Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri August 2007
LMMJVSD
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Regionale 11 August 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email

Mircea Dinescu, reclamat la CNSAS

• Patriarhia Româna a depus o sesizare pe tema declaratiilor referitoare la adresa fostului Mitropolit al Ardealului, Antonie Plamadeala • „Declaratiile pe care le-a facut Mircea Dinescu îl descalifica“, a precizat purtatorul de cuvînt al Patriarhiei, preotul Costel Stoica • „Cei de la Patriarhie ar trebui sa fie mai degraba atenti la gradele din curtea lor si sa se ocupe de îngrijirea vaduvelor si a orfanilor“, a replicat Mircea Dinescu •

Patriarhia Româna a depus, ieri, la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii o sesizare în legatura cu declaratiile lui Mircea Dinescu (foto) la adresa fostului Mitropolit al Ardealului, Antonie Plamadeala. Patriarhia considera ca afirmatiile lui Dinescu îl fac incompatibil cu calitatea de membru al Colegiului CNSAS. Purtatorul de cuvînt al CNSAS, Carmen Popescu, a precizat ca presedintele Colegiului a dispus, în regim de urgenta, ca aceasta sesizare sa fie afisata pe intranet pentru informarea tuturor membrilor CNSAS. Carmen Popescu a mai spus ca sesizarea BOR, semnata de Episcopul vicar patriarhal Vincentiu Ploiesteanu, a fost depusa la Biroul secretarului Colegiului în vederea includerii pe ordinea de zi a viitoarei sedinte a CNSAS. „Este o sesizare din partea Patriarhiei la care CNSAS va raspunde în masura competentelor sale“, a adaugat ea.
„Declaratiile pe care le-a facut Mircea Dinescu îl descalifica. El a încalcat calitatea de membru al CNSAS, fiindca nu avea dreptul sa faca publice informatii din dosarele fostei securitati, înainte ca membrii colegiului sa ia o decizie“, a precizat, pentru Rompres, purtatorul de cuvînt al Patriarhiei, preotul Costel Stoica. El a sustinut ca Mircea Dinescu si-a dat seama ca a gresit acuzînd în presa ierarhi ai BOR de colaborare cu fosta securitate, în opinia sa acest fapt rezultînd din explicatiile date ulterior de acesta.
Patriarhia Româna a anuntat joi ca va sesiza Colegiul CNSAS în legatura cu declaratiile lui Mircea Dinescu aparute în presa cu privire la colaborarea unor ierarhi BOR cu fosta securitate. „Consideram ca declaratiile dlui. Mircea Dinescu sînt incompatibile cu statutul de membru al Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii. Potrivit Legii nr. 187 din 7 decembrie 1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea securitatii ca politie politica, erespectarea prevederilor prezentei legi de catre alte persoane decît cele prevazute la art. 20 atrage, de asemenea, raspunderea penala, ivila, administrativa sau disciplinara, dupa caz“, se arata într-un comunicat al Patriarhiei remis joi Rompres. Reprezentantii BOR aminteau, totodata, în comunicatul respectiv, sanctiunile care se aplica celor care nu respecta prevederile legale în domeniu.
Dupa anuntul Patriarhiei, Mircea Dinescu a afirmat ca BOR vrea sa amîne la nesfîrsit deconspirarea preotilor care au colaborat cu securitatea, în loc sa lamureasca aceasta problema înainte de alegerea noului Patriarh. „Declaratiile mele nu sînt secret de stat. Noi sîntem la CNSAS ca sa deconspiram fostii colaboratori ai securitatii, iar eu îmi fac meseria pentru care sînt pus acolo“, a spus Mircea Dinescu. El a adaugat ca cei de la Patriarhie ar trebui sa fie mai degraba atenti la „gradele din curtea lor“ si sa se ocupe de îngrijirea vaduvelor si a orfanilor. Dinescu a precizat ca informatiile pe care le-a dat publicitatii în legatura cu fostul mitropolit al Ardealului Antonie Plamadeala nu le are din dosarele aflate la CNSAS, ci din alta sursa. Colegiul CNSAS urmeaza sa analizeze dosarele membrilor Sfîntului Sinod al BOR pîna la organizarea alegerii noului Patriarh.

Articol afisat de 1431 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
()
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Eveniment cultural Stiri Eveniment cultural
Stiri Sanatate Stiri Sanatate
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective