Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Opinii 10 August 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Vilele lui Ceausescu

Revolutia a adus, între altele, ca pe o viitura a revoltei, si un iures demolator. Cred ca filosoful Plesu sau poetul Dinescu, nu-mi mai aduc bine aminte, propunea transformarea Casei Poporului, marele vis faraonic împlinit al lui Ceusescu într-un pisoar national. Fiecare român, suna proiectul, aplaudat de altfel de multa lume, trebuie, scuzati, sa se pise pe aceasta magaoaie, pedepsindu-l astfel pe dictator si aratînd drumul aseptic al libertatii.
Tot la Revolutie, în acele zile tulburi si entuziaste, cu efuziuni justificate si excese care ar fi putut lipsi, a fost proclamata ideea ca sefii statului sa nu mai stea în palate, ci în case obisnuite, ca noi toti. În consecinta, am priceput eu, Iliescu se va muta cu Presedintia toata într-un bloc. În scurt timp, Iliescu s-a mutat la Cotroceni, în birourile lui Ceausescu, toate foste birouri regale. Si în perioada comunista, în vremuri de avînt proletar, Palatul Regal a devenit Palat al Pionierilor. Încet, încet însa, temperamentul revolutionar potolindu-se, comunismul, prin oamenii de la vîrf, a ocupat spatiile confortului si elegantei regale. Emil Constantinescu n-a stat nici el la bloc, cu toate ca în campania electorala chiar asta promitea. A stat tot la Cotroceni. Nici Traian Basescu, suit în adulatia publica pe scara populismului proletar, nu s-a mutat la bloc, ci la Cotroceni cu biroul si la Vila Lac 3 din Primaverii ca locatar. Toti trei presedintii post-revolutionari au fost si sînt cazati în vacante si nu numai la Neptun, în vila mult înjurata a lui Ceausescu, la Olanesti, la Scrovistea, si-n altele cu acelasi cazier politic. Clantele din aur ale usilor, chiuvetele de aur din bai, candelabrele din aur din livinguri si saloane, aratate la televizor în zilele Revolutiei ca simboluri ale opulentei familiei dictatoriale si-au pierdut caratele (nici nu erau din aur) redevenind metale populare. Aflu ca domnul Traian Basescu, presedintele în functie, care umbla muncitoreste prin lume ca Gheorghiu Dej cu o camasa cadrilata, e la Covasna în concediu. Sta la una din cele mai sclivisite vile de lux ale lui Ceusescu, plantata într-o padure. Presedintele, îmi spune un înalt functionar, apropiat al acestuia, "este înnebunit dupa aceasta vila". Îl cunosc întîmplator pe unul din administratorii bunurilor prezidentiale care a slujit sub cei trei presedinti post-revolutionari. Cum e nea..., zic eu, vila de la Covasna? E, spune omul care a inventariat-o la Revolutie, o splendoare. Are, ca si la Olanesti, în interior baze de tratament ca si cele de afara, tot luxul si tot confortul.
Care va sa zica, domnului Basescu îi plac luxul si confortul. Doamnei Maria, întîia femeie a tarii, regina a echitatiei, îi plac peretii de o anumita culoare, de aceea la Vila Lac 3 nu s-a mutat decît dupa ce casa a fost revopsita pe gustul sau.
Cît a trecut de la proiectul trasformarii Casei Poporului în pisoar national si a caselor lui Ceausescu în muzee, ca sa vada lumea, sa se revolte si sa înjure? Au trecut 17 ani. Doar.

Articol afisat de 4308 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Tableta de Lucian Avramescu)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Ad�ugat de constanta la data 11.08.2007 13:36
Nu vrem Revolutie, vrem Evolutie (1)
Imi pare rau ca nu m-am gandit primul la acest joc de cuvinte (numai joc de cuvinte?!) din titlul meu). Dar si mai rau imi pare ca exista spatiu gazetaresc pe care-l poti considera un 'pisoar' inteletual! Articolul de fata este o rusine pentru cei care se considera gazetari! Are numai Gaze Tari! Daca as fi avut un drept de decizie, as fi aruncat la KOSH acest articol indecent! Nu prin ceea ce spune, ci cum spune! Se fac valuri de spume pe ceea ce stim; dar sunt insalubre! Gazetari (legat!) uniti-va in demersul vostru! Stiti ce aveti de facut! 'Pisoarele' (moldoveneste!), spalate, lasati-le la intrare! Nu cred ca meritam asemenea 'articole', chiar daca 'asa se pare'! Nu transformati 'libertatea cuvantului' in 'cuvatare libertina'! Riscati sa nu va mai creada nimeni! Cred ca spatiul meu de comentariu se termina; as fi vrut sa am si eu acelasi spatiu ca L.A. Citat: "Au trecut doar 17 ani. Doar." Repet: "Nu vrem revolutie, vrem Evolutie"! Oare cand se va vedea?
P.S. Cenzura?
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Politica Stiri Politica
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective