 159C Ruseni - Cîndesti - Costisa si la DJ 155I Silistea - Români, drumuri de maxima importanta datorita legaturii pe care o asigura judetului Neamt cu Bacaul. Evenimentul s-a petrecut în prezenta autoritatilor judetene, a reprezentantilor Drupo - societatea ce a cîstigat prin licitatie executia lucrarilor, precum si a primarilor comunelor ce vor avea un drum nou-nout.

Drum european pentru patru comune

DJ 159C are o lungime de 16,765 de kilometri si strabate patru comune - Borlesti, Rediu, Cîndesti si Costisa. Este calea de legatura între drumul judetean Tazlau - Borlesti - Roznov si DN 15 Piatra Neamt. În fiecare zi este circulat de mii de masini: traficul mediu zilnic anual recenzat arata ca, în anul 2000, era traversat de 892 de vehicule, iar în anul 2005 numarul acestora crescuse, deja, la 1.530. Societatea Drupo va executa, pîna la sfîrsitul anului, lucrarile propuse de specialisti. În etapa premergatoare reparatiilor asfaltice vor fi plombate gropile si vor fi asternute trei straturi de mixtura asfaltica, astfel ca, la final, drumul va fi mai înalt cu 15 centrimetri. La intersectiile cu drumurile secundare vor fi facute podete laterale, pentru asigurarea continuitatii santurilor. În zonele cu panta, santurile vor fi betonate. Valoarea lucrarilor se ridica la aproape 20 de miliarde de lei, bani pe care Consiliul Judetean i-a pus deoparte din creditul intern contractat.
„Este o lucrare aprobata de Consiliul Judetean Neamt, un tronson de drum de 2,55 km, executat de catre Drupo care a cîstigat licitatia în valoare de 19 miliarde lei vechi. Urmeaza sa fie executata pîna la sfîrsitul anului, daca nu chiar mai devreme. Aici, avem un avantaj mare, pentru ca o sa folosim material din surse locale, ceea ce va ieftini foarte mult lucrarea. Urmeaza, fata de pietris, înca 3 straturi de material asfaltic si credem ca ne apropiem cumva de normele europene privind aceste drumuri, drumuri care sînt foarte circulate si fac legatura între Moinesti, Comanesti iar pe partea aceasta de judet, iese în drumul national“, a declarat Dumitru Badea, vicepresedintele CJ Neamt.
„De ce este foarte important acest drum? Din doua motive. Unul pentru ca am avut mereu probleme cu repararea acestui drum, fiind un drum pe care traficul greu este prezent în fiecare zi. Dupa cum stiti, cînd podul de la Roznov a fost în lucru, traficul greu a fost deviat în acest drum. Dar si din alt motiv, iarasi important, ecologist de data aceasta, din punct de vedere al mediului. Dupa cum ati observat, în perioada aceasta, cînd este cald, sînt nori mari de praf, iar cînd ploua sînt iarasi noroaie, ceea ce face ca aceasta zona sa nu fie demna de anul 2007. Am mai spus acest lucru si cu alte ocazii, la alte drumuri. Dupa modernizare, putem
sa consideram ca pe acest drum se va putea circula în conditii normale“, a spus Vlad Marcoci, presedintele CJ Neamt.
„Este o lucrare pe care am început-o anul trecut. De atunci, am reusit sa turnam 3 kilometri în zona. Ne-am axat pe zona unde este populatie. Anul acesta, finalizam aceasta lucrare. Dupa cum ati observat, traficul care exista în zona, traficul greu, duce la degradarea foarte accentuata a drumului. Asta si din cauza conditiilor impuse de restrictia circulatiei pe podul de la Roznov. S-a ajuns la concluzia ca necesita o consolidare mai puternica decît alte drumuri, iar cele trei straturi de mixtura si doua straturi de beton asfaltic vor face ca portanta drumului sa fie una deosebita“, a adaugat si Romica Rotaru, vicepresedinte al CJ Neamt.
Primarul de Costisa era cel mai bucuros de repararea drumului. „As vrea sa multumumesc, în mod deosebit, conducerii Consiliului Judetean pentru ca a dat curs solicitarilor noastre si a cetatenilor din zona, cetateni care sînt foarte afectati de praf si de zgomot. Speram ca, într-un timp relativ scurt, lucrarea sa fie încheiata, sa fie gata în perioada imediat urmatoare, cînd ai nostri concetateni plecati în Italia vor veni în concedii si sa vada ca si la noi încep si se realizeaza lucrari care sa conduca catre standardele europene“, a spus primarul Aurel Ciocanel.
Directorul tehnic al societatii Drupo, Romeo Pustan, a avut, la rîndul sau, multumiri pentru conducerea Consiliului Judetean, pentru eforturile depuse în gasirea fondurilor necesare modernizarii si consolidarii drumului judetean 159C: „Noi, ca si constructori, vom face efortul sa realizam lucrari de calitate, la standardele si normativele actuale, sa respectam, de asemenea, graficele de executie si de dare în functiune a obiectivelor si ne rugam la Dumnezeu ca vremea sa tina cu noi si sa ne încadram în aceste grafice de executie“.

Comuna Români, legata din nou la lume

Starea DJ 155I Români - Silistea ajunsese cea mai mare bataie de cap a autoritatilor si motiv de nemultumire pentru locuitorii din zona. Gropile, siroirile si denivelarile au fost, nu de putine ori, înjurate de localnici si de cei care au ajuns în zona. Drumul în cauza este singura cale de acces pentru satenii din Gosmani spre centrul administrativ, iar starea în care era le-a pus rabdarea la încercare multora. ÃŽn perioada urmatoare, drumul va fi modernizat pe o lungime de 5,7 kilometri, vor fi facute acostamente late de un metru si vor fi amenajate cinci podete tubulare transversale pentru scurgerea apelor, plus 17 podete laterale si santuri laterale betonate. Valoarea lucrarilor depaseste 34 de miliarde de lei, bani pe care autoritatile judetene îi dau cu draga inima, doar ca sa rezolve problema satenilor. Trecînd în registrul filosofic, vicepresedintele Dumitru Badea si-a început dicursul cu o constatare de genul „ce ti-e si cu viata asta, dom'le“, amintindu-si de momentele neplacute cînd oamenii erau nemultumiti de starea drumului. „Venind încoace, chiar ma gîndeam: iata ca mai sînt si clipe fericite în viata noastra! Va amintiti, cînd am fost sa vedem drumul anul trecut, acolo în vale era o masina împotmolita si nu am mai avut curajul, obrazul, sa coborîm la oameni pentru ca primarul lua înjuraturile si le trimitea foarte repede la Consiliul Judetean, nu le tinea pentru dumnealui. Iata ca a venit si un moment placut, de satisfactie. Cred ca vor fi si mai mari satisfactii cînd acest tronson de drum va fi terminat si as ruga societatea Drupo sa continue pe acest drum din punct de vedere al calitatii. Am o singura remarca de facut, sigur, este o problema generala, dar aici vad ca este foarte accentuata, în sensul ca nu sînt decolmatate santurile pe teritoriul comunei, exact acolo unde trebuia sa se faca treaba aceasta. Daca ati observat, în drum vin foarte multi torenti si sînt conditii ca drumul sa fie distrus într-un termen foarte scurt si atunci investitia ar fi în zadar. Consiliul Local, primarul, viceprimarul sa-i scoata pe oameni din casa si sa-si curete santurile de materiale de constructii de fel de fel de materiale cu care au blocat santurile“, a spus Dumitru Badea.
Seful CJ Neamt a spulberat mitul cum ca doar anumite drumuri sînt importante pentru judet. „De cînd am preluat functia de presedinte al Consiliului
Judetean, am primit permanent socilitari pentru modernizarea acestui drum! Sînt foarte multi oameni care îsi pierdusera speranta ca acest lucru se va realiza, majoritatea considerînd ca aceasta comuna, Români, se afla la capatul judetului. Nu este asa, nu conteaza distanta fata de centrul judetului! Toate drumurile sînt importante si toate sînt atacate, în functie de gradul lor de uzura. Un lucru este cert: aici nu s-a intervenit de ani de zile, ceea ce face ca si aceasta comuna sa beneficieze de o lucrare de calitate în perioada ce urmeaza“, a declarat Vlad Marcoci.
Manole Ciobanu, primarul de Români, a spus ca este cel mai deosebit eveniment, de cînd se afla în fruntea comunei. „ÃŽn sfîrsit, în comuna Români este un eveniment deosebit, dintre cele mai
deosebite de cînd ma stiu eu ca primar si chiar de dinainte. E o bucurie imensa. Este un eveniment asteptat de noi toti. Este o zona foarte frumoasa. Drumul judetean 155I va fi un drum la parametri excelenti. Tin sa le multumesc celor de la Consiliul Judetean pentru rabdarea pe care au avut-o la cererile noastre repetate. Dupa cum vedeti, niciodata nu este prea tîrziu“, a spus Manole Ciobanu.
Singur, vicepresedintele Romica Rotaru, si-a adus aminte cu acest prilej si de sefii pe linie de partid: „Amintesc ca este o promisiune facuta de mine cetatenilor din satul Gosmani. Vreau sa le amintesc ca m-am tinut de cuvînt. Acest lucru s-a întîmplat si datorita eforturilor presedintelui Ioan Munteanu care a insistat, la rîndul sau, pe lînga conducerea Consiliului Judetean“.

Articol afisat de 2770 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Dana OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective