Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 5 Septembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
FÃRÃ MEDICAMENTE

FÃRÃ MEDICAMENTE

• fondurile destinate medicamentelor compensate si gratuite pe luna septembrie s-au terminat în trei zile • Casa de Asigurari de Sanatate a alocat fonduri mai mici farmaciilor • un alt motiv al epuizarii rapide a bugetului repartizat îl reprezinta medicatia pentru trei luni ridicata de catre unii bolnavi • pacientii si farmacistii spera în suplimentari de fonduri • „am avut parte de tipete, comentarii neprincipiale, iesiri nelalocul lor“, a declarat farmacistul Ilie Echim •

Mii de nemteni au ramas fara medicamente gratuite si compensate, dat fiind faptul ca sumele destinate tratamentelor în ambulatoriu pentru luna în curs au fost epuizate în primele trei zile. Majoritatea dintre cele 84 de farmacii aflate în relatie contractuala cu Casa de Asigurari de Sanatate Neamt au onorat retete gratuite si compensate pîna luni, 3 septembrie. Din cele 32 de unitati farmaceutice existente în Piatra Neamt si care au contract cu forul platitor, ieri dimineata, mai eliberau medicamente destinate tratamentelor în ambulatoriu doar cîteva, situate în cartiere marginase ale orasului. Dintre farmaciile mari din oras, doar Hortensis si Medifarm au mai eliberat ieri medicamente gratuite si compensate. Si farmaciile romascane aflate în relatie contractuala cu CAS Neamt stopasera, ieri, eliberarea de medicamente destinate tratamentelor în ambulatoriu. „ÃŽn «Favorit», la populatia noastra din zona, s-a adaugat si cea din centru, unde farmaciile au epuizat luni fondurile înca de la primele ore. Cronicii au avut prioritate, pentru ca este începutul ultimului trimestru, iar acestia si-au ridicat medicatia pentru trei luni odata. Vom raporta consumurile la CAS si cred ca aceasta va asigura suplimentari“, a declarat Alexandrina Vaduva, farmacist diriginte în cadrul Farmaciei „Hygeea“ Roman. Aceeasi situatie s-a înregistrat si la farmaciile „Galenica“, „Medica“, „Alcra Pharm“ sau „Farmrom Impex“, toate din Roman. ÃŽnca mai eliberau asemenea medicamente, pentru o zi sau doua, Farmaciile „Bella Donna“ si „Iris Farm“.
Conform precizarilor facute de catre Carmen Curalariu, purtator de cuvînt al CAS Neamt, farmaciile nemtene aflate în contract cu forul platitor au avut la dispozitie pentru luna septembrie 15,277 miliarde de lei vechi, din care 11,231 destinate medicamentelor gratuite si compensate, iar 4,046 - tratamentele bolnavilor cu afectiuni cronice protejate. Cea mare parte din suma destinata medicamentelor gratuite si compensate, adica 5,91 de miliarde de lei vechi, a fost repartizata farmaciilor din capitala judetului. Farmaciilor din Roman li s-au alocat pentru acest capitol 2,983 miliarde de lei vechi.
Farmacistii nemteni spun ca principala cauza a epuizarii banilor de medicamente gratuite si compensate în numai trei zile este aceea ca forul platitor a repartizat luna aceasta un buget mai mic acestui capitol.

Retetele pe trei luni, o idee proasta

Un alt motiv care a generat aceasta situatie îl reprezinta noua modalitate de prescriere a retetelor destinate bolilor cronice, care permite pacientului sa îsi procure medicatia necesara tratamentului pe trei luni. Reglementari legale în acest sens au aparut la sfîrsitul lunii iulie, dar sumele necesare sustinerii acestei activitati nu s-au triplat concomitent. „Aceasta decizie de a elibera retete pentru tratamentul pe trei luni nu este nicidecum în folosul bolnavilor. Cei mai multi dintre ei sînt saraci si nu au bani ca sa îsi procure medicamentele pentru atîta vreme. Reteta e pentru trei luni, dar este valabila numai 30 de zile de la eliberare, asa ca pentru cel sarac, nu este un ajutor. Foarte multi oameni carora li s-a explicat acest lucru de catre medicul de familie, au fost speriati ca nu cumva sa nu ramîna fara medicamente si, ca atare, au luat reteta numai pe o luna si au venit la farmacie înca din prima zi. Sîmbata si duminica a fost «moarte de om» în farmaciile noastre si, în consecinta, ieri dupa masa (luni, 3 septembrie) am terminat banii. Azi (ieri, 4 septembrie) am fost stresati din alt punct de vedere - oameni care nu au reusit sa îsi ia medicamentele si carora le-am explicat ca, deocamdata, s-au epuizat fondurile si-au manifestat nemultumirea fata de personalul nostru. Am avut parte de tipete, comentarii neprincipiale, iesiri nelalocul lor“, a declarat farmacistul Ilie Echim, patronul farmaciilor Ardealul din Piatra Neamt.
De putinatatea fondurilor alocate pentru luna septembrie s-a plîns si farmacista Irina Timisescu, diriginte al farmaciei „Medica“ din municipiul resedinta de judet, care a terminat banii pentru compensate si gratuite tot luni dupa-amiaza. Drept dovada, ieri, farmacia era aproape goala. Unii dintre bolnavii care venisera dupa medicamente, plecau amarîti, dar sperînd ca dupa data de 15 a lunii vor avea mai mult noroc si îsi vor putea procura medicamentele. Altii, mai disperati, care venisera de la tara, au preferat sa scoata bani din buzunar, ca sa nu mai faca un drum.
„Am o fata, de 30 de ani, bolnava psihic si nu poate sta fara tratament. Nu am mai gasit medicamente compensate, dar ca sa nu mai vin altadata în oras, am scos din buzunar un milion si o suta de lei (vechi - n.r.). Sînt bani foarte multi pentru noi, dar mai bine stau flamînda, decît sa o las fara pastile. E tare nervoasa si face urît daca nu îsi ia tratamentul“, a declarat Maria Gociu, din Razboieni.

Optimism la CAS

Conform precizarilor facute de catre jurist Daniela Soroceanu, director executiv al CAS Neamt, populatia nu va ramîne fara medicamente gratuite si compensate.
„Asa cum s-a întîmplat în ultimele luni, se vor face suplimentari de fonduri, fie dupa 15 septembrie, fie mai repede, daca vom primi aprobare de deblocare de fonduri din fondul de rezerva al institutiei
din partea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Nu este nici un secret ca pentru luna septembrie s-au alocat sume mai mici pentru tratamentele în ambulatoriu, dar asta s-a stabilit de comun acord cu farmacisti înca de la începutul anului, cînd s-au împartit sumele pe unitati si pe luni. Sînt sigura ca nu vor ramîne bolnavi fara medicamente din cauza fondurilor mici. Se poate, însa, sa ramîna fara medicamente doar aceia a caror reteta destinata tratamentului bolilor cronice protejate nu este avizata de o comisie teritoriala care de luna asta avizeaza retetele prescrise. Pentru ca la bolile protejate, precum cele psihice am constatat ca în ultima vreme s-au facut economii, pentru ca nu erau ridicate medicamentele, am diminuat fondurile acestora si le-am crescut pe acelea destinate tratamentului cancerului. Din cele zece boli cronice protejate, patru dispun de plafon fix, iar sase au la îndemîna fonduri variabile“, a declarat jurista Daniela Soroceanu, director executiv al CAS Neamt.

Articol afisat de 1844 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Lacramioara ILISESCU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective