Monitorul de Neamt si Roman ziarul din judetul Neamt cu cei mai multi cititori
  Stiri azi     Arhiva     Cautare     Anunturi     Forum     Redactia  
AutentificareAutentificareInregistrare 
Calendar- Arhiva de Stiri Septembrie 2007
LMMJVSD
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Stiri pe e-mail - Newsletter Monitorul de Neamt Newsletter
Nume:
Email:
Links - Link-uri catre site-uri utile Link-uri
 Judetul Neamt
 Video Production
 Cambridge
Optiuni Pagina Optiuni pagina
Adauga in Favorites Adauga in Favorites
Seteaza Pagina de start Seteaza Pagina de start
Tipareste pagina Tipareste pagina


























Monitorul de Neamt » Stiri Locale 28 Septembrie 2007
Tipãreste articolul - Varianta pentru imprimantã Trimite acest articol unui prieten  prin email
Legea batuta, agresorii în libertate

Legea batuta, agresorii în libertate

• în acest an, nici un infractor care a lovit un om al legii nu a fost cercetat în stare de arest • politistii spun ca agresiunile nu au fost atît de grave • cu alte cuvinte, poti sa rupi chipiul unui politist si nu esti arestat • cel mai recent caz s-a petrecut în noaptea de 25/ 26 septembrie • un echipaj de jandarmi a depistat sapte persoane care furau cartofi de pe o tarla • pentru a scapa, hotii au aruncat cu pietre si pamînt în masina Jandarmeriei •

Daca înainte de Revolutie, temutii militieni erau recunoscuti pentru pumnii pe care îi împarteau, de multe ori cu prea multa darnicie, fara sa pateasca nimic, în zilele noastre se pare ca roata s-a întors. A venit rîndul politistilor sau jandarmilor sa o încaseze fara ca agresorii sa fie pedepsiti, asa cum ar fi normal. Conform legislatiei, pentru ca un agresor de politist sa fie arestat, trebuie ca bataia administrata sa duca la vatamarea corporala a omului legii. Cu alte cuvinte, degeaba îi rupi epoletul omului legii si îi calci chipiul în picioare, daca nu îi aplici si o corectie fizica „adevarata“. Ca asa stau lucrurile o demonstreaza si cifrele oficiale. ÃŽn 2007, s-au înregistrat patru infractiuni de ultraj, cu cinci agenti de politie pe post de victime si sase agresori. Nici unul dintre acestia nu mai este cercetat în stare de arest preventiv, chiar daca doi au stat cîteva zile la racoare. „Propunerea de arestare trebuie sa fie facuta în anumite conditii. De regula, astfel de fapte sînt încadrate la articolul 239, aliniatul 2, fapta pedepsita cu închisoarea de la sase luni la doi ani. Cum propunerea de arestare poate fi facuta atunci cînd pedeapsa faptei porneste de la minim un an, agresorii sînt cercetati în libertate“, a declarat inspectorul Catalina Badeanu, purtatorul de cuvînt al IJP Neamt. Un cuvînt greu de spus îl au medicii legisti, acestia stabilind gravitatea leziunilor suferite de o victima în uniforma. Daca leziunile nu sînt grave, agresorii ramîn linistiti în libertate. Nici nu are rost sa te duci cu batausii la instanta, daca politistul nu are macar 20 de zile de îngrijiri medicale. Si nici atunci nu exista siguranta ca judecatorul va da mandat de arestare.

Politisti amenintati cu moartea

Unul dintre cele mai „spectaculoase“ cazuri de ultraj petrecute în acest an s-a consumat în comuna Savinesti. Mihut Sandu, în vîrsta de 20 de ani, din Savinesti, si Gheorghe Nicorescu, de 23 de ani, din comuna Dumbrava Rosie, autorii faptei, au stat ceva la racoare, însa pentru o perioada scurta de timp. Sandu si Nicorescu au consumat bauturi alcoolice în exces într-un bar din Savinesti. Dupa miezul noptii, cei doi au intrat în conflict cu personalul barului, nervii avînd sa rabufneasca spre dimineata. Tinerii au produs pagube însemnate barului, distrugînd mai multe bunuri. ÃŽn aceste conditii, a fost solicitata interventia politistilor. La vederea acestora, cei doi au început sa-i ameninte cu moartea si sa le adreseze cuvinte jignitoare. Cu chiu cu vai, scandalagii au fost imobilizati si bagati în masina Politiei. Nervosi, ei au lovit cu picioarele masina, îndoind pragul autovehiculului. Mai mult, în momentul în care au ajuns la sediul Politiei, unul dintre ei a spart avizierul din fata postului si a distrus un geam. Atît pe traseu, cît si în sediul Postului de politie, cei doi i-au înjurat si amenintat pe oamenii legii.

Jandarmi batuti cu pietre de hoti

O actiune a jandarmilor nemteni, din noaptea de 25/26 septembrie, pe raza satului Izvoare, comuna Dumbrava Rosie, putea sa se termine prost pentru oamenii legii. Prinsi în flagrant, mai multi infractori care furau produse agricole, au încercat sa scape aruncînd cu pietre si pamînt spre autovehiculul în care se aflau jandarmii. La aceasta situatie s-a ajuns dupa ce, în ultimul timp, pe adresa Inspectoratului de Jandarmi au sosit mai multe plîngeri din partea cetatenilor si a unei societati comerciale din Izvoare, în care se reclama faptul ca indivizi necunoscuti sustrag produse agricole, în special cartofi. „Pentru a preveni acest gen de infractiuni, s-a luat hotarîrea ca patrula auto care executa misiuni pe raza orasului Piatra Neamt, sa supravegheze si zona respectiva“, a declarat locotenentul Catalin Resmerita, purtatorul de cuvînt al jandarmilor nemteni. Astfel, în noaptea de 25/26 septembrie, în jurul orei 1, jandarmii au depistat sapte barbati în timp ce sustrageau produse agricole de pe terenul societatii comerciale. Cînd au vazut patrula, hotii au devenit foarte violenti si au început sa arunce cu pietre si pamînt spre automobilul de interventie. Vazînd ca nu reusesc sa-i sperie pe jandarmi, hotii au rupt-o la fuga. Jandarmii au pornit pe urmele lor, reusind sa prinda doi dintre ei. Este vorba de Stefan G., de 42 de ani, si Neculai S., de 28 de ani, ambii din comuna Margineni. De asemenea, au fost identificate si celelalte cinci persoane, urmînd sa fie depistate zilele urmatoare. Cei doi hoti le-au spus jandarmilor ca au venit la furat în jurul orei 22 si pîna cînd au fost prinsi de jandarmi au reusit sa sustraga 600 kilograme de cartofi. „Atragem atentia celor care comit astfel de fapte ca vor fi în atentia noastra pentru a le preveni sau înlatura“, a conchis locotenentul Resmerita.
Celor sapte persoane le-au fost întocmite actele premergatoare sub aspectul savîrsirii infractiunii de furt calificat, dosarul urmînd sa fie înaintat Parchetului de pe lînga Judecatoria Piatra Neamt, în vederea continuarii cercetarilor.

Articol afisat de 1398 ori  |  Alte articole de acelasi autor  |  Trimite mesaj autorului
(Daniel MURARU)
Adaugã comentariul tãu la acest articol Comentarii la acest articol:
Nu exist� nici un comentariu la acest articol
Stiri Locale Stiri Locale
Stiri Regionale Stiri Regionale
Stiri Sport Stiri Sport
Stiri Internaþionale Stiri Internaþionale
Stiri Opinii Stiri Opinii
Stiri, informatii, cursul valutar, datele meteo, horoscop, discutii, forum.
Webdesign by webber.ro | Domenii premium
©2003-2006 Drepturile de autor asupra intregului continut al acestui site apartin in totalitate Grupul de Presa Accent SRL Piatra Neamt
Reproducerea totala sau partiala a materialelor este permisa numai cu acordul Grupului de Presa Accent Piatra Neamt.
Grupului de Presa Accent SRL - societate in insolventa, in insolvency, en procedure collective