Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Iulie 2007
LMMJVSD
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 31 Iulie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Patriarhul Teoctist a trecut la cele vesnice

Patriarhul Teoctist a trecut la cele vesnice

• Prea Fericitul Teoctist a fost operat, ieri, de adenom de prostata • la ora 17 a suferit un stop cardiac • Teoctist a fost uns la monahism, la 6 august 1935, la Manastirea Bistrita •

Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a murit, ieri, la ora 17, la Institutul Clinic Fundeni.
Decesul a fost consemnat de medicii Ionel Sinescu, seful Centrului de Chirurgie Urologica, Dan Tulbure, seful Centrului Anestezie Terapie Intensiva si Constantin Popa, managerul Institutului Clinic Fundeni. Prea Fericitul Teoctist a suferit, tot ieri, o interventie chirugicala la Institutul Clinic Fundeni. ÃŽn perioada postoperatorie, pe fondul unor suferinte cronice, a dezvoltat o suita de complicatii cardiace, care au culminat cu o oprire a cordului ce nu a raspuns la manevrele de resuscitare.
Prea Fericitul Teoctist va fi înmormîntat dupa o slujba speciala, denumita Înmormîntare Arhiereasca. Conform tipicului, arhiereul va fi mai întîi spalat numai cu apa ca la sfîntul botez: mai întîi la frunte, apoi la ochi, buze, piept, mîini si genunchi. Va fi îmbracat apoi în haine calugaresti, peste care vor fi puse vesmintele arhieresti. În mîini, îi va fi pusa Sfînta Evanghelie. Slujba de înmormîntare va fi oficiata dupa rînduiala calugareasca. Spre deosebire de una obisnuita, vor fi alte cîntari, vor fi citite mai multe evanghelii si o serie de tropare deosebite.

Hirotonit în Biserica Precista din Roman

Patriarhul Teoctist s-a nascut pe 7 februarie 1915 în satul Tocileni (Botosani). A intrat de tînar ca frate, la Schitul Sihastria Voronei (Botosani), în anul 1928. A urmat vreme de un an cursurile Seminarului Teologic de la Manastirea Neamt (1931-1932), pe care le-a continuat apoi la Manastirea Cernica (1932-1940). A fost uns la monahism la 6 august 1935 la Manastirea Bistrita (Neamt), sub numele de Teoctist. La 4 ianuarie 1937, Mitropolitul Pimen Georgescu al Moldovei aproba hirotonia monahului Teoctist în treapta de ierodiacon. A fost hirotonit de catre arhiereul Ilarion Bacaoanul, în biserica Precista din Roman. ÃŽn anul 1940 s-a înscris la Facultatea de Teologie din Bucuresti, pe care a absolvit-o în anul 1945, primind calificativul „magna cum laude“. La 1 martie 1945 a fost transferat, la cererea sa, la Centrul eparhial Iasi. Este hirotonit ieromonah la 25 martie 1945 de catre PS Valeriu Moglan Botosaneanul, arhiereu-vicar al Mitropoliei Moldovei. Este hirotesit arhimandrit în anul 1946. ÃŽntre anii 1946-1947 a studiat la Facultatea de Litere si Filosofie din cadrul Universitatii din Iasi.

Ascensiunea spre patriarhie

La începutul anului 1947, Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a retras rangul de arhimandrit, din cauza pozitiei sale considerate procomuniste. Autoritatile au organizat în paralel scoaterea lui Irineu Mihalcescu din scaunul de mitropolit si înlocuirea sa cu Justinian Marina, fapt care a facilitat ascensiunea lui Teoctist. ÃŽn anul 1948, Justinian Marina avea sa fie instalat în scaunul de Patriarh al României. ÃŽn perioada 1948-1950, PC Arhimandrit Teoctist detine functia de Vicar Administrativ al Arhiepiscopiei Iasilor. La scurt timp dupa aceasta, la 28 februarie 1950, Arhimandritul Teoctist a fost ales de catre Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la propunerea Patriarhului Justinian, în rangul de episcop-vicar patriarhal, cu titlul de „Botosaneanul“. A fost hirotonit în treapta arhieriei la 5 martie 1950, în Catedrala „Sfîntul Spiridon-Nou“ din Bucuresti, de catre Patriarhul Justinian, mitropolitul Firmilian Marin al Olteniei si episcopul Chesarie Paunescu al Dunarii de Jos.

Mitropolit al Olteniei, Moldovei si Sucevei

La 28 iulie 1962, este ales de catre Colegiul Electoral Bisericesc în postul de Episcop al Aradului, iar la 16 septembrie 1962 este înscaunat episcop la Arad. În aceasta calitate, a avut sub jurisdictie Vicariatul de la Gyula si doua protopopiate din Banatul Sîrbesc. În aprilie 1963, Congresul Episcopiei Ortodoxe Române din America l-a ales în postul de Episcop de Detroit, iar Sfîntul Sinod a aprobat alegerea si i-a acordat rangul de Arhiepiscop. Din cauza neacordarii vizei, n-a putut lua în primire conducerea efectiva a Episcopiei Ortodoxe Române din SUA si Canada. La 28 ianuarie 1973, a fost ales în rangul de arhiepiscop al Craiovei si mitropolit al Olteniei, fiind înscaunat la 25 februarie 1973 de catre Patriarhul Justinian în Catedrala Mitropolitana din Craiova. La 25 septembrie 1977, este ales în rangul de Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Sucevei, fiind înscaunat la 9 octombrie 1977 în Catedrala Mitropolitana din Iasi.

Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române

Dupa moartea Patriarhului Iustin Moisescu, la 31 iulie 1986, IPS Mitropolit Teoctist a devenit loctiitor de patriarh. La 9 noiembrie 1986, este ales în urma votului Colegiului Electoral Bisericesc ca Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Ungrovlahiei si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, fiind întronizat la 16 noiembrie 1986 în Catedrala Patriarhala din Bucuresti de catre mitropolitii tarii, Antonie al Transilvaniei, Nestor al Olteniei si Nicolae al Banatului, în prezenta membrilor Sfîntului Sinod, a patriarhilor Ierusalimului si Bulgariei, a reprezentantilor tuturor Bisericilor Ortodoxe, ai Bisericii Romano-Catolice, ai Bisericilor Protestante si a reprezentantilor forurilor de Stat.
În anii de activitate ca ierarh, s-a preocupat nu numai de probleme administrative si economice, ci si de restaurarea unor monumente de arta bisericeasca din cele patru eparhii pe care le-a condus (îndeosebi Putna, Bistrita, Slatina, Rîsca, Gorovei, Vorona, Mitropolia Veche, Barboi, toate în Arhiepiscopia Iasilor) si de organizarea unor muzee bisericesti si a ctitorit o biserica în localitatea Victoria (Botosani). A îndrumat revistele Mitropolia Olteniei, Mitropolia Moldovei si Sucevei, Glasul Bisericii si a încurajat aparitia mai multor lucrari teologice.

Articol afisat de 1515 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
()
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de i_todiroae la data 31.07.2007 18:46
lu30.07.2007 : "De pe patul meu de suferinta ...." cf. Olga Todiroae, Timisesti, 87 de ani si 7 luni
"Dumnezeu sa-l ierte pe Patriarhul nostru PF +Teoctist ....

.... Nu trebuiau sa umble sa-l opereze la batranete pe Patriarhul nostru PF +Teoctist ....
.... La batranete e greu de trait nu de murit ...

.... Patriarhul nostru PF +Teoctist nu a mai avut pereche ...."

cf. Olga Todiroae, Timisesti, 87 de ani si 7 luni
Ad�ugat de i_todiroae la data 31.07.2007 18:53
+PF Teoctist (N. 7 februarie 1915 Tocileni, D. lu30 iulie 2007 Bucuresti)
Bunul si Marele DUMNEZEU
sa-i odihneasca sufletul in liniste si pace
Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române +PF Teoctist (N. 7 februarie 1915 Tocileni, D. lu30 iulie 2007 Bucuresti) ....

... Regrete eterne din partea unui crestin ortodox ....

---------- informatician somer [...] Ioan Todiroae ([email protected] Timisesti) ----------
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective