Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 21 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Apa, si putina, si otravita

Apa, si putina, si otravita

• în unele zone ale judetului, apa din fîntîni este contaminata cu compusi chimici si streptococi sau germeni proveniti din materiile fecale • 2.166 de fîntîni au secat complet, iar alte 14.840 au apa cu mult sub nivelul normal • rîurile sînt sub jumatate din debitul normal •

Canicula si seceta au afectat calitatea apei potabile din judet. Mai ales în mediul rural, unde nivelul apei din mii de fîntîni a scazut, concentratiile anumitor compusi chimici cu efect negativ asupra sanatatii populatiei au crescut, la fel ca si contaminarea microbiologica.
Analizele chimice si bacteriologice efectuate de catre reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica Neamt de la începutul lunii pîna în prezent, pe probe de apa provenita din diverse localitati rurale din judet arata ca, în multe comune, aceasta nu este potabila.
Pentru a stabili daca apa consumata nu prezinta nici un pericol pentru populatie, reprezentantii ASP determina concentratiile de nitrati, nitriti si cloruri, precum si încarcatura microbiologica. În urma efectuarii de astfel de analize, s-a dovedit ca, mai ales în localitatile din zona Roman, apa din fîntîni contine nitrati. Astfel de situatii se înregistreaza în localitatile Stanita, Boghicea, Valea Ursului, Ion Creanga, Icusesti, Balusesti, Nisiporesti, Sabaoani, Adjudeni.
Apa nepotabila din cauza centratiei mari de nitrati exista si în comunele Girov, Dragomiresti, Alexandru cel Bun, Rediu, Cîndesti, Borlesti, Bodesti, Margineni. În multe dintre situatii, analizele de laborator efectuate au evidentiat ca, în afara de nitrati, apa din fîntîni mai este contaminata si cu streptococi sau germeni proveniti din materiile fecale.
Pentru a elimina riscul îmbolanavirii populatiei în urma consumului de apa din aceste surse, ASP Neamt a trimis primariilor din respectivele localitati avertizari însotite de masurile ce se impun, precum si recomandarea de a consuma atît pentru baut, cît si pentru prepararea hranei, apa îmbuteliata.
Medicilor de familie li s-a recomandat sa supravegheze atent sugarii si copiii cu vîrste de pîna la trei ani. Analizele efectuate pe probele prelevate din fîntînile publice din comune sînt platite de catre primarii, iar în cazul celor recoltate din fîntînile satenilor, sînt platite de catre acestia. Cadrele medicale ale ASP Neamt recolteaza si analizeaza zilnic probe de apa provenita din instalatiile centrale din orase, pîna acum aceasta încadrîndu-se în concentratiile maxime admise la indicatorii analizati si este potabila.

Seceta în puturi

Judetul Neamt se topeste la suprafata si se usuca în adîncuri. Din cele 41.283 de fîntîni din satele nemtene, 2.166 au secat complet, iar altele 14.840 au apa cu mult sub nivelul normal. Temperaturile dogoritoare din aceasta saptamîna, dar si cele anuntate pentru zilele urmatoare risca sa ne lase fara apa cea de toate zilele si sa ne omoare animalele. Specialistii de la Sistemul judetean de Gospodarire a Apelor monitorizeaza permanent sursele de apa din judet, însa prognozele nu sînt deloc îmbucuratoare. Pe zi ce trece, pîraiele si rîurile care traverseaza judetul scad vazînd cu ochii. „Toate cursurile de apa sînt sub cursul mediu multianual. De joi pîna vineri, pe aproape toate cursurile de apa au fost înregistrate scaderi ale debitelor cu 1-3 centimetri. Cam toate sînt sub jumatate din cît ar trebui sa fie. Precipitatiile au fost zero, iar din avertizarea de cod portocaliu primita am înteles ca situatia se va mentine în acest fel înca doua zile. Ne trebuie ploaie, e clar“, a declarat ing. Stelian Mihaila de la SGA Neamt.
Principalele rîuri din Neamt au fost masurate ieri si s-a putut constata ca sînt în continua scadere. Siretul curgea cu 18 metri cubi pe secunda, adica jumatate din cît este debitul lui normal pentru aceasta perioada. Moldova avea 13 mc/s, adica o treime din normal, avînd în vedere ca debitul ei este în medie de 39 mc/s. Bistrita este în situatia cea mai fericita: ieri, la Farcasa s-a înregistrat un debit de 26 de metri cubi pe secunda, în conditiile în care normalul pentru aceasta perioada este de 38. Pîraiele si pîrîiasele din judet sînt fie sub jumatate din cota normala, fie au secat de mult. Nici lacurile nu o duc mai bine: acumularea Izvoru Muntelui este plina cu apa în proportie de 62%. Cu toate acestea, situatia nu este grava, iar Hidrocentrale Bistrita nu a fost nevoita sa modifice graficul de exploatare stabilit pentru aceasta luna.

Articol afisat de 1668 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(L. ILISESCU, D. OSTAHIE)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Social Stiri Social
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective